Μετά τη Μόσχα ο επόμενος σταθμός μας ήταν η Αγία Πετρούπολη που, σε κάθε μας επίσκεψη, μάς επιφυλάσσει και κάτι καινούργιο
Οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία (ΜΕΡΟΣ 6ον)
Κοινωνία
02/01/2017 | 11:43

Του Γιώργου Μεσσάρη

Το έχω γράψει πολλές φορές αλλά θα το επαναλάβω. Όπου και αν ταξιδέψεις στο εξωτερικό –σε χώρες αναπτυγμένες– οι συγκρίσεις με την Ελλάδα σε πληγώνουν! Και γι’ αυτό δεν φταίει η Ελλάδα (που είναι πανέμορφη) αλλά εμείς οι Έλληνες!

Κυριεύομαι από θλίψη αδυνατώντας να δικαιολογήσω τα όσα απαράδεκτα συμβαίνουν στην πατρίδα μου που την υποβαθμίζουν στα μάτια των ξένων επισκεπτών: Η ακαταστασία στους δημόσιους χώρους, ο απαράδεκτος γκράφιτι σε κάθε τοίχο, τα αποτσίγαρα και κάθε λογής σκουπίδια στους δρόμους, οι ασυδοσία των οδηγών που αδιαφορούν για τους πεζούς οι οποίοι διασχίζουν τους δρόμους, ακόμα και πάνω σε διάβαση, ελπίζοντας ότι θα… φθάσουν σώοι στην απέναντι πλευρά, η ανυπακοή των μοτοσικλετιστών που κρατώντας τα κράνη… «αγκαζέ» δεν δίνουν δεκάρα για την ίδια τους τη ζωή (!), το ντουμάνιασμα κλειστών χώρων όπου υποτίθεται ότι απαγορεύεται… αυστηρά το κάπνισμα…και μύρια άλλα στραβά και ανάποδα!

Αλλά πριν τελειώσω με τις θλιβερές συγκρίσεις και επιστρέψουμε στο οδοιπορικό θέλω να προσθέσω άλλη μία. Βρεθήκαμε στο γάμο του γιου της συζύγου μου, Νάταλης, και έμεινα έκθαμβος από την πολυτέλεια της αίθουσας γαμήλιων τελετών στη Μόσχα! Η διακόσμηση πανέμορφη, ο αρχιτεκτονικός φωτισμός μοναδικός, η όλη διαδικασίαοργανωμένη άψογα με μια τάξη που σε εντυπωσιάζει. Όποιος έχει παραβρεθεί σε αντίστοιχη τελετή στην Ελλάδα αντιλαμβάνεται τι θέλω να πω…

Στις μεγάλεςυπεραγορές (στα… «ελληνικά» τις λέμεσουπερμάρκετ) θα βρεις λιγοστά γνήσια ελληνικά προϊόντα αλλά πολλές απομιμήσεις. Για παράδειγμα για να παρακάμψουν οι αετονύχηδες το θέμα της αποκλειστικής ονομασίας της Φέτας την λανσάρουν ως «Φετάκι» ή… «Συρτάκι»! Πάντως σε σύγκριση με προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η παρουσία ελληνικών προϊόντων είναι πενιχρή!

ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

Μετά τη Μόσχα ο επόμενος σταθμός μας ήταν η Αγία Πετρούπολη που, σε κάθε μας επίσκεψη, μάς επιφυλάσσει και κάτι καινούργιο.

Μου αρέσει το ταξίδι με την υπερταχεία Sapsan,πρώτον γιατί είναι γρηγορότερο από το αεροπλάνο (αν λάβεις υπ’ όψη τις μετακινήσεις προς και από τα αεροδρόμια και τις χρονοβόρες διατυπώσεις) και δεύτερο γιατί με την υπερταχεία απολαμβάνεις μιας μοναδικής ομορφιάς φύση, τόσο διαφορετικής από τη φύση της Ελλάδας.

Τα βαγόνια της υπερταχείας Sapsan θυμίζουν αεροσκάφος σε ότι αφορά τα καθίσματα και γενικά τις ανέσεις.

Η γραμμή που συνδέει τις δύο ρωσικές μεγαλουπόλεις εγκαινιάστηκε το Δεκέμβριο του 2009.

Οι υπερταχείες Sapsan αναπτύσσουν ταχύτητα μέχρι 250 χιλιόμετρα την ώρα ενώ έχουν τη δυνατότητα,σε μια νέα εξελιγμένη σιδηροτροχιά, να φθάνουν και τα 350 χιλιόμετρα την ώρα!

Το ταξίδι από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη διαρκεί γύρω στις 3 ώρες και 30 λεπτά ανάλογα με τον αριθμό στάσεων του δρομολόγιου.

Η υπερταχεία διασχίζει μια απέραντη πεδιάδα διάσπαρτη από ποτάμια και λίμνες, δασώδεις περιοχές, κατάφυτες με τη ρωσική μπεριόζα (σημύδα). Πουθενά βουνό ή έστω ένας λόφος! Μια πραγματική μαγεία.

Κάθε τόσο συναντάμε πόλεις και γραφικά χωριά. Το παραδοσιακό σπίτι στη ρωσική επαρχία είναι ξύλινο, με στέγη οξείας γωνίας, για να μη συσσωρεύεται πάνω της το χιόνι, και με σκάλες στις δύο πλευρές για τον εύκολο αποχιονισμό τους σε περιπτώσεις που χρειάζεται ανθρώπινη επέμβαση.

Αυτά για σήμερα. Θερμές ευχές για το χρόνο που μόλις υποδεχτήκαμε, ελπίζοντας (όπως συνήθως) να είναι καλύτερος από τον προηγούμενο. Μέχρι την επόμενη εβδομάδανα περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…

Στις φωτογραφίες:

–Η υπερταχεία Sapsanπου αναπτύσσει ταχύτητα μέχρι 250 χιλιόμετρα την ώρα. Διανύει την απόσταση Μόσχας-Αγίας Πετρούπολης (650 χιλιόμετρα) σε περίπου τρεις ώρες και 30 λεπτά (Η φωτογραφία είναι του SergeyKorovkin 84 – Ownwork, CC BY-SA 3.0, ttps://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=33819906).

–Ένα από τα πολλά γραφικά χωριά που συναντάς πηγαίνοντας με την υπερταχεία από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη.

  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • www.omegadocumentaries.com(Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας).

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia