Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς ενημερώνει
Ενημέρωση για τους κατόχους βοοειδών
Κοινωνία
02/02/2017 | 15:23

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς ενημερώνει ότι, πως με την υπ’ αρίθ. πρ. 6017/1467/24-1-2017 Απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη της ΠΕ Κεφαλονιάς (ΑΔΑ: ΨΕ3Σ7ΛΕ-ΖΛΕ), η ΠΕ Κεφαλονιάς και η ΠΕ Ιθάκης, ορίστηκαν ως ζώνες εμβολισμού για την Οζώδη Νόσο των Βοοειδών.

Ο εμβολιασμός των βοοειδών είναι υποχρεωτικός για όλες τις ηλικίες των ζώων. Οι εμβολιασμοί έχουν αρχίσει από το Τμήμα Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς. Παρακαλούνται οι κάτοχοι βοοειδών να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία μας, για να προγραμματιστεί, η επίσκεψη και ο εμβολιασμός των ζώων τους. Παράλληλα με τον εμβολιασμό θα γίνεται και αιμοληψία για τα προγράμματα της Βρουκέλλωσης και της Λεύκωσης των βοοειδών.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι:

Απαγορεύεται η εισαγωγή ζώων βοοειδών από την υπόλοιπη Ελλάδα χωρίς την ενημέρωση και την άδεια του αρμόδιου Τμήματος Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς.

 1. Ο ιός της Οζώδους Δερματίτιδας των Βοοειδών δεν προσβάλει τον άνθρωπο, επομένως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
 2. Το νόσημα μεταδίδεται με έντομα και άλλα αρθρόποδα (πιο σημαντικά τα κουνούπια, οι μύγες και τα τσιμπούρια). Η μετάδοση μπορεί να γίνει ακόμα με το νερό ή την τροφή. Τα νόσημα προκαλεί μεγάλη ζημιά στο ζωικό κεφάλαιο, σε σημείο που μπορεί να καταστραφεί όλη η εκμετάλλευση. Επομένως, η πρόληψη του νοσήματος αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στην προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της κτηνοτροφικής παραγωγής.
 3. Κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται στα βοοειδή. Τα πιο συχνά είναι:
  1. Υψηλός πυρετός που επιμένει μέχρι και 1 εβδομάδα.
  2. Επώδυνα οζίδια στο δέρμα σε όλο το σώμα του ζώου που σταδιακά γίνονται πληγές.
  3. Έλκη στο στόμα και στη μύτη με σιελόρροια και ρινικό έκκριμα και έκκριμα από τα μάτια που σταδιακά θολώνει.
  4. Μείωση της γαλακτοπαραγωγής, κούτσαμα και χάσιμο βάρους.

Καλούμε όλους τους κτηνοτρόφους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, να παραλαμβάνουν ζώα μόνο από ελεγχόμενες εκτροφές και μόνο στην περίπτωση που αυτά συνοδεύονται από επίσημο κτηνιατρικό υγειονομικό πιστοποιητικό. Επίσης να δηλώσουν άμεσα την εισαγωγή ζώων που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες. Με αυτό τον τρόπο προστατεύουν το ζωικό κεφάλαιό τους και εν γένει την συνολική κτηνοτροφική παραγωγή των νησιών μας.

Στοιχεία επικοινωνίας με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της ΠΕ Κεφαλονιάς.

Διεύθυνση: Διοικητήριο Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς – 28100 Αργοστόλι

Τηλέφωνα: 2671360513, 2671360512.

Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ

Π.Ε. ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer