Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται αποφασισμένοι, με βαριά καρδιά, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για συμφωνία
ΣΥΡΙΖΑ: Μέχρι επτά υπολογίζονται οι «απώλειες»…
Πολιτική
10/07/2015 | 20:05

Παρά το συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα και την έντονη κριτική που ακούστηκε κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας,…

Η πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ φέρονται αποφασισμένοι, με βαριά καρδιά, να ψηφίσουν το νομοσχέδιο εξουσιοδότησης της κυβέρνησης για τη συμφωνία με τους δανειστές, που θα εισαχθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Το πλαίσιο δίνει η αποστροφή, στο κλείσιμο της συνεδρίασης, του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, ότι “δεν θα ανεχθώ να μην υπάρξει δεδηλωμένη στην αποψινή συνεδρίαση. Θα αναμετρηθεί ο καθένας με το μπόι του και με την ιστορία του”.

Ο κ. Τσίπρας, αν και δεν έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας ξεκαθάρισε ότι “ή όλοι μαζί θα συνεχίσουμε ή όλοι μαζί θα πέσουμε”. Μέσα σε αυτό το κλίμα είναι δύσκολο για τους βουλευτές που διαφωνούν με τα σκληρά μέτρα της συμφωνίας να καταψηφίσουν και να ρίξουν την κυβέρνηση.

Κάπως έτσι, οι απώλειες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παρά τις έντονες δηλώσεις του στη Βουλή, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έλεγε σε συνομιλητές του ότι θα ψηφίσει το προσχέδιο της συμφωνίας. Παρομοίως και ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος, καίτοι θεωρεί, ότι η αρχική του πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε, εντούτοις μία έξοδος από το ευρώ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι διαχειρίσιμη. Το ίδιο και ο κ. Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην ομιλία του.

Αυτό πάνω-κάτω είναι το συνολικό κλίμα στην Αριστερή Πλατφόρμα, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Εφόσον η Αριστερή Πλατφόρμα υπερψηφίσει, τότε δύσκολα θα χαθεί η δεδηλωμένη. Θα υπάρξουν διαρροές, αλλά όχι τόσες, ώστε να πέσει η κοινοβουλευτική δύναμη των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης κάτω από τους 151 βουλευτές.

Θα εξαρτηθεί βέβαια και από την στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ, που διέκοψαν τη συνεδρίασή τους, για να συναντήθει ο κ. Πάνος Καμμένος με τον πρωθυπουργό. Ο υπουργός Αμύνης ζητά να μην υπάρξουν περικοπές στο υπουργείο του και να διατηρηθεί το καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά, αλλά δύσκολα θα το πετύχει. Η εκτίμηση είναι ότι και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσουν. Ήδη, τοποθετήθηκε θετικά ο κ. Νίκος Νικολόπουλος.

Πάντως, ήδη δήλωσε ότι δεν θα είναι στην ψηφοφορία στη Βουλή ο τέως υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης. Αν και επικαλέστηκε οικογενειακούς λόγους είναι γνωστό ότι παλαιότερα ο κ. Βαρουφάκης είχε δηλώσει ότι δεν θα υπογράψει μνημονιακή συμφωνία.

Οι “υποψίες” για ενδεχόμενη καταψήφιση επικεντρώνονται πλέον στις μικρότερες τάσεις του Αριστερού Δικτύου. Μέχρι στιγμής εκτιμάται ότι δεν θα ψηφίσουν οι κυρίες Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρέα της ΔΕΑ του κ. Αντώνη Νταβανέλλου, που ήταν και ένας από τα πέντε στελέχη που υπέγραψαν την επιστολή διαφοροποίησης.

Επίσης, υπάρχουν “φόβοι” ότι δεν θα ψηφίσουν ένιοι εκ των πέντε βουλευτών που διαθέτει η ΚΟΑ του κ. Ρούντι Ρινάλντι και πάντως όχι όλοι. Άγνωστο παραμένει τι θα πράξει ο κ. Γιάννης Μιχελογιαννάκης, που είχε κάνει σκληρές δηλώσεις τις τελευταίες ημέρες.

Παρομοίως και για την κυρία Ραχήλ Μακρή, η οποία όμως επηρεάζεται από την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία, παρά τις ενστάσεις που έχει κατά καιρούς υποβάλει, θα ψηφίσει τη συμφωνία. Η βουλευτής Κοζάνης, ωστόσο, μιλώντας το απόγευμα στη Βουλή, κάλεσε την κυβέρνηση να διαπραγματευθεί, έστω και τώρα, με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έδιναν από χθες το βράδυ “αγώνα” για να πιάσουν το σφυγμό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και αφετέρου για να αποτρέψουν τις διαφοροποιήσεις. Μετά τη συνεδρίαση της ΚΟ εκτιμούσαν ότι θα υπάρξουν περιορισμένες διαρροές και δεν θα αμφισβητηθεί η δεδηλωμένη.

Το τι θα γίνει όταν θα έρθει το τελικό κείμενο, που πιθανόν θα είναι φορτωμένο με επιπλέον απαιτήσεις από το Eurogroup και ακόμη περισσότερο όταν θα αρχίσει η ψήφιση των προαπαιτούμενων είναι κάτι που αποφεύγουν προς το παρόν να σκέπτονται.

Τα σενάρια πάντως δεν είναι ευοίωνα. tsipras_ko_suriza

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer