Οι πιστοποιημένοι σπόροι για σπορά είναι σπόροι γνωστής ποικιλίας, εγγεγραμμένης στον Εθνικό και Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών
Eμπορία και χρήση πιστοποιημένων σπόρων για σπορά
Οικολογία
21/09/2015 | 12:54

Εν’ όψη της έναρξης της φθινοπωρινής καλλιεργητικής περιόδου, το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Κεφαλληνίας του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας ενημερώνει το κοινό για την εμπορία και χρήση πιστοποιημένων σπόρων για σπορά (πατάτας, σιταριού, κριθαριού, βρώμης, βίκου κτλ.).

Οι πιστοποιημένοι σπόροι για σπορά είναι σπόροι γνωστής ποικιλίας, εγγεγραμμένης στον Εθνικό και Κοινοτικό Κατάλογο Ποικιλιών. Έχουν υψηλή βλαστική ικανότητα, είναι απαλλαγμένοι από σπόρους ζιζανίων και αδρανή υλικά και παράγονται σε αγρούς που λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα φυτοπροστασίας από ασθένειες και εχθρούς. Η όλη διαδικασία παραγωγής γίνεται υπό επίβλεψη και οι σπόροι πιστοποιούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Οι πιστοποιημένοι σπόροι εμπορεύονται σε σάκους που φέρουν εξωτερικά επίσημη ετικέτα με όλα τα στοιχεία: είδος, ποικιλία, βλαστικότητα, καθαρότητα, ή κατά περίπτωση χρήση προστατευτικών ουσιών. Η ετικέτα αυτή χορηγείται από την Υπηρεσία Ελέγχου και Πιστοποίησης. Οι συσκευασίες είναι κλειστές και σφραγισμένες και φέρουν συραμμένη την επίσημη ανάλογα με την κατηγορία σπόρου ετικέτα (χρώματος μπλε ή άσπρου).

Αντίθετα, οι μη πιστοποιημένοι σπόροι είναι συνήθως άγνωστης ποικιλίας ή ποικιλιών, μπορεί να περιέχουν μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών, δυσεξόντωτων ζιζανίων και ασθενειών. Η επιμόλυνση των χωραφιών με ασθένειες και ζιζάνια έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στη παραγωγικότητά τους. Επιπρόσθετα η βλαστική ικανότητά τους είναι άγνωστη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται περισσότερος σπόρος ανά στρέμμα αυξάνοντας το κόστος.

Τέλος, ενημερώνουμε ότι η εμπορία μη πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά πέρα από τα παραπάνω προβλήματα που δημιουργεί στις καλλιέργειες, απαγορεύεται αυστηρά από την κείμενη Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Γ.Α.Α. ν Κεφ/νιας στο τηλέφωνο 2671360644.

Εκ του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης ν Κεφαλονιάς

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer