Η εβδομάδα διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς» και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Κυρού Γεράσιμου
Πολιτισμός και ανάπτυξη στο επίκεντρο της Εβδομάδας Αποδήμων στην Κεφαλονιά
 Ομογένεια
31/07/2015 | 13:51

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Ο πολιτισμός και η ανάπτυξη θα βρεθούν στο επίκεντρο της 16ης Εβδομάδας Αποδήμων που αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί τη Τρίτη 4 Αυγούστου 2015.

Η εβδομάδα διοργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου, της Περιφέρειας και της ΚΕΔΗΚΕ και είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Κυρού Γεράσιμου.

Η οργανωτική επιτροπή το μεσημέρι της Τετάρτης παραχώρησε την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στο Δημοτικό Θέατρο «Ο Κέφαλος», στην οποία συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος Τουρισ μού, Βαγγέλης Κεκάτος, το προεδρείο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», ο επίτιμος πρόεδρος, Μαρίνος Χιόνης, ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος, Διονύσης Βλάχος και η αντιπρόεδρος, Αγγελική Χιόνη. Παρόντες ήταν ακόμα ο αγιογράφος και ζωγράφος, Γεράσιμος Λυκούδης και η σολίστ, Αδαμαντία Σιμάτου-Καρμίρη.

Ο κ. Κεκάτος αναφέρθηκε στη σημασία και το στόχο της Εβδομάδας Απόδημου λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «έχει έναν συμβολισμό. Είναι αφορμή για να βρίσκονται οι απόδημοι μεταξύ τους και θέλουμε να δυναμώσουμε αυτή τη συνεργασία με ένα σκοπό: Να μεταλαμπαδευτεί η αγάπη για την Κεφαλονιά και στις επόμενες γενιές».

Ο κ. Χιόνης αναφέρθηκε σε ένα οικολογικό project που επιθυμεί να φέρει από την Αμερική στην Κεφαλονιά. «Υπάρχει μια κίνηση οικολογική σε όλο τον Κόσμο που προωθούν στις μεγάλες πόλεις, να αφήσουν τους κατοίκους να βάζουν λουλούδια στις ταράτσες. Είναι κάτι που πρέπει να το επεκτείνουμε και εδώ, όχι μόνο οικολογικά αλλά και οικονομικά. Σε πολλά μέρη της Αμερικής, ο Δήμος έχει παραχωρήσει έναν χώρο στους κατοίκους για να καλλιεργούν διάφορα ζαρζαβατικά (ντομάτες, πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές). Αυτό προσπαθώ να προωθήσω κι εδώ στο Αργοστόλι και συγκεκριμένα στη Γεωργική Σχολή. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να προωθηθεί εδώ σαν πρότζεκτ και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Αν ο Δήμος αφιερώσει ένα ή δύο στρέμματα, τα χωρίσει, τα καλλιεργήσει και βάλει και νερό νομίζω ότι θα δουλέψει. Οταν αφιερωθεί το κομμάτι αυτό της γης, θα το περιφράξω εγώ με δικά μου έξοδα», είπε. Παράλληλα, έκανε ειδική μνεία στο ενδιαφέρον του για το Φιλόπτωχο Ταμείο της Ιεράς Μητροπόλεως υπογραμμίζοντας ότι «θα ήταν καλό να πάρει το όνομα του Μακαριστού Μητροπολίτου Γεράσιμου Φωκά, από τη στιγμή που ήταν εκείνος που το ξεκίνησε». Στόχος η δημιουργία Μουσείου Μετανάστευσης Ο Διονύσης Βλάχος τόνισε από τη μεριά του. «Οπως ξέρετε οι δραστηριότητες της Ομοσπονδίας είναι φιλανθρωπικές και πολιτιστικές. Θέλουμε να διαδώσουμε στα παιδιά μας στην Αμερική την κουλτούρα και τον πολιτισμό της ωραίας Κεφαλονιάς. Μας ενδιαφέρει να κάνουμε αυτές τις εκδηλώσεις και να πάμε στην Αμερική και να είστε κι εσείς ευχαριστημένοι από αυτά που θα κάνουμε. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για να κάνουμε το καλύτερο για το νησί.

Στόχος μας είναι να φτιάξουμε το Μουσείο Μετανάστευσης, για το οποίο υπάρχει υλικό να βάλουμε μέσα γιατί οι Κεφαλλονίτες τους τελευταίους αιώνες είναι μετανάστες σε όλα τα μέρη του Κόσμου. Πρέπει να ενδιαφερθεί ο Δήμος και να αποφασίσουμε μαζί να το κάνουμε».

Η κ. Αγγελική Χιόνη, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Η Εβδομάδα του Απόδημου αποτελεί μια γέφυρα προκειμένου να συναντήσουμε παλιούς φίλους και τα παιδιά μας ή τα εγγόνια να συναντούν τα παιδιά των άλλων Κεφαλλονιτών. Αν αποκοπούμε από το νησί η Κεφαλονιά θα επιφέρει μια μεγάλη απώλεια».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας, όπως την έκδοση του βιβλίου της Ευρυδίκης Λειβαδά-Ντούκα «Στα στενά της Χίμαιρας» στην αγγλική γλώσσα, αλλά και στην παρουσία της στη μεγάλη παρέλαση της 5ης Λεωφόρου στη Νέα Υόρκη, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας. Επίσης, έκανε μνεία στην οικονομική βοήθεια που παρείχε η Ομοσπονδία την περίοδο των περσινών καταστροφικών σεισμών, ενισχύοντας το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, αλλά και το Λύκειο Κεραμειών.

Ιδιαίτερα συγκινημένοι για την παρουσία τους και τη συμμετοχή τους στην Εβδομάδα Απόδημου εμφανίστηκαν και οι άλλοι δύο ομιλητές, ο κ. Λυκούδης και η κ. Σιμάτου-Καρμίρη. Μάλιστα, ο κ. Λυκούδης, που πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες μια προσωπική έκθεση αγιογραφίας και ζωγραφικής στο Δημοτικό Θέατρο, χάρισε έναν πίνακά του με τίτλο «Ο Μετανάστης» στον Δήμο Κεφαλονιάς και ευχήθηκε να κοσμήσει μελλοντικά και το Μουσείο Μετανάστευσης.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer