Σε μια πολιτιστική είδηση «φωτιά» προχώρησε νωρίς το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Αργοστολίου, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και εικαστικός, κ. Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος.
Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος: Η Κεφαλονιά είναι το νησί της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ!
Πολιτισμός
03/08/2016 | 15:27

Της Γιάννας Κουλουμπή

Σε μια πολιτιστική είδηση «φωτιά» προχώρησε νωρίς το μεσημέρι, σε συνέντευξη τύπου που παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Αργοστολίου, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και εικαστικός, κ. Γεώργιος Κακής Κωνσταντινάτος, σχετικά με τη σχέση του μεγάλου ποιητή και θεατρικού συγγραφέα Ουίλλιαμ Σαίξπηρ με την Κεφαλονιά. Αποκάλυψε λοιπόν ότι έρευνες πολλών ετών απέδειξαν ότι το Νησί της «Τρικυμίας» του Σαίξπηρ είναι η Κεφαλλονιά!
Ένα από τα σημαντικά θεατρολογικά και ιστορικά ζητήματα που επί 400 χρόνια τώρα, απασχολεί διεθνώς την επιστημονική κοινότητα και τον θεατρικό κόσμο, είναι το ερώτημα ποιό είναι το μυστηριώδες Νησί της Σαιξπηρικής Ουτοπίας, το Νησί της «Τρικυμίας», του θεατρικού δηλαδή έργου, το οποίο γράφοντας το ο Σαίξπηρ ως κύκνειο άσμα του, τοποθετεί μέσα σ’ αυτό, την Πνευματική του Διαθήκη προς την Ανθρωπότητα, προκρίνοντας την συγχωρητικότητα έναντι της εκδίκησης, την συναδέλφωση έναντι της αλληλοεξόντωσης.

«Την ταυτότητα της Κύκνειας Σαιξπηρικής Νήσου, διεκδικούν διάφορα Νησιά, από τις Βερμούδες μέχρι τη Νήσο του Πάσχα. Σημαντικά όμως ιστορικά, γεωγραφικά, και λαογραφικά ευρήματα, τα οποία συνάδουν με το Σαιξπηρικό κείμενο, τοποθετούν το Νησί της Τρικυμίας, στην Νήσο Κεφαλληνία, στην Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κωνσταντινάτος.

Ο κ. Λιβιέρης Λιβιεράτος, ιατρός και ιστορικός ερευνητής, είναι ο υπεύθυνος για την τεκμηρίωση αυτής της ανακάλυψης. Τα συναρπαστικά του ευρήματα, συνδέονται με διαδραματισθέντα ιστορικά γεγονότα του Μεσαίωνα τα οποία εμπλέκουν τις πόλεις του Μιλάνου και της Νάπολης, και έχουν προεκτάσεις σε σημαντικές ευρύτερες περιοχές της Ευρωπαικής Ιστορίας.

Μέσα στα πλαίσια του Παγκόσμιου Έτους Σαίξπηρ 2016, πραγματοποιούνται στην Κεφαλονιά στις 4, 5 και 6 Αυγούστου, με θέμα «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ κ Κεφαλληνία», τριήμερες εκδηλώσεις. Η επιστημονική ανακοίνωση, η θεατρική κ ερμηνευτική παρουσίαση της «Τρικυμίας» και η Περιήγηση μαζί με Θεατρικά Δρώμενα στα μέρη της Κεφαλονιάς που σχετίζονται με τον Σαίξπηρ.

Τις εκδηλώσεις οργάνωσε ο κ. Κακής Κωνσταντινάτος και το Θέατρο Δίδελφυς, ενώ στο προσεχές διάστημα επίσης θα οργανώσουν υπό την Αιγίδα Φορέων, διεθνές Θεατρικό και Ιστορικό Συνέδριο, θέτοντας τα συναρπαστικά ευρήματα του κ. Λιβιέρη Λιβιεράτου στην διάθεση της διεθνούς ιστορικής κ θεατρικής κοινότητας.

Ας σημειώσουμε στη μνήμη μας λοιπόν την εκδήλωση της 4ης Αυγούστου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη Αργοστολίου, στις 19:00 το απόγευμα, με θέμα «Ουίλλιαμ Σαίξπηρ και Κεφαλληνία», όπου θα γίνει η παγκόσμια ανακοίνωση, παρουσίαση και δημοσιοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής για τον πολιτισμό του νησιού μας ανακάλυψη.
Ας θυμηθούμε παράλληλα τα λόγια που ο Σαίξπηρ βάζει στο στόμα του πρωταγωνιστή της «Τρικυμίας» Πρόσπερο, σαν μέρος της Πνευματικής του προς την Ανθρωπότητα παρακαταθήκης:  «Είμαστε φτιαγμένοι από τα υλικά των Ονείρων και την σύντομη ύπαρξή μας κυκλώνει ο ύπνος…»

kakis-2

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer