Η εθνική Λυρική σκηνή παρουσιάζει την Κάρμεν 24 με 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο
Ο Αγαθάγγελος στο Ηρώδειο με την “Κάρμεν”
Πολιτισμός
22/07/2016 | 14:08

Η εθνική Λυρική σκηνή παρουσιάζει την Κάρμεν 24 με 29 Ιουλίου στο Ηρώδειο.

Μια από τις πλέον εμβληματικές γαλλικές όπερες, η Κάρμεν εξακολουθεί να προκαλεί σήμερα όπως και όταν πρωτοείδε το φως, πριν από 140 χρόνια.

Η τσιγγάνα ηρωίδα υπερασπίζεται την ελευθερία της και το δικαίωμα να διαλέγει η ίδια ερωτικούς συντρόφους, όχι να την διαλέγουν εκείνοι.
Αποτελεί απειλή για μια κοινωνία ανδροκρατούμενη και πατριαρχική. Μόνη λύση, η εξόντωσή της. Την αναλαμβάνει ο ερωτευμένος και «προδομένος» Δον Χοσέ.

Μια αντισυμβατική υπόθεση, την οποία εξέφρασε μέσα από την τότε εξίσου αντισυμβατική, σήμερα δημοφιλέστατη, μουσική του ο Ζωρζ Μπιζέ.

Ο ρεαλισμός της υπόθεσης και η ταυτότητα της ηρωίδας και της παρέας της, η οποία κινείται στο περιθώριο της κοινωνίας και των οργανωμένων δομών της, αποτελούν πρόκληση για κάθε σκηνοθέτη.
Στη νέα του παραγωγή ειδικά για την Εθνική Λυρική Σκηνή, ο Στήβεν Λάνγκριτζ, καλλιτεχνικός διευθυντής της Όπερας του Γκαίτεμποργκ, αναφέρει «Η Ανδαλουσία του Μπιζέ έχει επινοηθεί, είναι υποθετική, ωστόσο αντανακλά τον κόσμο μας. Η συντριπτική φτώχεια αποτελεί καθημερινότητα για πολλά εκατομμύρια ανθρώπους, στους οποίους η όπερα Κάρμεν δίνει φωνή. Οι άνθρωποι σε αυτό τον επινοημένο κόσμο ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, στα γεμάτα απόγνωση άκρα. Όρια και φτώχεια, ελευθερία και σκλαβιά: δύσκολο να βρεθούν πιο επίκαιρα θέματα. Η Κάρμεν είναι μια ιστορία για το σήμερα».

Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός.
Σκηνοθεσία: Στήβεν Λάνγκριτζ.

Στο ρόλο της Κάρμεν η Ρινάτ Σαχάμ (24, 26/7) και η Ζεραλντίν Σωβέ (27, 29/7).

Στο ρόλο του Δον Χοσέ ο Δημήτρης Πακσόγλου (27, 29/7).
Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Σουγλίδης

Βίντεο: Τόμας Μπέργκμαν – Silbersalz Film GmbH

Φωτισμοί: Τζουζέππε ντι Ιόριο

Kινησιολογία: Νταν Ο’Νηλ – Φώτης Νικολάου

Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Διεύθυνση παιδικής χορωδίας: Μάτα Κατσούλη

Ωδείο Ηρώδου Αττικού – 24, 26, 27, 29 Ιουλίου 2016

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer