Θα αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2014 για τους δικαιούχους που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013
Τη Μ. Τετάρτη η προκαταβολή του οικογενειακού επιδόματος
Κοινωνία
14/04/2014 | 13:55

Τη Μεγάλη Τετάρτη θα καταβληθεί η προκαταβολή των οικογενειακών επιδομάτων, που θα αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2014 για τους δικαιούχους που ήδη εισέπραξαν τα επιδόματα του 2013.

Η προκαταβολή θα είναι το 25% του ποσού που δόθηκε για το 2013 και μετά τον έλεγχο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και του εντύπου Α21 (αίτηση) θα γίνει ο συμψηφισμός.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εργασίας, ο αριθμός των δικαιούχων είναι 669.702 και θα καταβληθεί το ποσό των 136.817.889 ευρώ.

Συγκεκριμένα, για την απόδοση του πρώτου τριμήνου δεν προαπαιτείται η υποβολή εντύπου Α21.

Το ποσό της προκαταβολής θα είναι ίσο με αυτό που θα ελάμβανε ο δικαιούχος για το πρώτο τρίμηνο με βάση τη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 που υπέβαλε για το προηγούμενο έτος, όπως αυτό αναπροσαρμόζεται, σύμφωνα με τα τηρούμενα στοιχεία.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης (Κεγκέρογλου – Μαυραγάνη), η δοθείσα προκαταβολή του πρώτου τριμήνου θα συμψηφίζεται με το ποσό που θα προκύπτει μετά την υποβολή της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Ε1 τρέχοντος έτους και την αίτηση Α21 από τον δυνητικά δικαιούχο.

Σε περίπτωση μη υποβολής αίτησης Α21 εντός της νόμιμης προθεσμίας τα ποσά που θα προκαταβληθούν τη Μ. Τετάρτη θα αναζητηθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέντα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εκτός αν ο υπόχρεος, εν τω μεταξύ, τα επιστρέψει οικειοθελώς στον ΟΓΑ, που ορίστηκε ως φορέας απόδοσης με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία.

Επίσης, ταυτόχρονα με την έναρξη της υποβολής του Ε1 ήδη από τις 20 Μαρτίου 2014, ξεκίνησε και η διαδικασία υποβολής του εντύπου Α21 για τα οικογενειακά επιδόματα του έτους 2014. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτηση-δήλωση Α21 μόνο ηλεκτρονικά, μέσω του περιβάλλοντος TaxisNet και αφού έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση (Ε1).

Διευκρινίζεται ότι όσοι υπέβαλαν αίτηση το έτος 2013 για τη χορήγηση οικογενειακών επιδομάτων πρέπει να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία, διορθώνοντας ή συμπληρώνοντας στο Α21 τυχόν αλλαγές που εμφανίζουν τα στοιχεία τους. Μετά την οριστική υποβολή του Α21, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους και για τα τυχόν δικαιολογητικά που πρέπει να αποστείλουν στον ΟΓΑ μέσω της ειδικής εφαρμογής με τίτλο: «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων», που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (http://www.oga.gr).

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, η ελληνική οικογένεια και η στήριξή της αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

Επίσης, η γενική γραμματέας Πρόνοιας Έφη Μπέκου τόνισε ότι ο νέος θεσμός των οικογενειακών επιδομάτων που θεσμοθετήθηκε από το υπουργείο έχει καθολικά χαρακτηριστικά, απευθύνεται σε όλες τις ελληνικές οικογένειες ανεξάρτητα από εργασιακή ή άλλη κατάσταση με δύο βασικά κριτήρια, την εισοδηματική κατάσταση και τα εξαρτώμενα τέκνα.

Πηγή:zougla.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia