Τι αναφέρει η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου
Σάλος στην Αχαΐα με την καταγγελία ότι γιατροί αρνούνται να εργαστούν λόγω κορονοϊού
Κοινωνία
09/03/2020 | 11:37

Για περιπτώσεις άρνησης γιατρών και νοσηλευτών “να υπηρετήσουν το καθήκον τους” έκανε λόγο, στη διάρκεια της σύσκεψης για τον κοροναϊό στη Δυτική Ελλάδα, η πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της Πάτρας, Άννα Μαστοράκου.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, “πράγματι, έχει διαπιστωθεί και στους χώρους της υγείας ότι υπάρχει μία φοβία σε σχέση με κοροναϊό”, και πρόσθεσε: “Υπάρχουν περιπτώσεις άρνησης γιατρών και νοσηλευτών να υπηρετήσουν το καθήκον τους, φοβούμενοι τον κοροναϊό”.

Στη συνέχεια, δήλωσε: “Αυτό που ειπώθηκε στη σύσκεψη με ξεκάθαρους όρους είναι ότι θα πρέπει να εκπαιδευτούν όλοι, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, ώστε να έχουν μία σοβαρή ενημέρωση, διότι, ουσιαστικά, αυτό είναι το ”όπλο” μας κατά αυτής της φοβίας που υπάρχει. Γνωρίζουμε όλοι από τα παγκόσμια δεδομένα, ότι, πράγματι, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό υγειονομικών, που πλήττονται και έχουν πεθάνει από τη νόσο και επομένως αυτή η φοβία είναι δικαιολογημένη. Όμως, εμείς είμαστε εδώ για να χαράξουμε μία στρατηγική ενημέρωσης και φυσικά, όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να έχουν όλον τον εξοπλισμό, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί τον κοροναϊό”.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση της υγείας των νοσηλευομένων στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας, είπε ότι ο ένας ασθενής, ο 66χρονος, παραμένει σε πολύ σοβαρή κατάσταση, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε σταθερή. Ανέφερε, επίσης, ότι “ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας έχει υπογράψει προσλήψεις επικουρικού προσωπικού για να καλυφθούν οι ανάγκες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Πάτρας, του ”Αγίου Ανδρέα”, αλλά και της περιφέρειας για τις αυξημένες ανάγκες που έχουν προκύψει”.

Τι είπε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανακοινώθηκε η ενίσχυση νοσοκομείων με νέους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας, “η συνεργασία είναι ο βασικός σύμμαχος για την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.

“Ακούσαμε τα θέματα της τοπικής κοινωνίας και το υπουργείο Υγείας είναι δίπλα της. Δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Πρέπει να ακούμε τις οδηγίες των ειδικών. Πρέπει όλοι να πειθαρχούμε στις οδηγίες, γιατί είναι για το καλό. Δεν πρέπει μία κοινωνική ομάδα να στρέφεται εναντίον της άλλης. Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν κάποιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, αλλά για αυτό είμαστε σε συνεργασία με τους δήμους, με τον περιφερειάρχη, αλλά και τα διαφορά αρμόδια υπουργεία. Υπάρχει καλή συνεργασία, ώστε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε ότι “δεν φοβόμαστε, αλλά προετοιμαζόμαστε”, επισημαίνοντας ότι “το να υπάρχει τρομολαγνεία από μέσα μαζικής ενημέρωσης και από κάποιους συγκεκριμένους συμπολίτες μας είναι λάθος”. “Δεν πρέπει να υπάρχει πανικός”, υπογράμμισε και συνέχισε: “Υπάρχει μία εγρήγορση, μια συνεργασία, δεν πρέπει να τρομάζουμε τον κόσμο, δεν πρέπει να υπάρχει στίγμα για αυτούς που νοσούν ή είναι σε κατ΄ οίκον περιορισμό, γιατί βλέπουμε και τέτοιες καταγγελίες. Είναι απαράδεκτα αυτά τα φαινόμενα. Κάποιοι συμπολίτες μας θα νοσήσουν. Κάποιοι ήπια, κάποιοι ίσως περισσότερο, αλλά θα το αντιμετωπίσουμε. Να υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύστημα και στις αρμόδιες υπηρεσίες”.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ είπε ότι θα ενισχυθούν το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας και το νοσοκομείο της Αμαλιάδας με καινούργιους νοσηλευτές, αλλά και με μετακινήσεις προσωπικού.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε σε δηλώσεις που έκανε ότι “συνεχίζουμε την προσπάθεια συντονισμού όπως προβλέπεται αλλά και απαιτείται σε τέτοιες περιπτώσεις εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Όπως πρόσθεσε, “δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από την σωστή ενημέρωση και την ανταλλαγή πληροφοριών, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε πολύ καλύτερα το ό,τι προκύπτει”.

“Η προσπάθεια μας” συνέχισε, “έχει να κάνει με την λήψη μέτρων ασφαλείας και προφύλαξης για τους πολίτες, αλλά και της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και ψυχραιμίας στο κοινωνικό σύνολο”.

“Δεν ξέρουμε ακόμα την έκταση διασποράς της νόσου”

Η δήλωση του λοιμωξιολόγου Χ. Γώγου

Ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών και λοιμωξιολόγος, Χαράλαμπος Γώγος, επεσήμανε ότι “πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, διότι δεν ξέρουμε ακόμα την έκταση της διασποράς της νόσου” και πρόσθεσε: “Έχουμε κάποια θετικά σημεία από αρκετά αρνητικά δείγματα που έχουμε μέχρι στιγμής, αλλά αν δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα μίας – δύο εβδομάδων, ώστε να έχουμε τη γενικότερη εικόνα, δεν μπορούμε να έχουμε την τελική εικόνα”.

Στη συνέχεια, ο Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για “την έκταση της νόσου στην κοινότητα”, διότι, όπως εξήγησε, “υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν αυτά τα λεγόμενα κρυφά κρούσματα, όχι τόσο τα κρούσματα τα οποία έχουν να κάνουν με τις επαφές, γιατί αυτά ιχνηλατούνται και είναι πιο εύκολο να τα διαγνώσουμε, όσο τα κρούσματα, τα οποία δεν φαίνονται, που μπορεί να μην έχουν καταλάβει την έκθεση και κρούσματα τα οποία μπορεί να μην έχουν σχέση με το συγκεκριμένο επιδημιολογικό φαινόμενο”.

Επίσης, ο κ. Γώγος επεσήμανε ότι “είμαστε σε εγρήγορση, γιατί υπάρχει η Ιταλία, υπάρχει η παγκοσμιοποιημένη σχέση των χωρών μεταξύ τους, οπότε υπάρχει η πιθανότητα να μπουν και άλλα κρούσματα στην Ελλάδα, για αυτό όσο παραμένει η νόσος σε αυτό το επίπεδο, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί για εμφάνιση κρουσμάτων και από άλλες εισόδους”. Σε αυτό το σημείο ο Χαράλαμπος Γώγος υπογράμμισε ότι “απαιτείται εγρήγορση, ηρεμία και ψυχραιμία και βέβαια να λειτουργήσει η πυραμίδα υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, περιφέρειες, νοσοκομεία αναφοράς, ενώ είναι πάρα πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούν και τα περιφερειακά νοσοκομεία”.

Η αυστηρή απάντηση του ΕΙΝΑ προς την κ. Μαστοράκου

Δριμεία επίθεση κατά της προέδρου στον Ιατρικό Σύλλογο της Πάτρας, Άννας Μαστοράκου εξαπολύει με δημόσια ανάρτησή της η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών της Αχαΐας με αφορμή δηλώσεις τις οποίες φέρεται να έκανε σύμφωνα με τις οποίες ορισμένοι γιατροί “αρνούνται να υπηρετήσουν το καθήκον τους…”.

“Η σημερινή απαράδεκτη δημόσια δήλωση της κας Μαστοράκου, προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας, την οποία ως τώρα δεν έχει διαψεύσει, περί φοβίας στους χώρους υγείας σε σχέση με τον κορονοϊό και ύπαρξης περιπτώσεων άρνησης γιατρών και νοσηλευτών να υπηρετήσουν το καθήκον τους, προκαλεί τουλάχιστον οργή στους μαχόμενους γιατρούς και υγειονομικούς, που τις τελευταίες μέρες με αυταπάρνηση ανταποκρίνονται στην κρισιακή κατάσταση που έχει προκύψει.

Οι άστοχες και άκυρες δηλώσεις, μακριά από το πραγματικό πεδίο άσκησης της ιατρικής, από την ασφάλεια της πολυθρόνας και την άνεση των γραφείων, καλό είναι να αποφεύγονται, γιατί πέραν της δυσφήμισης, προκαλούν και το κοινό αίσθημα των συναδέλφων.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer