Άλλη μια ‘’μαύρη’’ Ιστορία του Ελληνισμού
19η Μαΐου: Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου
19/05/2020 | 08:50

Σήμερα 19η Μαΐου είναι η Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Ενορχηστρώθηκε από το κίνημα των Νεότουρκων και τους εθνικιστές του Κεμάλ στην περιοχή του Πόντου, την περίοδο από το 1914 έως το 1923. Αποτέλεσμα η εξαφάνιση των ελληνικών κοινοτήτων από την περιοχή στην οποία διαβιούσαν για 3000 χρόνια.
Τα θύματα των θηριωδιών των Τούρκων της εποχής ξεπερνούν τις 350.000 και η γενοκτονία τελέστηκε σε τρεις φάσεις. Από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου πολέμου έως κaι την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η Τουρκία ως είθισται δεν αναγνωρίζει τη Γενοκτονία την οποία θεωρεί ως αποτέλεσμα πολεμικών διενέξεων, λοιμού και των…. Κακών καιρικών συνθηκών.

Να σημειωθεί ότι η αναγνώριση από την Ελληνική Βουλή έγινε στις 24/2/1994, κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού. Το 1998 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 14ης Σεπτεμβρίου ως «ημέρα εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος.
Άλλη μια ‘’μαύρη’’ Ιστορία του Ελληνισμού που οφείλουμε όλοι να γνωρίζουμε, και να τιμούμε, διότι όποιος αγνοεί την Ιστορία του, είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει…
Επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε.