Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας κάνει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Θεοπεφτάτου και άλλοι πέντε συνάδελφοι της.
Ερώτηση στη βουλή για τη καθυστέρηση στο εφάπαξ βοήθημα των ξενοδοϋπαλλήλων
Τουρισμός
04/11/2013 | 12:53

Βάση του ν.3655/2008 ο κλάδος Πρόνοιας ξενοδοχοϋπαλλήλων εντάχθηκε στο Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑΠΙΤ) από την έναρξη λειτουργίας του (1-10-2008), ως Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων με πλήρη οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια. Σύμφωνα με το άρθρο 105 «σκοπός του ΤΑΠΙΤ είναι η καταβολή εφάπαξ βοηθήματος από τους αντίστοιχους Τομείς πρόνοιας στους ασφαλισμένους τους …».
Παρατηρείται όμως μεγάλη καθυστέρηση, πέραν του έτους, στη διεκπεραίωση αιτήσεων εφάπαξ και επιστροφής εισφορών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σύμφωνα με ενημέρωση του ΤΑΠΙΤ κατά την 15/10/2013, «όσον αφορά στη έκδοση χρηματικών ενταλμάτων για αιτήσεις Αθήνας-Κέρκυρας διεκπεραιώνεται ο Μάρτιος του 2012, Ρόδου-Ρεθύμνου-Χανίων ο Απρίλιος του 2012 και Λοιπών Περιφερειακών Παραρτημάτων ο Αύγουστος 2012, ενώ όσον αφορά στη έκδοση αποφάσεων για αιτήσεις Αθήνας-Κέρκυρας έχουν δοθεί αποφάσεις έως και τον Μάρτιο του 2012 και για Λοιπών Περιφερειακών Παραρτημάτων έως και τον Σεπτέμβριο 2012 (ο υπολογισμός γίνεται από τα περιφερειακά τμήματα)».
Η μεγάλη αυτή καθυστέρηση οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού σε συνδυασμό με την ανυπαρξία μηχανογράφησης. Στην κεντρική υπηρεσία του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα – Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων- 3 εργαζόμενοι (ο ένας νέος) προσπαθούν να διεκπεραιώσουν τον όγκο της έκδοσης αποφάσεων με όλα τα στοιχεία να είναι χειρόγραφα.
Επειδή μετά και τις μνημονιακές πολιτικές αφαίμαξης των οικονομικών των εργαζομένων τα χρήματα αυτά είναι απολύτως αναγκαία για τους δικαιούχους
Επειδή το εφάπαξ των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν έχει καμία δημοσιονομική επίπτωση για το Κράτος
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να στελεχωθεί επαρκώς το αρμόδιο τμήμα απονομής του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα – Τομέας Πρόνοιας Ξενοδοχοϋπαλλήλων ώστε η διαδικασία έκδοσης αποφάσεων και ενταλμάτων να μην είναι τόσο χρονοβόρα και οι δικαιούχοι ξενοδοχοϋπάλληλοι να λαμβάνουν το εφάπαξ ή την επιστροφή εισφορών σε εύλογο χρονικό διάστημα; Είναι στις προθέσεις τους η μηχανογράφηση του ΤΑΠΙΤ;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Κριτσωτάκης Μιχάλης
Στρατούλης Δημήτρης
Συρμαλένιος Νίκος
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Κοντονής Σταύρος
Σαμοΐλης Στέφανος

theopeftatou_vouli

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer