Ξεκινούν από αύριο 2 Αυγούστου οι περικοπές σε δόσεις των επικουρικών συντάξεων.
Ξεκινούν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις
Οικονομία
01/08/2016 | 09:14

Ξεκινούν από αύριο 2 Αυγούστου οι περικοπές σε δόσεις των επικουρικών συντάξεων.

Παρά το γεγονός ότι περίπου 200.000 συνταξιούχοι υπολογίζεται ότι έχουν εισόδημα από κυρία και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ το μήνα, μόλις 20.000- 30.000 συνταξιούχοι θα δουν μειώσεις στις συντάξεις τους, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμος των επικουρικών συντάξεων για την πλειοψηφία των συνταξιούχων.

Οι περικοπές υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν μεσοσταθμικά στο 8% με 10% μεσοσταθμικά, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που σύμφωνα με τους ειδικούς θα αγγίξουν το 20%. Ακόμη θα υπάρξουν και μικρές αυξήσεις 5-10 ευρω για κάποιους συνταξιούχους.

Αναλυτικά, αύριο Τρίτη 2 Αυγούστου, κάποιες χιλιάδες συνταξιούχοι κυρίως του δημοσίου και άλλων 10 Ταμείων που έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) θα δουν στον τραπεζικό τους λογαριασμό τις επικουρικές τους συντάξεις μειωμένες.

Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) πρόλαβε να επανυπολογίσει λίγες περισσότερες από 320.000 συντάξεις, εκ των οποίων ο μεγαλύτερος όγκος αφορά στο ΤΕΑΔΥ. Από αυτές, εκτιμάται ότι περίπου 10.000 θα μειωθούν κατά 8% με 15% μεσοσταθμικά, στο καταβαλλόμενο ποσό.

Μεταξύ των «χαμένων» του πρώτου κύματος περικοπών θα είναι δημοτικοί υπάλληλοι, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί και συνταξιούχοι τραπεζοϋπάλληλοι της πρώην ΕΤΒΑ.

Οι μεγάλες μειώσεις αναμένονται στο δεύτερο κύμα του επανυπολογισμού και θα εφαρμοστούν με την καταβολή της σύνταξης για τον μήνα Σεπτέμβριο. Τότε, η διοίκηση του ΕΤΕΑ εκτιμά ότι θα έχει προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων προκειμένου να προχωρήσει σε μειώσεις που θα αφορούν περίπου 160.000 συνταξιούχοι.

Στο δεύτερο αυτό κύμα περικοπών, η μεγάλη πλειοψηφία θα ανήκει στους μισθωτούς του ΕΤΕΑΜ. Μειώσεις θα έχουν επίσης, συνταξιούχοι εμποροϋπάλληλοι, ναυτικοί πράκτορες, υπάλληλοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι του ΕΤΑΑ και ναυτικοί του ΚΕΑΝ.

Τον Σεπτέμβριο αναμένονται μειώσεις και σε άλλους συνταξιούχους. Για παράδειγμα στην περίπτωση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) κουρεμένο κατά περίπου 35%-40% καταβλήθηκε τον Ιούλιο το μέρισμα στους 284.000 μερισματούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΜΤΠΥ, εντός του Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο αντιλογισμός των ποσών που αντιστοιχούν στο νέο μέρισμα, θα έχουν αφαιρεθεί οι μειώσεις των προηγούμενων νόμων και θα έχουν υπολογιστεί και τα αναδρομικά ποσά περικοπών, αφού ο νέος νόμος που οδηγεί σε μικρότερα ποσά, ισχύει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016.

Υπάρχουν βέβαια ήδη, δικαιούχοι λόγω θανάτου που έχασαν το μέρισμα, όπως ενήλικες άγαμες θυγατέρες, χήρες/χήροι που δεν πληρούν τα νέα όρια ηλικίας, γονείς και ορφανά αδέλφια. Πλέον, μέρισμα λόγω θανάτου δικαιούνται μόνο ο χήρος ή η χήρα και τα ορφανά παιδιά (μέχρι τα 18 ή 24). Για τα ποσά των μερισμάτων όπως διαμορφώνονται κατά περίπτωση, μπορούν να ενημερώνονται οι συνταξιούχοι, στον ιστότοπο του ΜΤΠΥ (www.mtpy.gr). Από τον επόμενο μήνα θα εφαρμοστούν επίσης, τα νέα πλαφόν και ο επανυπολογισμός των προσυνταξιοδοτικών παροχών των τραπεζοϋπαλλήλων. Από Σεπτέμβριο, κάθε κύρια σύνταξη που ξεπερνά τα 2.000 ευρώ μεικτά (1.820 καθαρά) θα μειωθεί κατά το υπερβάλλον ποσό και θα δίνεται πλέον μειωμένη μέχρι 31/12/2018.

Πριν από την ψήφιση του νόμου ίσχυε πλαφόν για κάθε κύρια σύνταξη στα 2.773 ευρώ (μεικτό ποσό μαζί με επιδόματα). Αντίστοιχα, απώλειες θα δουν όσοι εισπράττουν από συντάξεις (κύριες, επικουρικές, μερίσματα κλπ) πάνω από 3.000 ευρώ καθαρά, καθώς οτιδήποτε εισπράττει ο συνταξιούχος πάνω από τα 3.000 θα κόβονται. Το αντίστοιχο πλαφόν πριν τον νέο νόμο ήταν 3.680 ευρώ (καθαρό ποσό).

Με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου αναμένεται να κοπούν και οι προσυνταξιοδοτικές παροχές των τραπεζοϋπαλλήλων. Πρόκειται για περίπου 11.000 συνταξιούχους που προέρχονται από την Εμπορική, την πρώην Πίστεως (νυν Alpha) και την Αττική Τράπεζα (προσυνταξιοδοτικό ΕΤΑΤ και ΕΤΕΑ), και σύμφωνα με τους ειδικούς οι συντάξεις τους θα κοπούν μέχρι και 30%.

Υπολογίζεται πως μεσοσταθμικά οι μειώσεις θα είναι στο 19,5%.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer