Όταν ο Πρόεδρος επισκέφθηκε το νησί
Οι 3 φορές του Μητσοτάκη στην Κεφαλονιά: Μαζί και η Μαρίκα, σε μια αλλιώτικη Βαλλιάνου [εικόνες & βίντεο]
01/06/2017 | 14:11

O τελευταίος επιζών της μεγάλης γενιάς πολιτικών που σημάδεψαν τα μεταπολεμικά χρόνια της χώρας, o Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, στα 99 του χρόνια.

Το ekefalonia.gr, θέλοντας στο ελάχιστο να τιμήσει το σπουδαίο πολιτικό άνδρα, φέρνει στη δημοσιότητα ανέκδοτες φωτογραφίες από τις επισκέψεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Κεφαλονιά.

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης στον υπό κατασκευή ναό του Αγίου Γεράσιμου στα Ομαλά. Διακρίνονται μαζί του, ο αείμνηστος Σπύρος Μπεκατώρος μαζί με τους Γιώργο Κουρή, Γεράσιμο Μεσσάρη και Σπύρο Ματιάτο

Ανατρέξαμε στο παρελθόν και η πρώτη επίσκεψη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στο νησί είναι κάπου στα μέσα του 1983, πριν ακόμη αναλάβει τα ηνία της ΝΔ. Όπως θυμούνται και οι παλιότεροι, η ομιλία στη κεντρική πλατεία Βαλλιάνου στο Αργοστόλι ήταν μοναδική από παλμό και κόσμο (από τις μεγαλύτερες πολιτικές ομιλίες που έχουν γίνει ποτέ στη Κεφαλονιά).

Στο βίντεο που δημοσίευσε η ΝΔ υπάρχουν αποσπάσματα απο τις περιοδείες Μητσοτάκη στη Κεφαλονιά (από 5.18” έως 5.26”)

Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάϊο του 1985, κατεβαίνει για δεύτερη φορά στη Κεφαλονιά. Η περίοδος είναι προεκλογική και ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης επισκέπτεται το μοναστήρι του Άγιου Γεράσιμου στα Ομαλά. Δίνει μια μεγάλη προεκλογική ομιλία στη κεντρική πλατεία Αργοστολίου. Πολλοί θα πουν τότε ότι η ομιλία του Μητσοτάκη ήταν προφητική για το μέλλον της χώρας.

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης με τον 29χρονο πολιτευτή τότε Σωτήρη Κουρή στη Πλατεία Βαλλιάνου μαζί με τον Τάση Ζησιμάτο

 

Τον Ιούνιο του 1989 έρχεται για τρίτη φορά στο νησί έχοντας δίπλα του τους Λιναρδάτο, Παρίση αλλά και την πολυαγαπημένη του Μαρίκα Μητσοτάκη.

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης μιλάει στο Δημοτικό Συμβούλιου Αργοστολίου. Από αριστερά ο Δημαρχος Μιχάλης Βαγγελάτος και δεξιά του ο Νομάρχης Κεφαλονιάς καθώς και ο πολιτευτής Γιώργος Κουρής

Θα επισκεφθεί τα χωριά που επλήγησαν από τις μεγάλες φωτιές του 1988, θα επισκεφθεί το Δημοτικό Συμβούλιο Αργοστολίου που Δήμαρχος τότε ήταν ο Μιχάλης Βαγγελάτος. Θα ξεναγηθεί στο υπό ανέγερση τότε δημοτικό θέατρο στο Αργοστόλι, στο Ληξούρι και θα μιλήσει σε μια μεγάλη προεκλογική ομιλία έξω από αυτό. Το σύνθημα που δονούσε την ατμόσφαιρα ήταν «Κεφαλονιά & Θιάκι ψηφίζει Μητσοτάκη».

Ο Κωνστατίνος Μητσοτάκης στο Ληξούρι

Λίγους μήνες μετά την επίσκεψη του τότε προέδρου της ΝΔ στη Κεφαλονιά και μετά από τρεις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κερδίζει τις εκλογές καταφέρνοντας με ποσοστό 48,69% να εκλέξει 150 βουλευτές και συνεργαζόμενος με τον μοναδικό βουλευτή της ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου, τον εκλεγμένο στην περιφέρεια Αττικής Θεόδωρο Κατσίκη, να σχηματίσει την κυβέρνηση που άντεξε μέχρι τις πρόωρες εκλογές της 10ης Οκτωβρίου 1993. Στη Κεφαλονιά χάνει την έδρα ο Γεράσιμος Μεσσάρης από τον Παναγή Μπενετάτο.

 

Σημ. Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο του Σωτήρη Κουρή και του Σάββα Σαβαόγλου

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης στο τότε Δημ. Συμβούλιο Αργοστολίου. Μαζί με τους αείμνηστους Γεράσιμο Τουρούφλη και τον θρυλικό Παναγάρα Σαβαόγλου

Ο Κωσταντίνος Μητσοτάκης με την ΟΝΝΕΔ Κεφαλονιάς. Στη φωτογραφία διακρίνονται εκτός από την αείμνηστη Μαρίκα Μητσοτάκη, τον τότε βουλευτή Γεράσιμο Μεσσάρη, τον πολιτευτή Γιώργο Κουρή. Στη φωτογραφία διακρίνουμε τον Πρόεδρο να έχει στην αγκαλιά του την δυναμική Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ευαγγελία Θιακού