Την έκθεση θα εγκαινιάσει η Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πειραιά
Έκθεση του Κώστα Ευαγγελάτου στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά
Πολιτισμός
19/01/2016 | 20:36

Την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου, ώρα 7.30 μ.μ., θα εγκαινιαστεί στις Αίθουσες της ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, Φίλωνος 29, (Κτίριο Παλαιού Ταχυδρομείου) ατομική έκθεση ζωγραφικής του  εικαστικού, λογοτέχνη, περφόρμερ και θεωρητικού της σύγχρονης τέχνης Κώστα Ευαγγελάτου.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει η  Ειρήνη Στ. Νταιφά, Αντιδήμαρχος  Πολιτισμού Δήμου Πειραιά.

Η έκθεση που θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου για την UNESCO  Πειραιώς και Νήσων και της Ένωσης Καλλιτεχνών και Λογοτεχνών  Ηλιούπολης «Το Εργαστήρι».

Στην μεγάλη ατομική του έκθεση ο διακεκριμένος εικαστικός δημιουργός θα παρουσιάσει ζωγραφικές ενότητες έργων του με κύριο θέμα του την ανθρώπινη μορφή και στοιχεία της φύσης που αποδίδει με το προσωπικό του ιδίωμα της απευθείας γραφής της φόρμας  με παστόζο λάδι αλλά και ποικίλες ζωγραφικές τεχνικές και συμβολικές χαράξεις στον καμβά, το χαρτί το ξύλο ή το ψηφιακό υπόβαθρο των πρόσφατων συνθέσεων του.

Η Μαράη Γεωργούση, ιστορικός τέχνης, επιμελήτρια εκδόσεων και εκθέσεων αναφέρει σχετικά σε κείμενο της με τίτλο «Αιθέριες Μορφές»: Παρακολουθώντας τις αιθέριες μορφές στους πίνακές του Κώστα Ευαγγελάτου, ισορροπούμε ανάμεσα στην αλήθεια και την πλάνη, στο εφήμερο του πόθου και στην διάρκεια της αγάπης για τη ζωή, στην εναλλακτικότητα αλλά και τη σταθερότητα.  Οι μορφές παίρνουν ζωή γίνονται εικόνες. Τα συναισθήματα πλημμυρίζουν τις αισθήσεις. Μόνο μέσα από την «επιλησμοσύνη» μπορεί ο άνθρωπος να φτάσει στο σημείο να πιστέψει πως γνωρίζει μια αλήθεια έλεγε ο Νίτσε, που για αυτόν δεν υπάρχουν πραγματικά γεγονότα, μπορούμε μόνο να προσεγγίζουμε την ερμηνεία τους, δεν  υπάρχει  δηλαδή μια  αντικειμενικά  θεμελιωμένη  αλήθεια, καθώς η  έννοιά  της είναι  σχετική. Αληθινό είναι απλώς αυτό, το οποίο ο  καθένας  μας   ορίζει ως τέτοιο,  ανάλογα  με  την  εικόνα,  την οποία  έχει πλάσει μέσα  του από τα ερεθίσματα που έχει δεχθεί  για  την  πραγματικότητα.  Σ’ έναν κόσμο καθόλου στατικό οι φόρμες των σχεδίων του  διαπνέονται από έναν έντονο λυρισμό της φόρμας και συγκροτούν μια ποιητική διάθεση εξωραϊσμού της πραγματικότητας. Η γραμμικότητα των μορφών, οι μεγάλες και μικρές καμπύλες του, οι ευθείες, η ώσμωση  τους, αποτελούν γεωμετρικό παιχνίδι στα χέρια του, συνεπώς τα πάντα παίρνουν υπόσταση και μορφή.

Ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός και κριτικός τέχνης, συγγραφέας του βιβλίου «Η Αισθητική Ενατένιση του Κώστα Ευαγγελάτου»- Δοκίμιο Εικαστικού ήθους, σημειώνει: Ο Κώστας Ευαγγελάτος είναι ένας ολοκληρωμένος καλλιτέχνης με ταλέντο πολύπτυχο.  Η δημιουργική του πορεία στηρίζεται απόλυτα σε χαρακτηριστικές τεχνικές και σε πρότυπα που εμπλουτίζουν προσωπικές παραλλαγές και προτιμήσεις του. Χρησιμοποιεί ως βάση των θεματικών του ενδιαφερόντων και κύκλων την ουσία της ανθρώπινης φύσης. Σε μια στείρα πνευματικά εποχή τολμά να παρουσιάσει τη δική του πρωτοποριακή πρόταση στην εικαστική τέχνη με χρώματα και σχέδια, συνδυασμούς και καθορισμένες παραγωγές που αξιοποιούν και διανθίζουν το πνεύμα…Αναμοχλεύοντας νέους τρόπους προσέγγισης μεταγράφει κοσμοθεωρητικά σχήματα. Μεταβάλλει τα αρνητικά στοιχεία σε θετικά  και επιστρατεύει μεθόδους έκφρασης που αποτελούν ευρηματικές εικαστικές προτάσεις.

Παράλληλα από την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου μέχρι και το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιούνται καθημερινά διαλέξεις- θεωρητικές ανακοινώσεις του Κώστα Ευαγγελάτου για θέματα της σύγχρονης τέχνης σε συνδυασμό με καλλιτεχνικά μουσικοποιητικά δρώμενα και performance. Συμπράττουν οι: Μάριος Καζάς, πιανίστας, συνθέτης, η Ιωάννα Σκληρού, μουσικός, κορνίστα, η Μάρθα Παπαδοπούλου, φιλόλογος, ηθοποιός, λογοτέχνις, ο Νίκος Γαρμπής-Nicofilimon, συνθέτης, designer, η Φένια Αποστόλου, χορογράφος, σκηνοθέτις, η Σίλια Καρφοπούλου, χορεύτρια.

Ώρες επισκέψεων: Καθημερινά 12-2 μμ και 6.30-9μμ.

Ώρα διαλέξεων και δρωμένων από 10-13 Φεβρουαρίου 2016, 7- 9 μμ.

Είσοδος ελεύθερη.

eyaggelatos (2) eyaggelatos (3)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer