Σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη
7 στους 10 θέλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό
17/10/2014 | 09:33

Την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό ζητάει το 74% σε δημοσκόπηση της εταιρείας Interview που παρουσιάστηκε σε ημερίδα της ΟΝΝΕΔ στη Θεσσαλονίκη.

Το 64% των ερωτηθέντων στην ίδια δημοσκόπηση εξέφρασε την άποψη ότι το πολιτικό σύστημα δεν νομιμοποιείται να προκαλεί εθνικές εκλογές, με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Ένα ποσοστό 21% συμφωνεί με την εκλογή Προέδρου από τη Βουλή, ενώ μόλις το 36% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι τα κόμματα νομιμοποιούνται να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές με αφορμή την εκλογή Προέδρου.

Περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) δεν εμπιστεύεται κανέναν θεσμό, το 22% τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το 18% των Πρωθυπουργό της χώρας, το 17% το Δήμαρχο, το 14% τη Βουλή των Ελλήνων και το 6% τον Περιφερειάρχη.

Το 39% εμπιστεύεται περισσότερο τη Δικαιοσύνη, το 35% το Στρατό, το 27% την Εκκλησία, το 15% κανέναν και το 13% την Αστυνομία, ενώ ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (84%) θεωρεί ότι η κακή λειτουργία των θεσμών έφερε την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και μόλις το 16% το αντίθετο (ότι δηλαδή η οικονομική κρίση έφερε και κρίση στη λειτουργία των θεσμών).

Σημαντική είναι και η άποψη που διατυπώνουν σ΄ότι αφορά τις πιέσεις που ασκούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για διενέργεια πρόωρων εκλογών, καθώς στο ερώτημα: αν πιστεύουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα κάνουν κακό, ή καλό στην ελληνική οικονομία, το 65% εκτιμά ότι θα κάνουν κακό, το 20% έχει αντίθετη άποψη και το 15% (ΔΓ, ΔΑ). Ακόμα, το 58% δηλώνει ότι μια δομική αναθεώρηση του Συντάγματος θα βοηθούσε στην επανεκκίνηση της χώρας, το 23% απαντά όχι και το 19 (ΔΓ, ΔΑ).