Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των φετινών εκλογών καθώς το 1% του εκλογικού σώματος είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι
Οι αυτοδιοικητικές εκλογές σε νούμερα
Πολιτική
18/05/2014 | 12:48

Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα των φετινών εκλογών καθώς το 1% του εκλογικού σώματος είναι ταυτόχρονα και υποψήφιοι, κυρίως δημοτικοί σύμβουλοι. Αυτό οφείλεται σε πρόσφατη τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία δόθηκε η δυνατότητα, σε κάθε δήμο, ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων να είναι διπλάσιος του αριθμού αυτών που μπορούν να εκλεγούν.

Στατιστικά

Το σύνολο των συνδυασμών που διεκδικεί σήμερα την ψήφο μας είναι 1.437. Οι υποψήφιοι Περιφερειάρχες για 13 Περιφέρειες είναι 104, ενώ τους 325 δήμους της χώρας διεκδικούν 1441 υποψήφιοι δήμαρχοι.

Σε 38 δήμους αναμένεται να αναδειχθεί νικητής στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εφόσον υπάρχουν δύο μόνο συνδυασμοί.

Οι γυναίκες υπερτερούν

Σχετικά με το φύλο των εκλογέων οι 4.779.471 είναι άντρες και  οι 5.092.262 γυναίκες ενώ σχεδόν ένας στους τέσσερις [2.221.160] είναι άνω των 71 ετών.

Εκλογείς και υποψήφιοι

Η πολυμορφία της ελληνικής επικράτειας αλλά και η αστικοποίηση διαμορφώνουν ένα ακόμη στατιστικό καθώς ο μέσος όρος των κατοίκων που αναλογούν ανά υποψήφιο συνδυασμό διαφέρει πολύ από δήμο σε δήμο. Στη Γαύδο η σχέση κατοίκων προς υποψήφιο δήμαρχο είναι 79 κάτοικοι ενώ η ανάλογη σχέση στον Δήμο Αθηναίων είναι 55.384

Η Αθήνα το κέντρο των εκλογών

Μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια η Β’ Αθήνας με 1.431.157 εκλογείς και ακολουθούν Α’ Θεσσαλονίκης με 514.422  και η Α’ Αθήνας με 477.305.

Η ψηφοφορία που θα λήξει στις 7 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί σε 22.598 τμήματα σε όλη τη χώρα.

Πριν να φθάσετε στην κάλπη, είναι καλό να γνωρίζετε:

Μάθετε πού ψηφίζετε

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να ξέρετε πριν φτάσετε στην κάλπη είναι να είστε σίγουροι για το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσετε. Ενημερωθείτε εύκολα από το την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και την ηλεκτρονική πλατφόρμα «Μάθε πού ψηφίζεις» ή τηλεφωνήστε στο 213 1361 500

Σημείωση: Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές δεν ισχύουν οι ειδικοί κατάλογοι των ετεροδημοτών και θα πρέπει να ψηφίσετε στον δήμο όπου είστε εγγεγραμμένοι. Οι ειδικοί κατάλογοι ετεροδημοτών θα ισχύσουν, όμως, τη δεύτερη Κυριακή για τις ευρωεκλογές.

Στις κάλπες με την ταυτότητα

Απαραίτητη για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή κάποιου αποδεικτικού εγγράφου – ατομικό διαβατήριο, άδεια οδήγησης, σχετική βεβαίωση της αρμόδιας αστυνομικής Αρχής, ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων – βάσει του οποίου μπορεί να γίνει η ταυτοπροσωπία.

Οι σταυροί προτίμησης

Στους δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια, δηλαδή δεν επηρεάστηκαν από τον «Καλλικράτη», οι δημότες μπορούν να ψηφίσουν έως τρεις υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους. Στις περιπτώσεις δήμων που έχουν προκύψει από συνένωση μετά τον «Καλλικράτη» ο αριθμός των σταυρών διαμορφώνεται ανάλογα με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας στην οποία κατοικούν οι ψηφοφόροι. Ετσι μπορούν να ψηφίσουν:

1 σταυρό σε περιφέρειες που έχουν έως 3 έδρες.

Μέχρι 3 σταυρούς σε εκλογικές περιφέρειες που έχουν από 4 έδρες και πάνω.

Σε ό,τι αφορά τις περιφέρειες, και σε αυτή την περίπτωση ο αριθμός των σταυρών προτίμησης των περιφερειακών συμβούλων καθορίζεται από τον αριθμό των βουλευτικών εδρών που έχει κάθε εκλογική περιφέρεια και έχουν ως εξής:

1 σταυρό προτίμησης στις περιφέρειες που έχουν έως 3 έδρες.

Έως 2 σταυρούς σε περιφέρειες που έχουν από 4 έως 7 έδρες.

Μέχρι 3 σταυρούς σε περιφέρειες από 8 έως 12 έδρες.

Μέχρι 4 σταυρούς σε περιφέρειες με 12 έδρες και πάνω.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer