Μοναδική καλοκαιρινή περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Η Martha Graham Dance Company στην Ιθάκη
Πολιτισμός
21/06/2014 | 15:51

Η Martha Graham Dance Company γιορτάζει εφέτος τη μακρόχρονη και δυναμική σχέση της Martha Graham με την Ελλάδα και επισκέπτεται τη χώρα μας με ένα πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις! Η περιοδεία της αμερικανικής ομάδας στο Ναύπλιο (5/7), τη Θεσσαλονίκη (7 & 8/7) και την Ιθάκη (10/7), θα κορυφωθεί στην Αθήνα (12/7) με μια μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Η Martha Graham Dance Company οργανώνει κάθε χρόνο την καλλιτεχνική της σεζόν γύρω από ένα θέμα. Το θέμα της φετινής χρονιάς «Μύθος & Μεταμόρφωση» τιμά τη χώρα μας και τη σύνδεση της Martha Graham με την Ελλάδα (Graham / Greek Connection) μέσα από μία σειρά έργων εμπνευσμένων από τους διαχρονικούς ελληνικούς μύθους.

Με βαθιά αγάπη για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, η κορυφαία Martha Graham γοητευόταν από τους ήρωες και τις ηρωίδες του ελληνικού δράματος και πρόβαλε μέσα από τη δουλειά της την ελληνική μυθολογία. Η Κλυταιμνήστρα, ο Αγαμέμνονας, ο Ιάσωνας, η Μήδεια, η Πηνελόπη, ο Οδυσσέας και οι ιστορίες τους, αποτέλεσαν πρωταρχικό πυρήνα μελέτης για το έργο της, αλλά και το βασικό υλικό μιας μεγάλης και σημαντικής καλλιτεχνικής περιόδου της εμβληματικής χορεύτριας, χορογράφου και δασκάλας χορού, που χαρακτηρίστηκε από την ελληνική θεματολογία.

Το πρόγραμμα της Martha Graham Dance Company που θα δούμε στην Ελλάδα περιλαμβάνει τη χορογραφία Errand (1947 & 2013) που βασίζεται στο μύθο του Θησέα, τη χορογραφία Echo (2014) του Έλληνα χορογράφου Αντώνη Φωνιαδάκη, μια ειδική παραγγελία για την Martha Graham Dance Company, καθώς και το έργο Panorama (1935) τη χορογραφία σήμα κατατεθέν της ομάδας, στην οποία θα συμμετάσχουν και σπουδαστές της δικής μας Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης.

 

 

Στο Ηρώδειο, υπό το φως της Πανσελήνου!

Το Σάββατο 12 Ιουλίου, η Martha Graham Dance Company θα ολοκληρώσει την περιοδεία της στην Ελλάδα πραγματοποιώντας μία μοναδική παράσταση στο Ηρώδειο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών, υπό το φως της Πανσελήνου, κάτω από τον έναστρο Αττικό ουρανό!

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον ανθρωπιστικό οργανισμό Lifeline Hellas και τα έσοδα από τα εισιτήρια θα διατεθούν για την υποστήριξη της μονάδας εντατικής θεραπείας νεογνών στα τοπικά περιφερειακά νοσοκομεία Κρήτης, Πατρών, Λάρισας, Ιωαννίνων και Αλεξανδρούπολης.

Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα και την παρουσία των ΑΒΥ Πρίγκιπα Αλέξανδρου και Πριγκίπισσας Αικατερίνης της Σερβίας η οποία είναι πάτρων του Lifeline Hellas.
Η Martha Graham και η ομάδα της

Η Μάρθα Γκράχαμ (1894 – 1991) θεωρείται τόσο σημαντική στην ιστορία του Σύγχρονου χορού, όσο ο Πικάσο στη ζωγραφική, αλλά και ο Στραβίνσκι στη μουσική! Το 1998, το περιοδικό Time την αποκάλεσε «Χορεύτρια του αιώνα», ενώ το People Magazine τη συμπεριέλαβε στις εξέχουσες θηλυκές «Μορφές – Σύμβολα του αιώνα». Δημιούργησε στο χορό μια δική της κινητική γλώσσα, την «τεχνική Γκράχαμ» και άφησε ως κληρονομιά ένα τεράστιο και σπουδαίο χορογραφικό έργο. Στα 70 χρόνια δημιουργίας της συνεργάστηκε με μεγάλους καλλιτέχνες από όλους τους χώρους της τέχνης, αλλά και εκπροσώπους από το χώρο της μόδας (Isamu Noguchi, Donna Karan, Calvin Klein, Aaron Copland, Louis Horst, Samuel Barber, Gian Carlo Menotti, κ.ά.). Αν και δεν συμπαθούσε ιδιαίτερα το μπαλέτο, δημιούργησε ρόλους για κορυφαίους κλασικούς χορευτές, όπως η Margot Fonteyn, ο Rudolph Nureyev και ο Mikhail Baryshnikov. Ως δασκάλα χορού έχει διδάξει σε ηθοποιούς πώς να χρησιμοποιούν το σώμα τους ως μέσο έκφρασης, μεταξύ των οποίων η Μπέτυ Ντέηβις, ο Γκρέγκορυ Πέκ, η Τζοάν Γούντγουορντ, ο Κέρκ Ντάγκλας, αλλά και η Μαντόνα.
Σήμερα, το έργο της συνεχίζει η Martha Graham Dance Company, που η Γκράχαμ ίδρυσε το 1926. Η Martha Graham Dance Company είναι η πιο παλιά ομάδα χορού της Αμερικής και θεωρείται από τους Αμερικάνους ως εθνική πολιτιστική κληρονομιά.

________________________________________
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ για τις παραστάσεις

• Ναύπλιο (5 Ιουλίου): Φάρος, ώρα: 21.00
• Θεσσαλονίκη (7 & 8 Ιουλίου): θέατρο Μονής Λαζαριστών, ώρα: 21.00
• Ιθάκη (10 Ιουλίου)
• Αθήνα (12 Ιουλίου): Ηρώδειο, ώρα: 21.00. Προπώληση από τα ταμεία του Φεστιβάλ Αθηνών
________________________________________

Errand Wide Split Errand Miki Gary Snatch Rite_Xiaochuan_Ben_hi

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer