Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη συνέχιση της υποβάθμισης των ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων, κάτι που αφορά άμεσα και το ΕΠΑΛ Ιθάκης.
ΕΛΜΕΚΙ: Όχι στην συνεχιζόμενη υποβάθμιση του ναυτικου ΕΠΑΛ της Ιθάκης
Κοινωνία
23/02/2017 | 08:43

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τη συνέχιση της υποβάθμισης των ναυτικών Επαγγελματικών Λυκείων, κάτι που αφορά άμεσα και το ΕΠΑΛ Ιθάκης. Οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι με πρόσθετες δυσκολίες στη φοίτησή τους, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να καταργήσει τη δυνατότητα που είχαν – λόγω της ιδιαιτερότητας του επαγγέλματος – να δίνουν εξετάσεις για τα πτυχία τους χωρίς να είναι υποχρεωτική η φυσική τους παρουσία στη σχολή.

Μέχρι τον περασμένο Ιούλη, που ίσχυε η διάταξη, οι σπουδαστές των ΕΠΑΛ Ναυτικών Σπουδών, ταυτόχρονα με τη διετή τους υποχρεωτική πρακτική άσκηση στο καράβι, είχαν και το δικαίωμα να εξετάζονται στο τέλος των εξαμήνων ή και τον Σεπτέμβρη με προφορικές και γραπτές εξετάσεις. Είναι οι λεγόμενοι μαθητές «κατ’ ιδίαν διδαχθέντες» ή «κατ’ ιδίαν διδασκόμενοι». Ήταν μία πολύ λογική ρύθμιση. Αφορά άλλωστε ανθρώπους οι οποίοι κάνουν πρακτική στο καράβι και όχι στη διπλανή συνοικία. Πρόκειται δε για σπουδαστές που δεν βρίσκονται στη λεγόμενη «μαθητική ηλικία», αλλά επαγγελματίες, οικογενειάρχες που επιλέγουν να φοιτήσουν σε αυτά τα ναυτικά ΕΠΑΛ προκειμένου να βελτιώσουν κάπως την επαγγελματική τους θέση.

Από πέρυσι που η κυβέρνηση κατάργησε αυτή τη διάταξη, ανάγκασε σπουδαστές είτε να μείνουν άνεργοι προκειμένου να φοιτούν, είτε να μην μπορούν να δώσουν εξετάσεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η ολοκλήρωση της φοίτησής τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει ότι ο υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης υπερασπίστηκε την απόφαση της κυβέρνησης με επιχειρήματα όπως «δεν είναι λογικό οι μαθητές ενός μόνο τομέα ή μόνο των ειδικοτήτων του ναυτιλιακού τομέα να εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση της φυσικής παρουσίας», ότι «δεν πρέπει να γίνονται διακρίσεις», ότι η «παρουσία στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική» και άλλα παρόμοια.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ επισημαίνει ότι η πανελλαδική εικόνα είναι συνήθως, ειδικά σε αυτήν την ειδικότητα, τα εργαστήρια εκτός από άθλια, εκτός από απαρχαιωμένα, να είναι και ακατάλληλα, γιατί δεν απευθύνονται αυτά τα εργαστήρια στους σπουδαστές οι οποίοι επιλέγουν τον κλάδο των ναυτικών σπουδών. Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκτιμά πως δεν είναι τυχαία η γενικότερη υποβάθμιση της δημόσιας τεχνικο – επαγγελματικής εκπαίδευσης και σε ό,τι αφορά το τμήμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Μπορεί αυτό να αποτελεί τροφή για τα «τρωκτικά» της ιδιωτικής εκπαίδευσης και για τους εφοπλιστές. Άλλωστε, νωπές είναι ακόμη οι συζητήσεις επί ΠΑΣΟΚ και στο πλαίσιο των γενικότερων εξελίξεων που δρομολογούν οι εφοπλιστές να κλείσουν ναυτικά ΕΠΑΛ, όπως πχ συζητήθηκε τότε στη Βουλή για το ΕΠΑΛ Ιθάκης..

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί την κυβέρνηση να επαναφέρει τη διάταξη. Εκπαιδευτικοί – γονείς και μαθητές των ναυτικών ΕΠΑΛ να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα και να παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Αργοστόλι 23/02/2017

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer