«Λειτουργικό χάος» σε πολλά Κέντρα Υγείας λόγω της αποσύνδεσής τους από τα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο ΠΕΔΥ
Στον αέρα η λειτουργία των Κέντρων Υγείας
07/03/2015 | 11:22

«Λειτουργικό χάος» σε πολλά Κέντρα Υγείας λόγω της αποσύνδεσής τους από τα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της ένταξής τους στο ΠΕΔΥ, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι δημόσιων νοσοκομείων, κάνοντας λόγο για διοικητικές πράξεις που έγιναν χωρίς προετοιμασία, με αποτέλεσμα «σήμερα η λειτουργία των Κέντρων Υγείας να είναι στον αέρα». Όπως αναφέρουν εργαζόμενοι σε Κέντρα Υγείας, νοσηλευτές καλούνται να κάνουν έρευνα αγοράς για προμήθειες υλικών χωρίς προγραμματισμό, ζητείται από διοικητικούς υπαλλήλους των Κέντρων Υγείας να υπολογίζουν το ποσοστό ανθυγιεινού επιδόματος, ενώ συμβάσεις καταργούνται ή αναθεωρούνται.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας έχει ζητήσει την αναστολή ή ακύρωση του νόμου λειτουργικής διασύνδεσης με τις Υγειονομικές Περιφέρειες, ωστόσο ακόμα δεν έχει δοθεί λύση, και όπως τονίζει «το λειτουργικό χάος συνεχίζεται». Από τις αρχές του έτους, οι λειτουργικές δαπάνες των Κέντρων Υγείας μεταφέρθηκαν στις ΥΠΕ και, όπως καταγγέλλει η ομοσπονδία, «παρότι μεσολάβησαν οκτώ μήνες από την ψήφιση του νόμου για το ΠΕΔΥ έως τη μεταφορά, δεν έγινε καμία προετοιμασία υποδοχής από τις διοικήσεις των περιφερειών», με αποτέλεσμα σήμερα «πολλά Κ.Υ. να αδυνατούν να προμηθευτούν βασικά είδη, υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό». Κατά την ομοσπονδία, οι εργαζόμενοι με δική τους πρωτοβουλία απευθύνονται για προμήθειες ακόμα και σε φιλανθρωπικές οργανώσεις και στην Εκκλησία.

Πηγή: kathimerini.gr