Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα της ιστοσελίδας greekgastronomyguide.gr στο όμορφο νησί μας
Οδοιπορικό στην Κεφαλονιά, σ’ ένα νησί σκέτη …τρέλα!
Πρωτοσέλιδα
03/03/2016 | 12:12

Το οδοιπορικό στην Κεφαλονιά έχει ως τίτλο «Η Κεφαλονιά που αγάπησα«, γιατί έχει πολύ προσωπικό χαρακτήρα και δεν είναι μια Κεφαλονιά τόσο τουριστική όσο τη φανταζόμαστε ή όπως έγινε γνωστή από την ταινία που γυρίστηκε εκεί «Το Μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι», και που έδωσε στο νησί μια διεθνή ακτινοβολία.

Την γύρισα όλη, με την παρέα και τη φροντίδα του φίλου μου Σπύρου Μολφέτα, Κεφαλονίτη που ζει στην Αθήνα και διαπρέπει ως εκπαιδευτικός (διευθύνει το σχολείο ΙSA), και της γυναίκας του Κατερίνας Ιγγλέση (που διαθέτει ένα πανέμορφο σπίτι στα Μαυράτα). Επισκέφτηκα τα αξιοθέατα του νησιού, τις όμορφες πόλεις του, το Αργοστόλι και το Ληξούρι, τα τουριστικά του θέρετρα τηνΆσσο και το Φισκάρδο και γοητεύτηκα από την αρχιτεκτονική των μοναδικών χωριών που διασώθηκαν από το κτύπημα του Εγκέλαδου του 1953, όταν αυτός ισοπέδωσε το μεγαλύτερο μέρος του νησιού.

Και βεβαίως υποκλίθηκα στις βεντέτες παραλίες του νησιού, με πρωταγωνίστρια την παραλία του Μύρτου, που κάθε χρόνο χαρακτηρίζεται από τις πιο όμορφες του κόσμου, και ανακάλυψα τη μοναδική Λίμνη της Μελισσάνης.

Το ενδιαφέρον μου όμως είχε επικεντρωθεί στο κομμάτι της γαστρονομίας και εκεί η Κεφαλονιά έχει πολλά να μας πει.

Πρώτα-πρώτα, το τοπίο της Κεφαλονιάς δίνει το στίγμα της.

Προικισμένο απλόχερα από τη φύση, το νησί παντρεύει το πράσινο με το γαλάζιο και το άγριο με το ήμερο, καθώς η βορεινή πλευρά του νησιού χαρακτηρίζεται από τις γκρεμνώδεις ακτές, ενώ η νότια πλευρά από ήρεμους και κατάφυτους λόφους και γλυκές, πανέμορφες παραλίες. Η βλάστηση του νησιού είναι οργιώδης, στις δασώδεις βουνοκορφές της οροσειράς του Αίνου -που έχει χαρακτηρισθεί εθνικός δρυμός- φύεται η κεφαλληνιακή ελάτη, ενώ στα χαμηλότερα σημεία το πεύκο, η δρυς, κυπαρίσσια και στα πεδινά η ελιά και το αμπέλι. Η κτηνοτροφία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη -παντού στα ορεινά βλέπεις κοπάδια από αιγοπρόβατα- με παράλληλη ανάπτυξη της τυροκομίας, η μελισσοκομία σε ανάπτυξη, ενώ η αμπελουργία χάρη στις τοπικές ποικιλίες και ιδιαίτερα της ρομπόλας δίνει στους οινοποιούς την ευκαιρία να φτιάξουν εξαιρετικά κρασιά.

Οι παραγωγοί αισιόδοξοι, περήφανοι για τα προϊόντα τους, συνεργάζονται, συνομιλούν. Μονάδες καινούργιες δημιουργούνται και στόχους εξωστρέφειας.

Ειδικά στο κρασί, όπου η πρόοδος είναι σημαντική, θα ήταν πολύ όμορφο να παρουσιάζονται κάθε χρόνο οι νέες παραγωγές, τα κρασιά της χρονιάς, αναμεταξύ τους, στο κοινό του νησιού, αλλά και στους δημοσιογράφους της γευσιγνωσίας, όπως γίνεται στην Σαντορίνη!

Στους κρασάδες από τους 15 που υπάρχουν έκανα μια επιλογή ώστε να βρω τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα: Ο Συνεταιρισμός της Ρομπόλα, πρώτος σε δύναμη αλλά και με άλματα ποιότητας, ο Κοσμετάτος με το Gentillini με την υψηλότερη ποιότητα και την μεγαλύτερη εξωστρέφεια, ο Σκλάβος με τις βιοδυναμικές καλλιέργειες και τους ενδιαφέροντες πειραματισμούς και τέλος ο Χαριτάτος με το ιστορικό του κτήμα, την απεικόνιση μιας άλλης αντίληψης ζωής.

Από τους δεκάδες τυροκόμους γνώρισα δυο, τον Πανταζάτο και τον Τζωρτζάτο που παρ’ όλο που οι επιχειρήσεις τους είναι οικογενειακές, έχουν επενδύσει πολλά στην ποιότητα, έχουν γίνει σημαντικοί παραγωγοί κατορθώνοντας να διοχετεύουν τα προϊόντα τους στην αγορά της Αθήνας μέσω των σούπερ-μάρκετ του Βασιλόπουλου και του Σκλαβενίτη αντιστοίχως.

Δεν χάσαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε και τα ιχθυοτροφεία της Κεφαλονιάς στο Ληξούρι, που πρωτοπορούν τόσο στον τομέα της παραγωγής γόνου, στην δημιουργία νέων προϊόντων όσο και στις εξαγωγικές δραστηριότητες. Και το κυριότερο, να αποτελούν δείγμα υγιούς επιχείρησης.

Την κουζίνα της Κεφαλονιάς την γνωρίσαμε τόσο στα Κεφαλονίτικα σπίτια όπου φιλοξενηθήκαμε, αλλά και στις λίγες ταβέρνες και τα εστιατόρια που βρήκαμε ανοικτά χειμωνιάτικα, και που τελικά είναι αυτά που προτιμούν οι Κεφαλονίτες. Βέβαια πρωταγωνιστές ήσαν οι κρεατόπιτες, οι μπακαλιορόπιτες και τα τσιγαρίδια.

kefalonia-topos2 kreatopita-kefalonias4 ktinotrofia-kefalonias3 limni-melissanis-kefalonia paralia-myrtos-kefalonia tyrokomeio-pantazatos-kefalonia tyrokomika-kefalonias

Πηγή: greekgastronomyguide.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer