Ιστορικοί αγώνες Στίβου
Στις 15 Μαΐου τα Βεργώτεια 2021 -Θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ
11/04/2021 | 15:18

Τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ, είναι ιστορικοί αγώνες στίβου που πραγματοποιούνταν στην Κεφαλονιά από το 1958 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το 2015 αναβίωσαν από το αθλητικό σωματείο Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας και τα επόμενα χρόνια εξελίχθηκαν σημαντικά. Το 2020, τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ αναβαθμίστηκαν σε Διεθνές Μίτινγκ (International Meeting with National Permit) και εντάχθηκαν στο επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (European Athletics Association). Πρόκειται για σημαντική διάκριση, που καθιστά τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ το μοναδικό διεθνές μίτινγκ στίβου στα Ιόνια νησιά.
Οι βασικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι η αθλητική ανάπτυξη, η προβολή του νησιού μας και η δημιουργία αθλητικού τουρισμού. Η Κεφαλονιά, εκτός από σπάνια ομορφιά, διαθέτει όλες τις υποδομές που απαιτούνται για τη διοργάνωση σημαντικών αγώνων στίβου: κατάλληλες αθλητικές εγκαταστάσεις, ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες, διεθνές αεροδρόμιο και υψηλής ποιότητας καταλύματα.
Στα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ 2019, συμμετείχαν 120 αθλητές και αθλήτριες, ανάμεσά τους μεγάλα ονόματα, όπως οι πρωταθλητές Ευρώπης Βούλα Παπαχρήστου και Μίλτος Τεντόγλου, που σημείωσαν κορυφαίες επιδόσεις. Τους αγώνες παρακολούθησαν περισσότεροι από 1200 θεατές. Μέσω της τηλεόρασης της ΕΡΤ και των Διαδικτυακών Μέσων, βίντεο και εικόνες από τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ και την Κεφαλονιά, έφτασαν σε όλο τον κόσμο. Στα παιδικά αγωνίσματα που προηγήθηκαν έλαβαν μέρος περισσότερα από 200 παιδιά δημοτικών σχολείων.
Δυστυχώς, το 2020, τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, όπως άλλωστε συνέβη και με πολλούς άλλους αγώνες σε όλο τον κόσμο.

Τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ 2021 θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 15 Μάϊου, στο ανακαινισμένο Δημοτικό Στάδιο Αργοστολίου «Ανδρέας Βεργωτής» χωρητικότητας 3.000 θεατών και θα καλυφθούν τηλεοπτικά από την ΕΡΤ. Αναμένεται να συμμετέχουν σπουδαία ονόματα του Ελληνικού και του παγκόσμιου αθλητισμού, που θα διεκδικήσουν την πρόκρισή τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με παιδικά αγωνίσματα και θα ακολουθήσει η τελετή έναρξης. Πριν από τους αγώνες, θα δοθεί συνέντευξη τύπου και δεξίωση με την παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων, πρωταθλητών και χορηγών. Η είσοδος στους αγώνες για το κοινό είναι ελεύθερη.
Οι αγώνες διοργανώνονται από την Γυμναστική Εταιρεία Κεφαλληνίας. Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Π.Ε Κεφαλληνίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ιονίων Νήσων, ο Δήμος Αργοστολίου, και το Ίδρυμα Γεωργίου & Μάρης Βεργωτή. Τα ΒΕΡΓΩΤΕΙΑ 2021 τελούν υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΣΕΓΑΣ.
Περισσότερα για την ιστορία, τους νικητές και τα ρεκόρ των αγώνων καθώς και φωτογραφίες και βίντεο μπορείτε να βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων https://gekefallinias.gr/vergoteia/