Γράφει ο Γαβρίλης Μανωλάτος, καθηγητής Οικονομικών και ανάπτυξης
Ο εκφοβισμός, η δραχμή και η υποταγή μας
Πολιτική
05/08/2013 | 11:00

Η μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση που διέρχεται η Ελλάδα οδήγησε σε κοινωνική κρίση και εξαθλίωση που μεγαλύτερή της δεν έχει γνωρίσει η χώρα μας παρά μόνο κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο που ακολούθησε.
Οι πολιτικοί που μας κυβερνούν, φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος. Αντί να αναζητούν επειγόντως λύσεις έστω και προσωρινές ή μη ολοκληρωμένες, επιδίδονται σε αγώνα δρόμου όσον αφορά τον εκφοβισμό των πολιτών και τον εμπαιγμό της κοινωνίας. Με ανύπαρκτα διλλήματα επιδίδονται σε τρομολαγνεία και ενσπείρουν τον φόβο στους πολίτες, καθώς διαδίδουν ότι η άλλη λύση είναι η επιστροφή στη δραχμή και η καταστροφή που θα επέλθει στην ελληνική οικονομία. Μα βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία κατάρρευσης και καταστροφής όχι εξ’ αιτίας της δραχμής, αλλά έχοντας το ευρώ σαν νόμισμα χρήσης. Σήμερα δεν έχουμε εθνικό νόμισμα αλλά νόμισμα χρήσης, το ευρώ.
Η δραχμή σαν εθνικό νόμισμα, οποιοδήποτε εθνικό νόμισμα, αποτελεί ένα σημαντικότατο εργαλείο στα χέρια των κυβερνήσεων και αυτών που ασκούν οικονομικές πολιτικές. Το εθνικό νόμισμα επιτρέπει την άσκηση εθνικής νομισματικής πολιτικής (επιτόκια, ζήτηση και προσφορά χρήματος, κλπ) και σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική πολιτική (αύξηση ή μείωση δαπανών, φορολογία, κλπ) θα μπορούσαν οι υπεύθυνοι άσκησης οικονομικών πολιτικών να προσεγγίσουν τους επιθυμητούς στόχους. Η χώρα  που δεν έχει δικό της εθνικό νόμισμα στερείται από τις δυνατότητες  της νομισματικής πολιτικής. Αλλά και τα όποια δημοσιονομικά μέτρα έπρεπε να πάρει, θα ήταν μειωμένων δυνατοτήτων και αποτελεσματικότητας.
Αυτοί που δαιμονοποιούν τη δραχμή και διαχέουν το φόβο στους πολίτες, ποτέ μα ποτέ, δεν παρουσίασαν κάποιο σοβαρό επιχείρημα εναντίον της  δραχμής. Μόνο ανύπαρκτα ψευδοδιλλήματα. Τρομοκρατούν τον κόσμο και ενσπείρουν το φόβο στους πολίτες. Δεν υποστηρίζουμε ότι η δραχμή θα έλυνε όλα τα προβλήματα της οικονομίας διά μαγείας. Απεναντίας θα χρειαζόταν υπομονή και θυσίες αλλά με προοπτική για θετικά αποτελέσματα. Η επιστροφή στη δραχμή θα είχε και τις αρνητικές της συνέπειες. Έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν άρθρο, σχετικό με τα θετικά και τα αρνητικά της  δραχμής. Εάν από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα ζητούσε κούρεμα του χρέους (σε περίπτωση δε άρνησης προχωρούσε μονομερώς στο κούρεμα) και αν συγχρόνως συνδύαζε και επιστροφή στο εθνικό μας νόμισμα, τη δραχμή, σήμερα θα ήμασταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν που βρισκόμαστε τώρα με τα μνημόνια και την ακραία λιτότητα. Θα βρισκόμασταν σε φάση ανάκαμψης. Ακόμα και σήμερα, αν επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα και αν ασκήσουμε πραγματικά  εθνική πολιτική, θα ανακάμψει η οικονομία μας πιο γρήγορα από ότι  αναμένεται να  συμβεί με τα μνημόνια και την ακραία λιτότητα.
Το ευρώ, δε βοηθά καθόλου, να ξεφύγουμε από την κρίση. Απεναντίας, μας εγκλωβίζει σε στρόβιλο. Η καθιέρωση του ευρώ ωφέλησε κατά κύριο λόγο (αν όχι αποκλειστικά) την κυρίαρχη οικονομία, τη Γερμανία. Σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, μη εξαιρουμένης της Γαλλίας, επιφέρει προβλήματα έως και κλυδωνισμούς. Μόνο αν υπήρχε μεγάλος βαθμός σύγκλησης των οικονομιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ευρώ θα ήταν επωφελές για  όλες τις χώρες, αλλά  και για την ίδια την ΕΕ. Σήμερα κινδυνεύει να διαλύσει την  ΕΕ.
Τα  στελέχη της κυβέρνησης επιχαίρονται και καυχησιολογούν ότι αποκατέστησαν το κύρος της Ελλάδας στο εξωτερικό. Τι  σημαίνει όμως αυτό; Ποιο κύρος  αποκατέστησαν και τι έκαναν για να το  πετύχουν; Πράγματι,  οι  εταίροι μας και οι δανειστές μας είναι ευτυχείς, διότι η κυβέρνησή μας καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, για να ανταποκριθεί σ’ αυτά που θέλουν και επιδιώκουν οι δανειστές μας. Τα παρέδωσαν όλα οι υπουργοί μας σαν καλοί εταίροι που είμαστε και καλοί οφειλέτες. Υποτάχτηκαν πλήρως. Οι πολύωρες  συσκέψεις των υπουργών μας και  ακόμα του πρωθυπουργού μας με τους εκπροσώπους των δανειστών μας, την τρόικα, δεν αποσκοπεί στο να διαπραγματευτούν κάποιες θέσεις, αλλά στο να καταλάβουν καλά τι θα πρέπει να κάμουν και πώς να το κάμουν για να μη θυμώσουν οι άλλοι, για να ευχαριστηθούν. Αυτή είναι η αποκατάσταση του κύρους της χώρας στο εξωτερικό. Παράδοση και συμμόρφωση. Υποταγή χωρίς πολλές κουβέντες και υπαναχωρήσεις. Παράδοση χωρίς όρους.

Η συνέχεια τη Δευτέρα, στο επόμενο και τελευταίο άρθρο μας, αυτής της σειράς, με τίτλο «Μικρόνοες Χωρίς Ηγετική Ικανότητα». Αποκαλύπτουμε τους πολιτικούς που μας κυβερνούν τα τελευταία χρόνια και καλούμε  το λαό σε δράση.

Για τα σχόλιά σας: gamanolatos@gmail.com

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ