Αυτά τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που αποδίδουν ακόμα και σήμερα τους καρπούς τους είναι «ζωντανά αρχαία» ηλικίας ακόμα και χιλιάδων ετών
Η  πρόκληση
Οικολογία
13/10/2016 | 19:22

Αρκετά ελαιόδεντρα, συστάδες ελαιοδέντρων αλλά και ελαιώνες ολόκληροι που υπάρχουν σήμερα σε πολλά σημεία του Νησιού μας όπως, στα χωριά της Λειβαθούς, του Ελειού, της Παλλικής, στη Κρανιά, στα Τρωιαννάτα, κλπ, θα μπορούσαν με βάση το μέγεθος, το ανάγλυφο και τις σπηλαιώσεις του κορμού να χαρακτηριστούν ως μνημειακά.

Αυτά τα υπεραιωνόβια ελαιόδεντρα που αποδίδουν ακόμα και σήμερα τους καρπούς τους είναι «ζωντανά αρχαία» ηλικίας ακόμα και χιλιάδων ετών.

Ευλογία Θεού λοιπόν αυτά τα δέντρα για όλους εμάς τους Κεφαλλονίτες, που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και γι’ αυτό, πρέπει τουλάχιστον να τα καταγράψουμε σε ολόκληρο το Νησί.

Παράλληλα η ανάδειξη αυτών των μνημειακών ελαιοδέντρων θα έχει στόχο την προστασία και διατήρησή τους ως βασικών στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αφενός και αφετέρου να αποτελέσουν πόλους έλξης για την ανάπτυξη του τουρισμού, εμπλουτίζοντας την Κεφαλονιά με αξιοθέατα που συνδέονται με τη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Όμως, όλο και πιο συχνά διαπιστώνουμε πως πολλά από αυτά τα δέντρα καταστρέφονται – θύματα ανθρώπινων δραστηριοτήτων (κυρίως υλοτομία ώστε να γίνονται καυσόξυλα σε …. τζάκια και σόμπες) γεγονός που προσβάλλει τη δική μας γενιά.

Είναι πλέον καιρός, αφού κανείς Φορέας (όπως, τοπικοί Πολιτιστικοί  Σύλλογοι,  Τ.Ε.Ι., κλπ) δεν ενδιαφέρθηκε εθελοντικά  μέχρι σήμερα για την τύχη και προστασία τους, να αναλάβουν οι πολίτες του Νησιού, την προσπάθεια για την άμεση υλοποίηση του στόχου της ευαισθητοποίησης και δημιουργίας κουλτούρας για την διάσωση και ανάδειξή τους.

Δρ. Σπυρίδων  Α. Θεοτοκάτος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer