Υπάρχει φόβος αποκόλλησης βράχων αναφέρει η ανακοίνωση προς τον Πρόεδρο το Δημοτικού Συμβουλίου
Ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τον Αθέρα
Πολιτική
10/02/2014 | 11:23

ΠΡΟΣ: Πρόεδρο ΔΣ Κεφαλονιάς κ. Ν. Ανουσάκη
Δήμαρχο Κεφαλονιάς κ. Α. Παρίση
ΘΕΜΑ: «ΑΘΕΡΑΣ: ΑΠΟΚΟΛΛΗΣΗ ΒΡΑΧΩΝ, ΕΠΕΙΓΟΝ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ»

ΕΡΩΤΗΣΗ:

Στον πρώτο μεγάλο σεισμό στο Ληξούρι της Κεφαλονιάς, στο χωριό  Αθέρας αποκολλήθηκαν από την παρακείμενη βουνοκορφή μεγάλοι βράχοι που κατρακύλησαν πάνω σε σπίτια του χωριού. Ένα σπίτι καταστράφηκε εντελώς και από τύχη δεν υπήρξαν θύματα, γιατί οι ιδιοκτήτες έλειπαν.
Με τους μεγάλους σεισμούς στις 26/1 και 3/2 στην κορυφογραμμή του βουνού αποκολλήθηκαν και άλλα τεράστια βράχια (ογκόλιθοι πολλών τόνων) που επικρέμονται στο βουνό πάνω στα σπίτια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πέσουν πάνω στο χωριό, να υπάρξουν πολλά ανθρώπινα θύματα και πολλές καταστροφές σπιτιών.
Ο Δήμος Κεφαλονιάς φτιάχνει στην πλαγιά του βουνού, πάνω από το χωριό ένα πλάτωμα – ανάχωμα. Βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από την βουνοκορφή (περίπου 400 μέτρα) και δεν μπορεί να σταματήσει – φρενάρει την πτώση των βράχων εξαιτίας του μεγάλου βάρος τους και της μεγάλης επιτάχυνσής τους.
Είναι προφανές ότι απαιτούνται άλλες πιο σύνθετες τεχνικές λύσεις που όμως πρέπει να είναι άμεσες.
Η πολιτική της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης αντιμετωπίζει την αντισεισμική θωράκιση και προστασία σαν κόστος, την ίδια ώρα που ανοίγουν χρηματοδοτικά πακέτα εκατομμυρίων για business. Η ΕΕ δεν θεωρεί επιλέξιμες τις δαπάνες για αντισεισμική και αντιπλημμυρική θωράκιση και προστασία. Είναι εγκληματική η συνέχιση μιας τέτοιας πολιτικής που άφησε και την Παλική χωρίς καμία αντισεισμική μελέτη και σχεδιασμό παρότι το σεισμικό φαινόμενο παρουσιάζει περιοδικότητα.
Οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και απαιτούν άμεση και ασφαλή παρέμβαση! Αυτό τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου του Αθέρα Κωνσταντίνος Κοσμάτος και άλλοι κάτοικοι σε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ που επισκέφτηκε το χωριό την Πέμπτη 7/2.
Εξαιρετικά επείγον είναι να προστατευθούν οι ζωές των κατοίκων του Αθέρα και τα σπίτια τους.

Αργοστόλι 10 Φλεβάρη 2014
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης
Νίκος Γκισγκίνης
Σταύρος Γρηγορόπουλος
Γιάννης Κουρούκλης

vraxoi2

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia