Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διατυπώνει ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα χρονιά και επικαιροποιεί τις διεκδικήσεις για τους σεισμόπληκτους μαθητές
ΕΛΜΕ-ΚΙ: Διεκδικητικό πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης για τη νέα σχολική χρονιά.
Κοινωνία
08/09/2014 | 09:21

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ διατυπώνει ολοκληρωμένο διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα χρονιά και επικαιροποιεί τις διεκδικήσεις για τους σεισμόπληκτους μαθητές.

Διεκδικούμε:

 • Ενιαίο 12χρονο σχολείο και 2χρονη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά σε ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου, με βάση τις κατακτήσεις της επιστήμης και της τεχνολογίας. Δίχρονες δημόσιες επαγγελματικές σχολές μετά το 12χρονο. Καμία επιχειρηματική δράση στην Παιδεία.
 • Να καταργηθεί τώρα η «τράπεζα θεμάτων». Οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη του σχολείου και των εκπαιδευτικών.
 • Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους (επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν μετακίνηση κ.α.).
 • Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
 • Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
 • 15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.
 • Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά.
 • Κάτω τα χέρια από το Ασφαλιστικό! Να καλυφθούν άμεσα οι ανάγκες των ταμείων από το Κράτος, κρατική εγγύηση συντάξεων και παροχών. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
 • Αυξήσεις εδώ και τώρα στους μισθούς που να καλύπτουν ένα μέρος από τις απώλειες που έχουμε. Ακώλυτη μισθολογική εξέλιξη.
 • Όχι στη νέα φοροληστεία και τα χαράτσια. Να καταργηθεί τώρα ο λεγόμενος φόρος αλληλεγγύης. Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο τους φόρους!
 • Μέτρα στήριξης των ανέργων, επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται σαν συντάξιμος χρόνος.
 • Όχι στον αντιδραστικό, κρατικό έλεγχο, τη λεγόμενη αξιολόγηση

Ειδικά για τους σεισμόπληκτους μαθητές:

 1. Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Β΄ Λυκείου.
 2. Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
 3. Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
 4. Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό και η εφαρμογή του από την αρχή της χρονιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά.
 5. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
 6. Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης), με προτεραιότητα σε όσα έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
 7. Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
 8. Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους.
 9. Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.

Για τα παραπάνω αιτήματα διατυπώνουμε το εξής πρόγραμμα δράσης:

 • Την μέρα του αγιασμού (Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη) ανάγνωση επιστολής της ΕΛΜΕ για τη νέα χρονιά – πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις στα σχολεία.
 • Παρασκευή 12 Σεπτέμβρη, 11.00 πμ, πραγματοποίηση παραστάσεων σε Δήμο – Περιφέρεια και Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (προσυγκέντρωση για την Κεφαλονιά μπροστά στην πρώην Νομαρχία). Όπου υπάρχει ανάγκη γίνεται χρήση δίωρης διευκολυντικής στάσης εργασίας. Καλούμε σε κοινή δράση δασκάλους, γονείς, μαθητές, εργαζόμενους. Η παιδεία λαϊκή υπόθεση.
 • Πλατιά σύσκεψη με την Ένωση και τους Συλλόγους Γονέων την Πέμπτη 18 Σεπτέμβρη, ώρα 6 μμ στα γραφεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ (κοντέινερς 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου και Εσπερινού).
 • Πέμπτη 16 Οκτώβρη παγκεφαλληνιακό συλλαλητήριο για την παιδεία, με συγκροτημένη κάθοδο όλων των σχολείων στο Αργοστόλι. Συγκέντρωση 11 πμ μπροστά στην πρώην Νομαρχία.
 • Γενική Συνέλευση της ΕΛΜΕ-ΚΙ την Τετάρτη 24 Σεπτέμβρη, ώρα 6 μμ, στο 2ο Λύκειο Αργοστολίου.
 • Συμμετοχή στο πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για το ασφαλιστικό το Σάββατο 1/11 στην Αθήνα. (Συγκέντρωση προετοιμασίας στο Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς – Ιθάκης το Σάββατο 4 Οκτώβρη).

Επιπλέον:

 • Οργανώνουμε από την αρχή της χρονιάς τα μαθήματα αλληλεγγύης.
 • Δίνουμε μάχη για συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα Αναπληρωτών με το πλαίσιο της ΕΛΜΕ.
 • Αγοράζουμε και διανέμουμε στους μαθητές της Β΄βάθμιας από την Παλική γραφική ύλη.
 • Συνεχίζουμε τις κινηματογραφικές προβολές στην πολιτιστική λέσχη, από κοινού με το ΕΚΚΙ.
 • Ανταποκρινόμαστε και συμμετέχουμε στην καμπάνια της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για αλληλεγγύη με τον Παλαιστινιακό λαό, με συγκέντρωση γραφικού υλικού από τα σχολεία και κατάθεση χρημάτων σε σχετικό τραπεζικό λογαριασμό. Κορυφώνουμε την καμπάνια με σχετικές εκδηλώσεις γύρω από το γιορτασμό του Πολυτεχνείου. Συντονιζόμαστε με ΕΕΔΥΕ και ΕΕΔΔΑ για αξιοποίηση δυνατοτήτων εκδηλώσεων – ομιλιών στα σχολεία. 

Αργοστόλι 8 Σεπτέμβρη 2014 

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Γαλιατσάτος Νικόλας

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer