Η πρόθεση και η πρόταση είναι δική μας. Η απόφαση δική σας. Θέτουμε αυτό το θέμα σε δημόσιο διάλογο
Δημοψήφισμα τώρα
Πολιτική
01/04/2014 | 17:36

Δήμος είναι ο λαός ενός τόπου. Κάποτε μιας πόλης, σήμερα ενός νησιού. Εξ αυτού του συγκεκριμένου πλήθους προέκυψε η Δημοκρατία. Η εξουσία του λαού, η Δύναμη του Δήμου.

Με οδηγό τη γλώσσα μας, διεκδικούμε Πατρίδα και Δημοκρατία. Σήμερα, δεν έχουμε ούτε πατρίδα ούτε δημοκρατία. Ζούμε σε μια πατρίδα, όπου σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, διαφεντεύουν οι λίγοι, οι «ξένοι» προς το λαό. Αφεντικά της γης μας και του λαού είναι μια οικονομική Ολιγαρχία, με πυρήνα τους Τραπεζίτες, τους «δανειστές». Μια Ολιγαρχία, που αποφασίζει, μέσω πολιτικών υποτελών, την εξόντωση του λαού και την απαλλοτρίωση της πατρίδας, με τη μέθοδο της υπερχρέωσης.

Θέλουμε την πατρίδα μας πίσω, σημαίνει θέλουμε το λαό να αποφασίζει, με το μοναδικό τρόπο που μπορεί αυτό να γίνει: Με την ελληνική επινόηση που ακούει στο όνομα Δημοκρατία.

Εκτός από αυτά που μπορούμε να διεκδικήσουμε, υπάρχουν και αυτά που μπορούμε να κάνουμε. Η Κεφαλονιά ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων τετράπολις. Δήμος Αργοστολίου – Δήμος Ληξουρίου – Δήμος Σάμης και Δήμος Ελειού- Πρόνων.

Μένει να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που πρέπει να αποφασίζεται σε επίπεδο ενός δυσλειτουργικού Δημοτικού Συμβουλίου Κεφαλονιάς, τι αυτό που θα αποφασίζεται στις τέσσερις αποκεντρωμένες οντότητες πολιτών και τι σε επίπεδο συνέλευσης χωριού. Αυτό που θα θέλαμε και ζητήσαμε και δεν έγινε.  Και, τελικά, πρέπει να αποφασίσουμε τι είναι αυτό που θα αποφασίζουμε όλοι μαζί, με Δημοψήφισμα.

Η πρόθεση και η πρόταση είναι δική μας. Η απόφαση δική σας. Θέτουμε αυτό το θέμα σε δημόσιο διάλογο. Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι θεσμοί υπέρ των πολλών είναι η επαναλειτουργία των αρχαίων δήμων, η επανασύνδεση των ανθρώπων κάθε τόπου, με συνδετικό κρίκο τη δημοκρατική διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Δημιουργία είναι λέξη που, ετυμολογικά, προέρχεται από τον Δήμο.

Η Παλική πρέπει να διατηρήσει ζωντανή τη διαδικασία της λαϊκής συνέλευσης και οι υπόλοιπες περιοχές του νησιού πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους λαϊκές συνελεύσεις.

Για να μιλήσουμε με συγκεκριμένο τρόπο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν οι πολίτες κάθε περιοχής είναι να καταγράψουν τις ανάγκες, τις δυνατότητες και τις επιθυμίες τους. Ατομικές και συλλογικές. Αν δεν γνωρίζουμε, επακριβώς, το τι χρειαζόμαστε και το τι μπορούμε να κάνουμε, δεν μπορούμε να έχουμε λύσεις, σχέδιο και πρόγραμμα, που να απαντούν σε πραγματικά προβλήματα. Τα υπόλοιπα είναι σχέδια επί χάρτου, από «ειδικούς», που δεν γνωρίζουν. Ο πλέον αρμόδιος και κατάλληλος να σχεδιάζει και να αποφασίζει είναι ο Λαός της Κεφαλονιάς. Ο Δήμος των Κεφαλλήνων.

Αποκέντρωση αποφάσεων, λοιπόν. Από τον καιρό του εξεγερμένου πλήθους, που αποκλήθηκαν «αγανακτισμένοι», η απάντηση στην αθλιότητα που βιώνουμε έχει τεθεί: Άμεση Δημοκρατία, τώρα. Για να λύνουμε μόνοι τα προβλήματα που δημιούργησαν άλλοι, και απαιτούν να πληρώσουμε.

Αυτά μπορούμε να κάνουμε τώρα, διεκδικώντας όλα όσα μας έχουν κλέψει: Δημοκρατική καταγραφή προβλημάτων και δημοκρατικός σχεδιασμός λύσεων.

Με λογισμό και μ’ όνειρο, όλα είναι στο χέρι μας. Η απόφαση είναι δική μας. Μία απόφαση χωρίζει το θλιβερό σήμερα από το αύριο, όπως εμείς το θέλουμε.

Ας γίνουμε ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΕΣ ΞΑΝΑ

Μάκης Δημητράτος

Υποψήφιος Δήμαρχος

dhmhtratos

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer