Η έλλειψη ρευστότητας έχει μπλοκάρει τη δυνατότητα συνέχισης πολλών έργων, τα οποία ωστόσο επιβάλλεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου
Σε αδιέξοδο έργα από το ΕΣΠΑ για τις Περιφέρειες
Οικονομία
31/07/2015 | 14:34

Ορατός ο κίνδυνος απώλειας πολλών εκατομμυρίων ευρώ λόγω «παγώματος» των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ που αφορούν τις περιφέρειες. Η έλλειψη ρευστότητας έχει μπλοκάρει τη δυνατότητα συνέχισης πολλών έργων, τα οποία ωστόσο επιβάλλεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου (οπότε και λήγει η συγκεκριμένη προγραμματική περίοδος), προκειμένου να μη χαθούν κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Για το συγκεκριμένο θέμα, η Ενωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.

Οπως αναφέρουν οι περιφερειάρχες, έχει δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό στα έργα του ΕΣΠΑ της τάξεως των 680 εκατομμυρίων ευρώ έως 1 δισεκατομμύριο λόγω της έλλειψης ρευστότητας, με αποτέλεσμα οι εργολάβοι που έχουν αναλάβει τα έργα να μη συνεχίζουν τις εργασίες. Η ΕΝΠΕ μέσω της επιστολής της είχε ζητήσει από τον υπουργό «να υπάρξουν ρυθμίσεις τραπεζικής ευελιξίας στους αναδόχους έργων ΕΣΠΑ, ώστε να δύνανται να πληρώσουν υλικά για τις ανάγκες των έργων ή και εργατικό κόστος, για την έκδοση εγγυητικών επιστολών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ή και σύναψη συμβάσεων, καθώς και στοχευμένες ρυθμίσεις στη νομοθεσία δημοσίων έργων, που να αποτρέπουν τη διάλυση εργολαβιών ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης πληρωμής από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Από την πλευρά του υπουργείου αναφέρθηκε ότι έχουν εξευρεθεί τρόποι για την αποκατάσταση της ρευστότητας, ενώ ταυτόχρονα θα τεθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ενωση για παράταση της προγραμματικής περιόδου που λήγει στο τέλος του 2015 ώστε να μη χαθούν τα κονδύλια. Σε διαφορετική περίπτωση, ενδέχεται κάποια από τα έργα να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020.

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer