Ο Ε.Α.Σ. ενημερώνει για το σοβαρό πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου μελιού από τις αθρόες εισαγωγές μελιού από Κίνα.
Ε.Α.Σ: Απειλείται η βιωσιμότητα της εγχώριας μελισσοκομίας
Οικολογία
18/02/2017 | 19:44

Ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας και Ιθάκης ενημερώνει ότι, σοβαρό πρόβλημα στην ανταγωνιστικότητα του εγχώριου μελιού δημιουργούν οι αθρόες εισαγωγές ποσοτήτων μελιού από Κίνα.

Για το μείζον αυτό θέμα παρενέβησαν και οι Συνεταιριστές των Κεντρικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων Copa Cogeca όπως αναφέρεται στα πορίσματα σχετικής μελέτης.  Συγκεκριμένα, η ομάδα εργασίας για το ευρωπαϊκό μέλι διαπίστωσε ότι οι εισαγωγές κινέζικου μελιού είναι οι βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός τομέας. Ως γνωστό, η Κίνα αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στη παγκόσμια παραγωγή μελιού με περίπου μισό εκατομμύριο τόνους (27,3%) ενώ ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση με περίπου τριακόσιες χιλιάδες τόνους (13,3%).

Επισημαίνεται ότι το πρόβλημα είναι τόσο έντονο και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια, αν σκεφθεί κανείς την παρατεταμένη οικονομική κρίση, τη μείωση των εισοδημάτων των καταναλωτών, σε συνδυασμό με τις προκλητικά χαμηλές τιμές που εισάγεται το κινέζικο μέλι.

Ο Ε.Α.Σ. στηρίζοντας έμπρακτα τους Μελισσοκόμους της Περιφέρειας Κεφαλληνίας και Ιθάκης,  Μέλη του και μη,  αποφάσισε να συμμετάσχει στη υλοποίηση προγραμμάτων εφαρμοσμένης έρευνας με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και εμπορίας – προώθησης του ντόπιου μελιού και των λοιπών προϊόντων της κυψέλης καθώς και της καταπολέμησης ασθενειών και εχθρών των μελισσών.

Από τον Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer