«Ζωντανεύει» η ιστορία
Ταξίδι στην Ιστορία: «Ζωντανεύοντας» το Έπος του ΄40
Κοινωνία
28/10/2018 | 12:26

Φανταστείτε να χρειαστεί να εγκαταλείψετε όλες τις ανέσεις της σύγχρονης ζωής για να μείνετε για μια νύχτα στην ύπαιθρο μέσα σε σκηνή ή σε κάποιο πρόχειρο κατάλυμα, ακόμα και σε ένα όρυγμα που θα πρέπει να σκάψετε οι ίδιοι. Να πρέπει να εξομοιώσετε τη μαγειρική και να χρειαστεί να ετοιμάσετε το συσσίτιο, για εσάς ή και άλλους, με τα μέσα που ήταν σε χρήση το 1940. Να κάνετε πορείες υπό κακές καιρικές συνθήκες και να χρησιμοποιείτε μόνο αντικείμενα και εξοπλισμό που είχαν οι Έλληνες στρατιώτες στην καθημερινότητά τους το 1940.

Αυτό κάνει μια παρέα φίλων από την Αθήνα. Γυρίζει πίσω στον χρόνο, «ζωντανεύει» την ιστορία και αναβιώνει τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και το ηρωικό Έπος του ΄40. Πρόκειται για την Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940, την πρώτη οργανωμένη αναβιωτική ομάδα που αναπαριστά τον στρατιώτη της περιόδου 1940 – 1941.

 

Η ομάδα αποτελείται από 19 μέλη και κύριος σκοπός είναι να κάνει ιστορική αναβίωση (reenactment) κατά τον τρόπο που αυτό γίνεται στο εξωτερικό, με την εξομοίωση – όσο είναι δυνατόν- των συνθηκών που βίωσαν οι Έλληνες στρατιώτες την εποχή εκείνη.

Πρόκειται για έναν εναλλακτικό τρόπο διάδοσης της ιστορίας και διάσωσης των υλικών της εποχής προκειμένου να διαδοθεί η εικόνα του Έλληνα στρατιώτη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αλλά και να αναδειχθεί η συμβολή του Ελληνικού Στρατού κατά τα πρώτα χρόνια του Β΄ΠΠ και στη γενικότερη εξέλιξη του.

 

 

 

 

 

 

Τι είναι ο αναβιωτής;

Οι reenactors/αναβιωτές αναβιώνουν την ιστορία απεικονίζοντας την εμφάνιση, τις δράσεις και τη ζωή ενός ατόμου από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ιστορίας.

Η ιστορική αναβίωση

Η ιστορική αναβίωση σαν δραστηριότητα υπάρχει στο εξωτερικό εδώ και αρκετές δεκαετίες. Πολλοί λένε ότι ξεκίνησε στην Αμερική τη δεκαετία του ΄60 από τις αναπαραστάσεις του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου σαν εναλλακτικός τρόπος διατήρησης της μνήμης και διάδοσης της ιστορίας. Το πέρασμα στην Ευρώπη ήταν θέμα χρόνου και έτσι δεν άργησε να περάσει τον Ατλαντικό και να εξαπλωθεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Η Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940 έχει τιμηθεί για το έργο της ενώ η προσπάθειά της τυγχάνει της αποδοχής και της αναγνώρισης δεκάδων αναβιωτικών ομάδων του εξωτερικού. Συχνά ταξιδεύει εκτός συνόρων παρουσιάζοντας τον Έλληνα στρατιώτη του ‘40 σε αντίστοιχες εκδηλώσεις.

Φέτος συμμετείχε στους επίσημους εορτασμούς για την επέτειο του ΟΧΙ που διοργανώνει ο Δήμος Πωγωνίου στο Καλπάκι Ιωαννίνων ενώ την Κυριακή θα παρελάσει στην στρατιωτική παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

 

 

Πηγή: Ομάδα Αναβίωσης ΕΣ 1940

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ