Στα συμπεράσματα δεν υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, διότι η ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων «κλειδώθηκε» στις 11 Μαρτίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης.
Συμφωνία επί του συνολικού οικονομικού «πακέτου»
Πολιτική
26/03/2011 | 01:37

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν το περιεχόμενο της συνολικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε, χθες τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη συνολική απάντηση στην κρίση δημοσίου χρέους.

Τα κυριότερα σημεία του «πακέτου» της συνολικής απάντησης, που ενδιαφέρουν άμεσα και τη χώρα μας, είναι τα εξής:

Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην αύξηση των πόρων του στα 440 δισ. ευρώ από 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα. Συμφώνησαν επίσης και αυτό είναι η σημαντικότερη εξέλιξη, να παρεμβαίνει, όταν κρίνεται αναγκαίο, και υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην πρωτογενή αγορά κρατικών ομολόγων (κατά την έκδοση). Η αύξηση της συνεισφοράς κάθε χώρας θα καθοριστεί μέσα στο επόμενο διάστημα, διότι η Φινλανδία βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και η κυβέρνησή της δεν μπορούσε να δεσμευθεί στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, στα συμπεράσματα επισημαίνεται ότι η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος Ιουνίου, ώστε οι αλλαγές να τεθούν αμέσως σε ισχύ.

Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: Θα διαδεχθεί το παραπάνω ταμείο τον Ιούνιο του 2013, ενώ θα προικοδοτηθεί με συνολικά κεφάλαια ύψους 700 δισ. ευρώ (80 δισ. ευρώ σε ρευστό και 620 δισ. ευρώ υπό μορφή, κυρίως, εγγυήσεων), ώστε να μπορεί να αντλεί από τις αγορές μέχρι 500 δισ. ευρώ. Το ταμείο θα δανείζεται πάντα από τις αγορές με τη μέγιστη πιστοληπτική ικανότητα (ΑΑΑ), ώστε να επιτυγχάνεται το χαμηλότερο επιτόκιο. Ο μηχανισμός αυτός θα μπορεί να επεμβαίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις στην αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ για πρώτη φορά προβλέπεται και η εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι θα επωμίζονται μέρος τους κόστους σε περίπτωση αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μιας χώρας.

«Σύμφωνο για το Ευρώ»: Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύονται στο στενό συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Σε ετήσια βάση όλα τα κράτη μέλη θα υλοποιούν προγράμματα με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και συνταξιοδοτικών συστημάτων, την προώθηση της απασχόλησης. Επίσης θεσμοθετείται, μέσω του Συμφώνου η μόνιμη δημοσιονομική πειθαρχία, όπου τα κράτη μέλη θα προβλέψουν ανώτατο αποδεκτό όριο δημόσιο ελλείμματος, η υπέρβαση του οποίου θα ενεργοποιεί τη λήψη μέτρων.

Ελλάδα: Στα συμπεράσματα δεν υπάρχει ειδική αναφορά για την Ελλάδα, διότι η ικανοποίηση των δύο ελληνικών αιτημάτων «κλειδώθηκε» στις 11 Μαρτίου από τους ηγέτες της ευρωζώνης. Πρόκειται για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών δανείων (110 δισ. ευρώ) από 5 σε 10 χρόνια με την περίοδο χάριτος και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης για τα δάνεια που προέρχονται από τους εταίρους της ευρωζώνης (80 δισ. ευρώ), δεδομένου ότι τα 30 δισ. ευρώ του ΔΝΤ δίνονται ήδη με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς.

Πηγή: Naftemporiki

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer