Για πρώτη φορά στον τόπο μας, σε ανοιχτή εκδήλωση, δόθηκε βήμα για να μιλήσουν οι μετανάστες.
Η Κίνηση Διάλογος – Διάδραση για την εκδήλωση “Μετανάστες στην Κεφαλονιά
Κοινωνία
02/07/2013 | 00:02

H Κίνηση ΔΙΑΛΟΓΟΣ-ΔΙΑΔΡΑΣΗ θα ήθελε να ευχαριστήσει όλους εκείνους, που είτε παρακολούθησαν, είτε πήραν ενεργά μέρος είτε συνέβαλαν πρακτικά στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης της Τετάρτης, 26/06/2013 στο Θέατρο Αργοστολίου, με θέμα «Μετανάστες στην Κεφαλονιά: Ας τους ακούσουμε».

Με μεγάλη χαρά υποδεχθήκαμε, μαζί με τις μελωδίες της κ.Βέρα Χανζιούκ στο πιάνο, συμπολίτες όλων των ηλικιών και διαφορετικών εθνικοτήτων, που ζουν βέβαια και εργάζονται στο νησί μας και είχαν την ανάγκη να ακούσουν το συνάνθρωπο τους, να μοιραστούν μαζί του τις εμπειρίες, τα προβλήματα, αλλά και την παράδοση και τα έθιμα του τόπου καταγωγής τους.

Στην εκδήλωσή μας μίλησαν τέσσερις μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Κεφαλονιά για τους λόγους που τους οδήγησαν στη μετανάστευση και στην εγκατάστασή τους στην Κεφαλονιά, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και για την αγάπη τους για τον τόπο που ζουν σήμερα και αποτελεί γι’ αυτούς μια δεύτερη πατρίδα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχαν οι τοποθετήσεις του κοινού, αλλοδαπών και ημεδαπών, που, θίγοντας και αρνητικές παραμέτρους της ζωής των μεταναστών στον τόπο μας, ανέδειξαν ουσιαστικά προβλήματα των μεταναστών αλλά και τη διάθεση όλων να συνυπάρξουμε αρμονικά.
Ιδιαίτερη αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε το ποίημα της Χριστιάνας, μαθήτριας Λυκείου, όπως και το κείμενο που διάβασε η συμμαθήτριά της Ωριάνα, το οποίο περιέγραφε ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν «τα παιδιά χωρίς χαρτιά», τα παιδιά δηλαδή μεταναστών που ενώ έχουν γεννηθεί στη χώρα μας, δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα που τους αναλογούν.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με παραδοσιακές μουσικές από την Αλβανία και τη Γεωργία. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα πλούσιο «πολυεθνικό» τραπέζι παραδοσιακών φαγητών και γλυκισμάτων – ελληνικών, ιταλικών, αλβανικών, βουλγαρικών, πακιστανικών, γεωργιανών.

Για πρώτη φορά στον τόπο μας, σε ανοιχτή εκδήλωση, δόθηκε βήμα για να μιλήσουν οι μετανάστες. Για πρώτη φορά δόθηκε μικρόφωνο, για να τραγουδήσουν οι μετανάστες. Για πρώτη φορά καθήσαμε ντόπιοι και μετανάστες ο ένας δίπλα στον άλλο, ήρθαμε σε επαφή, συν-ομιλήσαμε, συν-τραγουδήσαμε και συν-φάγαμε. Έτσι, έρχεται η αλληλοκατανόηση, έτσι ξεπερνιέται ο φόβος της διαφορετικότητας. Το να συζητάμε όλοι μαζί τα προβλήματα που μας απασχολούν, το να παίζουμε και να ακούμε όλοι μαζί τις μουσικές μας, καθώς και το να μοιραζόμαστε την κουζίνα μας, είναι στοιχεία που μας απομακρύνουν απ’ τους όποιους διαχωρισμούς ενώ προάγουν την ανθρωπιά μας.
Αυτό που έγινε στο Θέατρο Αργοστολίου στις 26/06/2013 συνιστά μια σοβαρή παρακαταθήκη για τις μελλοντικές μας ενέργειες και εκδηλώσεις.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer