Επιστολή του Συλλόγου "Φίλοι του ασθενούς του Μαντζαβινάτειου" στον υγειάρχη Γεώργιο Γιαννόπουλο
Ο αγώνας για το “Μαντζαβινάτειο” συνεχίζεται
Κοινωνία
22/02/2016 | 19:34

epistolh-mantzabinateio

Στις 6/2/2016 ο Ιατρικός Σύλλογος Κεφαλονιάς με δελτίο τύπου στηρίζει το «Μαντζαβινάτειο». Η δήλωση αυτή, που γίνεται με τέτοιο τόνο για πρώτη φορά αποτελεί ένα νέο θετικό στοιχείο. Μόλις το περασμένο καλοκαίρι σε μια συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι του Μαντζαβινάτειου αποβλήθηκαν ως ανεπιθύμητοι!!

Στην συνάντηση των ιατρών του Αργοστολίου με τον Υπουργό Υγείας, τέθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Γ.Ν. Αργοστολίου. Αναφέρθηκε μόνο δειλά ότι και το Ληξούρι αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα αλλά παρ’ όλα αυτά απαιτήθηκε να αναλάβει «ορισμένες εφημερίες» ο χειρουργός που εργάζεται στο Μαντζαβινάτειο. Ο χρόνος όμως που θα απαιτούσε μια τέτοια μετακίνηση θα ισοδυναμούσε σχεδόν με απομάκρυνση από το Ληξούρι γιατί θα απαιτούσε την απουσία του από το Νοσοκομείο για περισσότερο από τον  μισό μήνα.

Οι προσπάθειες αυτές προκάλεσαν κινητοποίηση εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΛΙΚΗΣ που προσπαθεί να εμποδίσει την εξέλιξη αυτή (Βλ. δημοσιοποίηση της συγκέντρωσης στο ΕΠΑΛ Ληξουρίου). Στην συγκέντρωση αυτή τοποθετήθηκε και ο κ. Ιωσήφ Λουκέρης εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου.

Η προσπάθεια να απαξιωθεί και, αν είναι δυνατό να σταματήσει να λειτουργεί το ΓΝ-ΚΥ «Μαντζαβινάτειο» στο Ληξούρι είναι διαχρονική. Ήδη τον Ιούνιο του περασμένου χρόνου υπήρξε μια διαμαρτυρία εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων του Νοσοκομείου με την οποία τονίζεται με στατιστικά στοιχεία η προσφορά του Νοσοκομείου στον πληθυσμό της Κεφαλονιάς γενικότερα (όχι απλά της Παλικής).

Παρ’ όλα αυτά το Νοσοκομείο στο Αργοστόλι συνεχώς απαιτεί την «προσωρινή!» απόσπαση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, η οποία με μεθοδεύσεις μετατρέπεται σε μόνιμη.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στο Ληξούρι σχεδόν δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του Μαντζαβινατείου. Επομένως κάθε μετακίνηση μακρυά από το Ληξούρι καθιστά δυσχερή, αν όχι αδύνατη την λειτουργία του Νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Γεν. Νοσοκομείου Αργοστολίου είναι γνωστές και ασφαλώς καθιστούν δύσκολη και συχνά επικίνδυνη την λειτουργία του. Η αποδυνάμωση όμως του Ληξουρίου όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το επιδεινώνει ακόμη πιο επικίνδυνα!

Αν ληφθούν υπ’ όψιν τα στατιστικά στοιχεία της λειτουργίας του Μαντζαβινάτειου που παρατίθενται πιο πάνω, η αποδυνάμωσή του και μετάταξη προσωπικού στο Αργοστόλι θα έχει ολέθριες επιπτώσεις τόσο για το Ληξούρι (Παλική) όσο και για την υπόλοιπη Κεφαλονιά:

  1. Δεν θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν τα Εξ. Ιατρεία στο Ληξούρι χωρίς παράλληλα να βελτιωθεί πραγματικά η κατάσταση στο Αργοστόλι.
  2. Το φορτίο που θα μετακινηθεί προς το Αργοστόλι θα προκαλέσει τεράστια συμφόρηση με τους ανάλογους κινδύνους και επιπτώσεις.
  3. Η μεταφορά των περιστατικών αυτών από το Ληξούρι στο Αργοστόλι θα είναι πολλές φορές επικίνδυνη για τους μεταφερόμενους ασθενείς και μπορεί να καταστεί και μοιραία.
  4. Το οικονομικό κόστος στον μεταφερόμενο πληθυσμό γίνεται δυσβάστακτο και δεν αντισταθμίζεται με την κατάργηση του εισιτηρίου των Ε=5.-
  5. Επίσης επιβαρύνει την δαπάνη που αφορά τον μετακινούμενο ασθενή με:
  • Απώλεια ενός τουλάχιστον μεροκάματου.
  • Τα έξοδα μετάβασης στο Αργοστόλι, είτε με το φέρρυ, είτε οδικώς, καθώς και της μετακίνησης μέσα στο Αργοστόλι.
  • Σε περίπτωση κακοκαιρίας και ενδεχομένως κατολισθήσεων η μεταφορά μπορεί να είναι και αδύνατη.
  1. Επίσης συμφόρηση θα προκύψει και από την μεταφορά των νοσηλευομένων ασθενών από το Ληξούρι στο Αργοστόλι.

Στο πλαισιο των κινητοποιήσεων και με πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής Παλικής, συγκεντρώθηκαν στις 1/2/2016 στο ΓΝΝ Αργοστολίου διαμαρτυρόμενοι πολλοί κάτοικοι από το Ληξούρι και εκπρόσωποι των φορέων όπως αναφέρονται διεξοδικά στις ανακοινώσεις προς τα ΜΜΕ.

Οι εκπρόσωποι του ΓΝΝ, αν και ανεγνώρισαν την προσφορά του Μαντζαβινάτειου και ζήτησαν να ανακληθούν οι μετακινήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, καλύφθηκαν πίσω από την εντολή της 6ης ΥΠΕ την οποία προκάλεσαν οι υπεύθυνοι του ΓΝΝ.

Η κατάσταση που περιγράφεται οφείλεται μεταξύ άλλων και την έλλειψη προγραμματισμού από την διοίκηση του Νοσοκομείου στο Αργοστόλι και συντονισμού με την 6η ΥΠΕ.

Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ.

ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΤΡΟΠΟ.

«ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ-ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟΥ»

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer