Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και, ως εκ τούτου, πρέπει να παρέχεται με πλήρη ασφάλεια και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα.
ΕΛΜΕΚΙ: Είναι δικαίωμα του λαού και των παιδιών του η δωρεάν άθληση σε σύγχρονες –ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις
Κοινωνία
15/03/2016 | 09:58

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ, με αφορμή τις 2668/1263 και 4134/1959/01-03-2016 αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, με τις οποίες αναγνωρίζει την ακαταλληλότητα σε βασικές αθλητικές εγκαταστάσεις του Νομού Κεφαλονιάς, τονίζει τα παρακάτω:
Η ακαταλληλότητα που εντοπίζεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στους δύο βασικούς μαζικούς αθλητικούς χώρους στην πόλη του Αργοστολίου (του κλειστού γυμναστηρίου και του ανοικτού σταδίου «Ανδρέας Βεργωτής») δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» Δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά τις περισσότερες στο Νομό και ιδιαίτερα τις σχολικές. Τα προβλήματα, που κάποια υπήρχαν από πριν, επιδεινώθηκαν μετά τους σεισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι οι αγώνες στο γήπεδο των Κεραμειών γίνονται κάθε Κυριακή με συστηματική χρήση των κερκίδων που είναι επίσημα χαρακτηρισμένες κι αυτές ακατάλληλες. Μέσα (πχ κλειστό) ή δίπλα σε αυτές τις εγκαταστάσεις και υποδομές (πχ κερκίδες Κεραμειών) διεξήχθηκαν και οι σχολικοί αγώνες πριν λίγο διάστημα. Οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι, σήμερα, είτε σχολικοί είτε εξωσχολικοί που χρησιμοποιούνται από χιλιάδες μαθητές, όχι μόνο είναι παραδομένοι στη μοίρα τους αλλά δεν έχουν και τις προβλεπόμενες άδειες λειτουργίας. Έτσι, διαπιστωμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι είτε ακατάλληλοι είτε επικίνδυνοι. Η παραπάνω κατάσταση έχει να κάνει με όσα σχολεία έχουν έστω και τις στοιχειώδεις αθλητικές εγκαταστάσεις, αφού η πλειονότητα των σχολείων ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς του 2014 στερείται παντελώς εγκαταστάσεων (πχ στο Ληξούρι πέντε σχολεία με μοναδικό αποκούμπι το «κλειστό γήπεδο», που και αυτό δεν έχει επισκευαστεί μετά τους σεισμούς). Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ολόκληρη η Παλική δεν διαθέτει ούτε ένα ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ – χάντμπολ)!!!
Το παραπάνω γεγονός αναδεικνύει με τον πιο πειστικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων αλλά και της τοπικής διοίκησης (Δημοτικής και Περιφερειακής) αφού εκθέτουν εκατοντάδες μαθητές σε άμεσο κίνδυνο. Τεράστια είναι και η ευθύνη της Οργανωτικής Επιτροπής διεξαγωγής των σχολικών αγώνων που ενώ εκκρεμούσε, απ’ ότι φαίνεται εκ των υστέρων, η έγκριση καταλληλότητας των χώρων διοργάνωσε του αγώνες υποβαθμίζοντας τις υπομνήσεις της ΕΛΜΕ-ΚΙ και μετακυλώντας την ευθύνη χρήσης ακατάλληλων χώρων στους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους ίδιους τους μαθητές. Είναι νωπή ακόμη η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής (ΝΔ) το Νοέμβρη του 2014, μετά τους σεισμούς και στο όνομα της «ομαλοποίησης», να γεμίσει τις κερκίδες με χιλιάδες μικρούς μαθητές στις επικίνδυνες κερκίδες του σταδίου Αργοστολίου, όπως προκύπτει από την απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης. Είναι επίσης προκλητικό να χρησιμοποιούνται και σήμερα από εκατοντάδες μαθητές – αθλητές οι εγκαταστάσεις αυτές αλλά και άλλες ακόμη και να μην «ιδρώνει το αυτί» κανενός. Το πιο προκλητικό απ’ όλα είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – στην ίδια γραμμή της επίπλαστης κανονικότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων – κηρύσσει «εχθρό του λαού» την ΕΛΜΕ-ΚΙ που αποκαλύπτει την κατάντια των σχολείων και των αθλητικών υποδομών. Η άρση του χαρακτηρισμού του Νομού ως σεισμόπληκτου σημαίνει εγκατάλειψη και των αθλητικών εγκαταστάσεων στη μοίρα τους.
Οι αβλεψίες και η μη τήρηση ακόμη και των όποιων διατάξεων υπάρχουν, που αφορούν τους όρους ασφάλειας των αθλητικών χώρων, μέσα και έξω από τα σχολεία, αποτελούν σύμφυτη πραγματικότητα των «αξιών» και της λειτουργίας του καπιταλισμού και των υπηρετών του. Η έλλειψη προσωπικού, η έλλειψη πόρων για τη λειτουργία τους ή ακόμα και για τη συντήρησή τους, καθιστούν ρευστή και επικίνδυνη τη λειτουργία τους, ενώ στόχος των υπευθύνων είναι η επιχειρηματοποίηση και η εμπορευματοποίησή τους. Με άλλοθι σήμερα την κρίση οι (εκάστοτε) κυβερνώντες υλοποιούν τη στρατηγική επιλογή τους να κερδίζουν όσοι εκμεταλλεύονται τον αθλητισμό και να τον απολαμβάνουν μόνο όσοι διαθέτουν το – κατά περίσταση – αντίτιμο. Έτσι, αφού τα αθλητικά κέντρα έγιναν «μπαλάκι» μεταξύ κεντρικής κυβέρνησης και Δήμων, τελικά παραδόθηκαν στους δεύτερους, χωρίς να υπάρχει καν οργανωμένο σχέδιο, αλλά ούτε και οι πόροι για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει κυβέρνηση – τοπικές διοικήσεις σε όλο το Νομό, καθώς και την Περιφέρεια, για την προώθηση ενός μοντέλου αθλητισμού που ανδρώνεται με τις ευλογίες τους και που – εκτός των άλλων – δεν μπορεί να παρέχει στους αθλούμενους την παραμικρή εγγύηση για τη σωματική ακεραιότητά τους. Τι και αν προβλέπουν οι νόμοι τους υποκριτικά πως «ουδεμία αθλητική συνάντηση ή αγώνισμα δεν διεξάγεται σε αθλητική εγκατάσταση εφόσον στερείται άδειας λειτουργίας».
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ θεωρεί ότι η συμμετοχή στον αθλητισμό είναι αναφαίρετο δικαίωμα όλων και, ως εκ τούτου, πρέπει να παρέχεται με πλήρη ασφάλεια και χωρίς καμιά ανταποδοτικότητα.
Γι’ αυτό εδώ και τώρα απαιτεί:
Να αρθεί ο αποχαρακτηρισμός του Νομού ως σεισμόπληκτου και να αποδοθούν τα χρήματα των κωδικών που αφορούν τις αθλητικές εγκαταστάσεις, τα οποία υφαρπάχτηκαν για να δοθούν στους δανειστές και να χρηματοδοτήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη.
Επισκευή – συντήρηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, κλειστών και ανοιχτών, του ερασιτεχνικού και σχολικού αθλητισμού, με ανταπόκριση στον τελευταίο αντισεισμικό κανονισμό.
Άμεσο έλεγχο και αδειοδότηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, μίας προς μίας.
Δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών μπάσκετ – ποδοσφαίρου – πετοσφαίρισης – χειροσφαίρισης – κλειστές αίθουσες γυμναστικής σε όλα τα σχολεία αλλά και σε όλες τις δημοτικές ενότητες του νομού.
Πρόβλεψη και άμεση υλοποίηση κλειστού γυμναστηρίου στο νέο σχολικό συγκρότημα του «Φαραώ».
Πλήρη εξοπλισμό με όλα τα απαραίτητα όργανο και αθλητικό υλικό σε όλα τα σχολεία
Η χρήση όλων των αθλητικών χώρων και η λειτουργία τους για το λαό και τα παιδιά του να είναι δωρεάν.
Σχολικοί αγώνες σε συνθήκες ασφάλειας για τους μαθητές, με ευθύνη του κράτους και των οργανωτικών επιτροπών.

Αργοστόλι 14/03/2016
Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer