Αλλάζει ο καιρός ήδη από σήμερα και για τα επόμενα 24ωρα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε αισθητό βαθμό, αφού μπαίνουμε σιγά-σιγά στις Αλκυονίδες μέρες
Έρχονται οι Αλκυονίδες μέρες
19/01/2015 | 15:30

​Αλλάζει ο καιρός ήδη από σήμερα και για τα επόμενα 24ωρα με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει σε αισθητό βαθμό, αφού μπαίνουμε σιγά-σιγά στις Αλκυονίδες μέρες.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η μέγιστη θερμοκρασία σήμερα στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας θα φτάσει τους 17 βαθμούς Κελσίου.

Ο αίθριος καιρός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες και η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω άνοδο αύριο και μεθαύριο, με τον υδράργυρο να φτάνει μέχρι και τους 18 βαθμούς.  Η ηλιοφάνεια με παροδικές νεφώσεις θα κρατήσει μέχρι και την Τετάρτη.

Τί είναι οι Αλκυονίδες μέρες

Ως Αλκυονίδες μέρες λέγονται από τους Έλληνες συνηθέστερα ημέρες του Ιανουαρίου κατά τις οποίες επικρατεί ωραίος καιρός με ηλιοφάνεια. Η ονομασία αυτή είναι αρχαία ελληνική και προέρχεται από τον Αριστοτέλη.

Οι ημέρες αυτές έλαβαν το όνομά τους (“αλκυόνιαι”) από το μύθο της ελληνικής μυθολογίας τον σχετικό με το θαλάσσιο πτηνό Αλκυόνη, που αποτελεί την αλληγορική σημασία του ομώνυμου αστέρα Αλκυόνη των Πλειάδων που φέρεται με το όνομα του πτηνού.

Ο αστέρας Αλκυόνη κατά την εποχή αυτή μεσουρανεί κατά τις εσπερινές ώρες και επομένως κατά τις ανέφελες νύκτες του Ιανουαρίου είναι ορατός στο σύμπλεγμα των Πλειάδων, ως κορωνίδα της Πούλιας.

Από καθαρά μετεωρολογική άποψη, οι Αλκυονίδες ημέρες ως ημέρες καλοκαιρίας εξηγούνται από το γεγονός ότι στο γεωγραφικό πλάτος που βρίσκεται η Ελλάδα μέχρι το γεωγραφικό πλάτος κυρίως της βορειοανατολικής Ευρώπης, κατά την περίοδο του χειμώνα παρατηρείται βαρομετρική πίεση (εξίσωση πίεσης) με συνέπεια αφενός να μη δημιουργούνται άνεμοι και αφετέρου ο καιρός να είναι μεν ψυχρός αλλά και ηλιόλουστος, λόγω της αντικυκλωνικής κατάστασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχουν Aλκυονίδες ημέρες. Υπάρχουν και έτη που έλειψαν τελείως, όπως το 1947. Επίσης οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης αλλά και η διάρκεια αυτών των ημερών, δεν είναι σταθερές. Συνηθέστερα όμως καλύπτουν σχεδόν το δεύτερο ήμισυ του Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, άλλοι επιμένουν να αποδίδουν τη διάρκειά τους σε διάστημα 14 αίθριων ημερών, από τις 15 Δεκεμβρίου έως 15 Φεβρουαρίου στην Ελλάδα, στην καρδιά του χειμώνα.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ