Για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε με πλειοψηφία το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας
Σε δίκη παραπέμπονται όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής
04/02/2015 | 17:34

Την παραπομπή σύσσωμης της κοινοβουλευτικής ομάδας της Χρυσής Αυγής για το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αποφάσισε με πλειοψηφία (2-1) το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας.

Με το υπ αριθμόν 215 βούλευμα του το Δικαστικό Συμβούλιο παραπέμπει συνολικά 72 κατηγορουμένους που εμπλέκονται στις δικογραφίες της ΧΑ, οι οποίες αφορούν σε αδικήματα όπως ανθρωποκτονίες, απόπειρες ανθρωποκτονιών, επικίνδυνες σωματικές βλάβες, εμπρησμούς κ.ά.

Ο δικαστής που μειοψήφησε έχει την άποψη ότι δεν στοιχειοθετείται η αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της εγκληματικής οργάνωσης και πως οι κατηγορούμενοι πρέπει να λογοδοτήσουν για το αδίκημα της σύστασης συμμορίας που είναι επίσης κακούργημα αλλά τιμωρείται ευνοϊκότερα από ότι η εγκληματική οργάνωση.

Σύμφωνα με τον εν λόγω δικαστή η σύμβαση του Παλέρμο την οποία έχει κυρώσει η χώρα μας προϋποθέτει για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση το σκοπό οικονομικού οφέλους κάτι που δεν προέκυψε στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι είχαν παραπεμφθεί συνολικά σε δίκη 85 άτομα εκ των οποίων ζητείται να παραπεμφθούν 72, ενώ με το ίδιο βούλευμα διατηρούνται οι προφυλακίσεις όσο βρίσκονται ακόμα στη φυλακή.