Με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ως «13η σύνταξη»
Κατατέθηκε η τροπολογία για την εφάπαξ «13η σύνταξη»
Πολιτική
12/12/2016 | 20:51

Έως τις 22 Δεκεμβρίου θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των συνταξιούχων η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως διαβεβαίωσε από τη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος.

Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Πετρόπουλο 500.000 συνταξιούχοι από τους συνολικά 1.600.000 που υπολογίζεται ότι θα χορηγηθεί το εν λόγω βοήθημα, θα λάβουν ποσό ίσο με την αξία της σύνταξής τους, εννοώντας εκείνους που είναι στα κατώτερα επίπεδα των χαμηλοσυνταξιούχων.

Επιχειρώντας, δε, να αποκρούσει τις αιτιάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης αναφορικά με την απόφαση της κυβέρνησης να διανείμει το πλεόνασμα από την υπεραπόδοση των στόχων του προϋπολογισμού του 2016 στους χαμηλοσυνταξιούχους αφήνοντας έξω από τη διανομή τους ανέργους, ο Τάσος Πετρόπουλος, απέδωσε την επιλογή στο “εγγυημένο, ασφαλές” σύστημα χορήγησης συντάξεων που είναι συνδεδεμένο με τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων και μπορεί η απόδοση του ποσού να γίνει άμεσα.

Ενίσχυση ίση με τη σύνταξή τους εκτιμάται ότι θα λάβουν 500.000 συνταξιούχοι από τους συνολικά 1.600.000 δικαιούχους.

Στο μεταξύ, με τη μορφή τροπολογίας κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός ως «13η σύνταξη».

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο επεκτείνεται στους Δήμους όλης της χώρας το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και η επεξεργασία του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το εν λόγω νομοσχέδιο συμπεριλαμβανομένης της τροπολογίας αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια την προσεχή Πέμπτη.

Αποκλειστικοί δικαιούχοι της ενίσχυσης ορίζονται οι συνταξιούχοι όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του Δημοσίου, για τους οποίους το σύνολο του αθροίσματος των κύριων και επικουρικών συντάξεων του Δεκεμβρίου 2016 – όπως διαμορφώνεται μετά την παρακράτηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης – δεν υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο καθορίζεται στο ποσό κατά το οποίο το συγκεκριμένο άθροισμα (κύριας + επικουρικής) υπολείπεται από τα 850 ευρώ, εφόσον το ποσό αυτό υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Διαφορετικά καθορίζεται στο ποσό των 300 ευρώ.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν η διαφορά είναι μικρότερη του ποσού των 300 ευρώ, ο δικαιούχος λαμβάνει 300 ευρώ. Για παράδειγμα συνταξιούχος με αποδοχές αθροιστικά 700 ευρώ θα λάβει 300 ευρώ, ενώ αν κάποιος έχει συντάξιμες αποδοχές 250 ευρώ, θα εισπράξει 600 ευρώ κι εκείνος με συντάξιμες αποδοχές 500 ευρώ, θα εισπράξει 350 ευρώ.

Συνολικά το ποσό που θα χορηγηθεί σύμφωνα με την τροπολογία εντός του Δεκεμβρίου μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης ανέρχεται στα 617 εκατομμύρια ευρώ, με το Υπουργείο Εργασίας να υπολογίζει τους δικαιούχους σε περίπου 1.600.000 συνταξιούχους.

Δείτε την τροπολογία εδώ: http://www.parliament.gr/UserFiles/bbb19498-1ec8-431f-82e6-023bb91713a9/9840898.pdf

Πηγή: skai.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia