Καθυστερημένη αντίδραση Γαλιατσάτου
Γελάει ο κόσμος: Το υπουργείο Τουρισμού φτιάχνει γραφείο του ΕΟΤ για τα Επτάνησα με έδρα τα …Γιάννενα
08/08/2018 | 19:08

Το υπουργείο τουρισμού προωθεί την δημιουργία εννιά νέων ανεξάρτητων γραφείων του ΕΟΤ με σημαντικές αρμοδιότητες (μεταξύ άλλων δημόσιες σχέσεις – προβολή – διαφήμιση του τουριστικού προϊόντος – φιλοξενία δημοσιογράφων , τουριστικών πρακτόρων κλπ) καθώς και νέες θέσεις εργασίας στις έδρες των περιφερειών.
Όμως από το τη νέα αυτή διάρθρωση εξαιρούνται οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας – Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων. Ειδικότερα για τη Περιφέρεια ιονίων Νήσων μιλάμε μια από τη σημαντικότερες τουριστικά Περιφέρειες της χώρας.
Το δε γραφείο για τα Ιόνια Νησιά, θα έχει έδρα, την έδρα της περιφέρειας Ηπείρου, δηλαδή τα Γιάννενα!
Είναι δυνατόν σε μια περιφέρεια που φιλοξενεί εκατομμύρια τουρίστες ετησίως να μην έχει γραφείο ΕΟΤ με τις τόσο σημαντικές αρμοδιότητες σε σύγκριση με άλλες περιφέρειες, π.χ. Θεσσαλίας η Στερεάς Ελλάδας που έχουν κατά πολύ λιγότερους τουρίστες και δεν χαρακτηρίζονται ως τουριστικές;
Είναι δυνατόν το γραφείο Ιωαννίνων του ΕΟΤ να καθορίζει την προβολή και την διαφήμιση της περιφέρειας Ιονίων Νήσων που έχει διαφορετικής μορφής και ποσότητας τουρισμό από την Ήπειρο;
Είναι δυνατόν την φιλοξενία δημοσιογράφων – τουριστικών πρακτόρων στα Ιόνια Νησιά να την οργανώνει το γραφείο του ΕΟΤ στην Ήπειρο;
Σημειώνεται ότι τα γραφεία αυτά είναι ανεξάρτητα από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Τουρισμού που ανήκουν στο Υπουργείο Τουρισμού και έχουν εντελώς διαφορετικές αρμοδιότητες.

Καθυστερημένη αντίδραση Γαλιατσάτου

Το Υπουργείο Τουρισμού και τα υπόλοιπα υπουργεία, θα πρέπει να διοργανώνουν τις υπηρεσίες τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό οργάνωσης του κράτους που είναι σήμερα οι 13 Περιφέρειες της χώρας

 

Την αντίδρασή του στην ενσωμάτωση των Περιφερειών Ηπείρου και Ιονίων Νήσων για τη νέα εσωτερική υπηρεσία που διοργανώνει ο ΕΟΤ με έδρα τα Γιάννενα εκφράζει ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Όπως επεξηγεί ο κ. Γαλιατσάτος «οι υπηρεσίες που ασχολούνται με τον Τουρισμό  διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Το ένα είναι απευθείας οι υπαγόμενες υπηρεσίες στο Υπουργείο Τουρισμού, όπως είναι η Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού που υπάρχει και εδρεύει στην Κέρκυρα και δε μεταφέρεται, παραμένει ως έχει και έχει την ευθύνη της Κέρκυρας και της Λευκάδας και τον αντίστοιχο γραφείο το οποίο εδρεύει στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς και υπάγεται στην Περιφερειακή Υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού που είναι στην Πάτρα. Για αυτό το θέμα υφίσταται ένα ζήτημα ότι τελικά και το Υπουργείο Τουρισμού και τα υπόλοιπα Υπουργεία, θα πρέπει να διοργανώνουν τις υπηρεσίες τους με βάση τον κεντρικό σχεδιασμό οργάνωσης του κράτους που είναι σήμερα οι 13 Περιφέρειες της χώρας. Έτσι για το συγκεκριμένο θέμα θα πρέπει να δουν μελλοντικά τον τρόπο οργάνωσή τους σε επίπεδο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».

Όσον αφορά στο νέο οργανόγραμμα των υπηρεσιών του ΕΟΤ, στο οποίο προβλέπεται η ίδρυση υπηρεσιών ΕΟΤ εσωτερικού, ιδρύονται εννέα υπηρεσίες , μία εκ των οποίων είναι η Ηπείρου και Ιονίων νήσων με έδρα τα Γιάννενα και το οποίο αυτή τη στιγμή ενσωματώνει ένα γραφείο πληροφοριών  που υπάρχει στην Άρτα.

«Αυτή είναι και η μοναδική δομή που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Δηλαδή στην πραγματικότητα αν θέλουμε να το δούμε ως αντικειμενικό γεγονός δε φεύγει κάτι από την Κέρκυρα γιατί δεν υπήρχε» αναφέρει χαρακτηριστικά  ο κ. Γαλιατσάτος και επισημαίνει «το πρόβλημα είναι ότι δημιουργείται μία νέα δομή, μελλοντικά, που θα είναι η υπηρεσία ΕΟΤ εσωτερικού Ηπείρου και Ιονίων Νήσων , που αντί να έχει έδρα την Κέρκυρα, έχει έδρα τα Γιάννενα. Εμείς δε θα συστήσουμε στον ΕΟΤ τον τρόπο λειτουργείας του, αν δηλαδή θέλει να κάνει μία υπηρεσία εσωτερικού που να περιλαμβάνει δύο Περιφέρειες, παρά το γεγονός ότι κατά την άποψη μας  αυτό είναι ανορθολογικό και αντιπαραγωγικό. Αν αποφασίζει όμως ,όπως κάνει τώρα για δικούς του λόγους , να κάνει μία ενιαία δομή για τα Ιόνια και την Ήπειρο , αυτό που θα έπρεπε πρωταρχικά να πράξει, είναι να ορίσει ως έδρα την Κέρκυρα. Το γιατί το καταλαβαίνει και ένα παιδί του νηπιαγωγείου . Γιατί δε μπορεί μία Περιφέρεια της χώρας που κινείται στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας, με ρυθμούς που ξεπερνούν κατά πολύ την εδαφική της έκταση και τον πληθυσμό της σε σχέση με το παραγόμενο προϊόν , να μην είναι αυτή που έχει το πλεονέκτημα της έδρας. Αν δει κανείς τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών που δημιουργούνται, όπως η δημιουργία στρατηγικής για την προβολή της κάθε περιοχής, η συλλογή και μετάδοση πληροφοριών στον ΕΟΤ και η συνεργασία με τις Περιφέρειες και με το σύνολο των φορέων που ασχολείται με την τουριστική οικονομία, καταλαβαίνει.

Όταν οι δύο περιφέρειες κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες στο πλαίσιο της τουριστικής οικονομίας δε μπορεί να εξαναγκάζεις την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων να συνδιαλέγεται και να υπακούει σε ρυθμούς που είναι τελείως διαφορετικοί από τους δικούς μας.

Πολύ απλά προκύπτει πως αυτό που θα πρέπει να κάνει ο ΕΟΤ και η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα είναι να αναθεωρήσει την τακτική της και είτε να κάνει υπηρεσίες εσωτερικού του ΕΟΤ ανά Περιφέρεια, η αν επιμένει στο ανακοινωθέν σχέδιο να ορίσει έδρα την Κέρκυρα.

Αυτό που θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και από τον ΕΟΤ, με επιστολή που θα αποσταλεί τις επόμενες ημέρες και θα ενσωματώνει όλα αυτά τα επιχειρήματα και φυσικά θα θέσει και το γενικότερο ζήτημα που θέσαμε και στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, είναι ότι δε μπορεί να συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε τις υπηρεσίες και τις κρατικές δομές μακριά από το μοντέλο των 13 Περιφερειών της χώρας, γιατί αυτό είναι εξαιρετικά αντιπαραγωγικό και δε βοηθά σε τίποτα, προσθέτει γραφειοκρατία και επίσης προσθέτει και προβλήματα διαχείρησης των στρατηγικών και των πολιτικών κάθε Περιφέρειας .

Σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα εκτός από τη δική μας Περιφέρεια εμπλέκονται και άλλες Περιφέρειες και αυτό μας δίνει την αφορμή να θέσουμε το ζήτημα στην προσεχή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας» τονίζει ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.