Το “πράσινο φως” από τους επικεφαλής των Θεσμών, έλαβε η ελληνική πρόταση για fast track ρύθμιση μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ, όπως ανέφεραν πηγές από την Αθήνα που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι επικεφαλής δέχθηκαν πως για τις ατομικές και τις ομόρρυθμες επιχειρήσεις είναι κοστοβόρο και περίπλοκο να εκπονήσουν μελέτη βιωσιμότητας και δέχθηκαν να προκριθεί η απλοποιημένη διαδικασία ρύθμισης οφειλών που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Δηλαδή, το Δημόσιο και τα πιστωτικά ιδρύματα θα έχουν προτυποποιημένες λύσεις και αξιολογήσεις βιωσιμότητας για τις περιπτώσεις αυτές.
Για να ενταχθεί μια επιχείρηση με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 20.000-50.000 ευρώ στην απλοποιημένη διαδικασία θα πρέπει να έχει θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.
Επίσης η μηνιαία δόση προς όλους τους πιστωτές θα προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών (Δημόσιο, Τράπεζες) δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις.
Μια ακόμη λεπτομέρεια είναι πως όσοι ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα μπορούν να “κουρέψουν” τις οφειλές τους, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Για να πετύχουν “κούρεμα” θα πρέπει οι αιτούντες να ακολουθήσουν τη βασική διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, δηλαδή εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας και ανάθεση σε συντονιστή της αίτησης ο οποίος θα παρουσιάσει την πρόταση αναδιάρθρωσης οφειλών στους πιστωτές τα 3/5 θα πρέπει να την εγκρίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Σύμφωνα με πληροφορίες η αρχική ελληνική πρόταση προέβλεπε τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, “κούρεμα” το οποίο θα μειωνόταν αν ο οφειλέτης είχε περιουσιακά στοιχεία, κάτι το οποίο έχει φύγει από την εικόνα.
Το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου την Τετάρτη σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων για να καθοριστούν οι λεπτομέρειες ενώ νέα συνάντηση θα γίνει σε ανώτερο επίπεδο την ερχόμενη Πέμπτη. Στη συνάντηση της Πέμπτης, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου, εκτός του εξωδικαστικού θα συζητηθεί και το θέμα της Αναπτυξιακής Τράπεζας. Στόχος είναι την Παρασκευή να έχει κλείσει το θέμα της αυτοματοποιημένης ρύθμισης για τους μικροοφειλέτες.
Το συγκεκριμένο μοντέλο θα μπορούσε να “τρέξει” και για τη διευθέτηση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών όπως αναφέρουν πηγές από την Αθήνα.
Σημειώνεται πως στις διατάξεις του Νόμου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού υπάρχει διάταξη που καλύπτει και τους ελεύθερους επαγγελματίες ως προς τη ρύθμιση των οφειλών τους προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Στην παρ. 21 του Άρθρου 15 αναφέρεται πως μετά από αίτηση ελευθέρων επαγγελματιών τόσο στις αρμόδιες φορολογικές αρχές όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία, θα προτείνονται σε αυτούς ανάλογες ρυθμίσεις οφειλής (διαγραφή οφειλής, επιμήκυνση έως και 120 δόσεις ή συνδυασμός των δύο). Ωστόσο εκκρεμεί η έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων αλλά και το πράσινο φως από τους Θεσμούς.
Πηγή: capital.gr