Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών από την κυβέρνηση
ΕΛΜΕΚΙ: “Να αποσυρθεί η εγκύκλιος που αποκλείει μαθητές από την εγγραφή τους στα εσπερινά σχολεία”
Κοινωνία
12/08/2016 | 09:25

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει το νέο χτύπημα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αφορά τα Εσπερινά Λύκεια. Συγκεκριμένα με τον πιο ανάλγητο τρόπο το Υπουργείο Παιδείας, με την ΑΠ: Φ1/95628/Δ2 εγκύκλιο με θέμα: «Σχετικά με τις εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών σε Εσπερινά Λύκεια», βάζει επιπρόσθετα εμπόδια στις εγγραφές και μεταγραφές στα εσπερινά σχολεία της χώρας. Έτσι, οδηγεί τα Εσπερινά ουσιαστικά σε υποβάθμιση ακόμα και κλείσιμο ενώ αποκλείει δεκάδες παιδιά από τα Εσπερινά Λύκεια στερώντας τους ακόμα και το δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Με την εγκύκλιο αυτή καθορίζονται εντελώς αυθαίρετα, εισοδηματικά κριτήρια για τις εγγραφές και μετεγγραφές ανηλίκων στα εσπερινά σχολεία, απαιτώντας, ταυτόχρονα, αντίγραφο φορολογικής δήλωσης του κηδεμόνα, που να πιστοποιείται το αντίστοιχο όριο εισοδήματος που δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των €8.879 ή των €17.270 για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και 2 εξαρτώμενα μέλη.

Η κυβέρνηση εξωθεί χιλιάδες νέους στην ανήλικη εργασία περικόπτοντας οικογενειακά επιδόματα, φορτώνοντας τη λαϊκή οικογένεια συνεχώς με νέα βάρη, συνεχίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, της υψηλής ανεργίας, του τσακίσματος μισθών και συντάξεων. Ταυτόχρονα, στο όνομα της δήθεν προστασίας της ανήλικης εργασίας, βάζει εμπόδια στα ανήλικα παιδιά που αναγκάζονται να βγουν στην εργασία, στη μάχη της επιβίωσης, θεωρώντας μάλιστα ότι μια τετραμελής οικογένεια με €17.000 το χρόνο ζει ζωή χαρισάμενη.

Επίσης, η εγκύκλιος, απαιτώντας, οι κηδεμόνες των μαθητών ή οι ίδιοι οι μαθητές, εφόσον είναι ενήλικοι, να πρέπει να υποβάλουν τα εν λόγω δικαιολογητικά επικαιροποιημένα κατά την έναρξη κάθε σχολικού έτους φοίτησης, δυνητικά μπορεί να οδηγεί ακόμα και στην διακοπή της φοίτησης μαθητών σε εσπερινά σχολεία.

Συγχρόνως, με τα κριτήρια που βάζει για τις εγγραφές των ενήλικων μαθητών, θέτει σοβαρούς περιορισμούς στην δυνατότητα ενήλικες που είτε λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων είτε για άλλους λόγους εγκατέλειψαν νωρίς το σχολείο και επιθυμούν να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία στη μόρφωση.

Πρόκειται για ένα ακόμα ωμό χτύπημα της κυβέρνησης στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών και μάλιστα εκείνων που χρειάζονται ακόμα περισσότερη στήριξη αφού αναγκάζονται να δουλεύουν και να πηγαίνουν ταυτόχρονα στο σχολείο.

Απαιτούμε:

  • Να αποσυρθεί ΤΩΡΑ η εγκύκλιος που αποκλείει μαθητές από την εγγραφή τους στα εσπερινά σχολεία και εμποδίζει τους μαθητές που ήδη φοιτούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Αργοστόλι 12/8/16

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer