Χιλιάδες συνταξιούχοι στις 2 Αυγούστου θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους, καθώς πέφτει το πρώτο «μαχαίρι» και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούνιο
«Καυτός» Αύγουστος για τους συνταξιούχους
Οικονομία
25/07/2016 | 20:20

«Καυτός» αναμένεται ο Αύγουστος για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι που στις 2 Αυγούστου θα δουν μειωμένες τις συντάξεις τους, καθώς πέφτει το πρώτο «μαχαίρι» και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούνιο.

Οι περικοπές θα αφορούν όσους εισπράττουν συνολικά (κύρια και επικουρική) πάνω από 1.300 ευρώ μηνιαίως (μεικτά). Οι περικοπές θα γίνουν μέσω του επανυπολογισμού των συντάξεων, με νέο ποσοστό αναπλήρωσης της τάξης του 0,45% κατ’ έτος. Συνεπώς το «μαχαίρι» θα πέσει κυρίως στις συντάξεις, οι οποίες στο παρελθόν υπολογίστηκαν με υψηλό ποσοστό αναπλήρωσης.

Πιο συγκεκριμένα σε δύο φάσεις θα γίνει ο επαναϋπολογισμός 1,2 εκατομμυρίου επικουρικών συντάξεων (με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

– Η πρώτη φάση του επαναϋπολογισμού των συντάξεων που θα δίνει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης θα έλθει τον Αύγουστο και αφορά κυρίως τις επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι 10.000-12.000 επικουρικές συντάξεις θα υποστούν μειώσεις.

– Η δεύτερη φάση θα έλθει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα αφορά τις επικουρικές συντάξεις των πρώην ΔΕΚΟ και του ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, θα θιγούν περίπου 160.000 συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), ναυτικοί πράκτορες, εργαζόμενοι ΔΕΗ, πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Alpha και Εμπορικής, δικηγόροι και ναυτικοί.

Σύμφωνα με το νόμο Κατρούγκαλου, ο επαναϋπολογισμός θα γίνεται κάθε χρόνο με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης (0,40%), τα δημογραφικά δεδομένα και το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές.

Αυτό σημαίνει ότι μετά τον επαναϋπολογισμό της αν μία επικουρική σύνταξη μαζί με την αντίστοιχη κύρια σύνταξη ξεπερνά αθροιστικά τα 1300 ευρώ, τότε η επικουρική σύνταξη αναπροσαρμόζεται προς τα κάτω, δηλαδή θα μειώνεται. Σε περίπτωση που το άθροισμα των κύριων και επικουρικών- αυτών που καταβλήθηκαν έως τις 12 Μαίου του 2016 είναι μικρότερο ή ίσο των 1.300 ευρώ, η διαφορά μεταξύ της καταβαλλόμενης επικουρικής σύνταξης της επαναϋπολογισθείσας, διατηρείται ως προσωπική διαφορά ανά συνταξιούχο.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer