Πρωτότυπη εκστρατεία από το WWF Ελλάς
Εκστρατεία για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών σε Αχαΐα και Κεφαλονιά
Κοινωνία
06/03/2018 | 15:41

Με τις δασικές πυρκαγιές να αποτελούν τα τελευταία χρόνια έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους που απειλούν τα πολύτιμα  δάση μας, και την ανθρώπινη αμέλεια να εξακολουθεί να είναι η κυριότερη αιτία του προβλήματος, το WWF Ελλάς σχεδίασε και ξεκινά την υλοποίηση μιας πρωτότυπης εκστρατείας στην Αχαΐα και την Κεφαλονιά, με τίτλο «Η φωτιά σε αφορά». Ο βασικός στόχος της εκστρατείας είναι η ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και άμεση κινητοποίηση των πολιτών, ως κεντρικού παράγοντα πρόληψης που θα μπορούσε να συμβάλει τόσο στη μείωση των περιστατικών δασικών πυρκαγιών, όσο και στην έγκαιρη ειδοποίηση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η εν λόγω εκστρατεία υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου και της ναυτιλιακής εταιρείας Andriaki Shipping που είχε υποστηρίξει δράσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Άνδρο.

Άμεσοι συνεργάτες του WWF Ελλάς σε αυτή την προσπάθεια είναι η Θεατροπαιδαγωγική Ομάδα ΠΑιΘέΑ,  η Εθελοντική Ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Βραχναιίκων (ΕΟΠΥΔ) και η Εθελοντική Ομάδα Προστασίας Περιβάλλοντος Πυλάρου. Παράλληλα, κρατικοί φορείς σε Αχαΐα και Κεφαλονιά που είναι αρμόδιοι για τις δασικές πυρκαγιές συμβάλλουν σημαντικά στη βέλτιστη υλοποίηση της εκστρατείας και την περαιτέρω διάδοση των μηνυμάτων της.

H Αχαΐα και η Κεφαλονιά επελέγησαν εξαιτίας των επαναλαμβανόμενων πυρκαγιών που σημειώνονται στις συγκεκριμένες περιοχές τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις τοπικές κοινωνίες και οικοσυστήματα, και υποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά, την ανάγκη για άμεση λήψη ειδικών μέτρων προστασίας.

Τοποθετώντας, λοιπόν, στο επίκεντρο τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο άνθρωπος και με γνώμονα ότι η δημιουργία αίσθησης ενεργής συμμετοχής στους πολίτες συμβάλλει στην επιτυχημένη πρόληψη, μέσα από την εκστρατεία θα υλοποιηθούν δράσεις, όπου τοπικοί φορείς, αλλά και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών όλων των ηλικιών θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις άμεσες και μακροχρόνιες επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στο περιβάλλον, αλλά και να ευαισθητοποιηθούν και να κατανοήσουν ότι η πρόληψη των πυρκαγιών και η προστασία της φύσης είναι υπόθεση όλων μας και αφορά την κοινωνία στο σύνολό της.

Ειδικότερα, η εκστρατεία περιλαμβάνει δράσεις επικοινωνίας και ενημέρωσης όλων των αρμόδιων τοπικών φορέων, διοργάνωση εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε μέλη της σχολικής κοινότητας καθώς και υλοποίηση εξειδικευμένων εργαστηρίων κατάρτισης για τους αρμόδιους, για τις δασικές πυρκαγιές, τοπικούς φορείς και τα μέλη των εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας, και των δύο περιοχών. Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα εστιάσουν κυρίως στα αίτια δασικών πυρκαγιών σε Αχαΐα και Κεφαλονιά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν, στα βασικά συστατικά μιας επιτυχημένης και αποτελεσματικής πρόληψης, στον καταλυτικό ρόλο των πολιτών, ενώ παράλληλα, θα καταρτιστεί και ένα ολοκληρωμένο πακέτο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για την ενημέρωση των μαθητών γύρω από την ανάγκη προστασίας των δασών μας.

Σκοπός του WWF Ελλάς είναι το σύνολο του ενημερωτικού υλικού που θα παραχθεί στο πλαίσιο της εκστρατείας (ενημερωτικά φυλλάδια, αφίσες, ραδιο-τηλεοπτικά αρχεία, κτλ.) να είναι διαθέσιμο δωρεάν μέσω της ιστοσελίδας του WWF προς όλους τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να υλοποιήσουν κάτι αντίστοιχο στην περιοχή τους, με απώτερο σκοπό τη μεγαλύτερη διάχυση της πληροφορίας, εμπλέκοντας περισσότερους πολίτες στη «μάχη» κατά των δασικών πυρκαγιών σε τοπικό επίπεδο και εξασφαλίζοντας, με αυτό τον τρόπο, την ουσιαστική συνέχεια των προσπαθειών μας.

Ο σχεδιασμός της εκστρατείας από το WWF Ελλάς έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ οι δράσεις που την απαρτίζουν θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο του 2018 και θα διαρκέσουν έως και τον Ιανουάριο του 2019.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ