165 χρόνια μετά
Εορτασμός 21ης Μαΐου – Η μεγάλη επέτειος του νησιού μας στη σκιά του κορωνοϊού [εικόνες +βίντεο]
22/05/2020 | 09:30

Ρεπορτάζ Ανδρέας Αρβανιτάκης

21 Μαίου, μια μέρα ορόσημο για τα νησιά μας καθώς τον Μάιο του 1864 ενώθηκαν με την μητέρα Ελλάδα.

Η επέτειος αυτή πάντα γιορταζόταν με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια στα νησιά μας. Φέτος όμως για πρώτη φορά και ένεκα των μέτρων προφύλαξης της πολιτείας, λόγω της πανδημίας, οι εορτασμοί έχουν τελείως διαφορετικό χαρακτήρα.

Φέτος, δεν είδαμε τις σημαίες της πατρίδας μας να υψώνονται από τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους αθλητές και τις αθλήτριες, τη νεολαία της Κεφαλονιάς.

Έστω και με αυτούς τους περιορισμούς πραγματοποιήθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελιστρίας η καθιερωμένη δοξολογία πρωτοστατούντος του Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Δημητρίου, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας, εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων και των διοικητών των σωμάτων ασφαλείας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν στον μνημείο της Εθνικής Αντίστασης. Εκεί ο Μητροπολίτης τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αγωνιστές που πολέμησαν σκληρά και υπέφεραν ώστε τα Επτάνησα να αποτελέσουν κομμάτι της μητέρας Ελλάδας. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους παριστάμενους.

Μετά το πέρας της διαδικασίας τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής προς τιμήν των πεσόντων αγωνιστών και στη συνέχεια κατόπιν προτροπής του αντιπεριφερειάρχη Σωτήρη Κουρή οι συμμετέχοντες τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, καθώς δεν είχε στηθεί σχετικός εξοπλισμός ώστε αυτός να ακουστεί από μεγάφωνα, όπως γινόταν μέχρι τώρα, ενδεχομένως λόγω των έκτακτων συνθηκών και του μειωμένου προσωπικού.

Να σημειωθεί ότι σχόλια προκάλεσε το γεγονός πως οι εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας φάνηκαν να αγνοούν τα μέτρα αναφορικά με την τήρηση αποστάσεως ασφαλείας μεταξύ τους. Και αυτό παρά το γεγονός ότι εντός του ναού είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα με αντισηπτικά στην είσοδο και τις καρέκλες τοποθετημένες με τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Μπορεί να πρόκειται για προληπτικά μέτρα, καθότι στο νησί μας μέχρι τώρα ευτυχής δεν υπάρχει κάποιο κρούσμα, εντούτοις η ηγεσία του τόπου οφείλει να δίνει το παράδειγμα όταν ζητάει από τους πολίτες να πράξουν το ίδιο.

Το φωτορεπορτάζ για το ekefalonia είναι του Νάσου Σωτηρίου.