Θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι το 2016 θα αποδειχθεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία
Ο φετινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ
Οικολογία
16/08/2016 | 11:07

Ο Ιούλιος του 2016 ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας τη δεκαετία του 1880, δείχνουν στοιχεία της NASA. Πρωτοφανής ήταν εξάλλου και η ζέστη του πρώτου εξαμήνου.

Ο περασμένος μήνας ήταν κατά 0,11 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον περυσινό Ιούλιο αλλά και 0,84 βαθμούς πιο ζεστός από τον παγκόσμιο μέσο όρο των θερμοκρασιών της περιόδου αναφοράς 1950-80, καθώς και κατά 0,11 βαθμούς θερμότερος από τον περυσινό Ιούλιο.

Επιπλέον, ο φετινός Ιούλιος ήταν τουλάχιστον ο δέκατος συνεχόμενος μήνας που καταρρίπτει το μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας.

Η ζέστη οφείλεται κυρίως στην κλιματική αλλαγή, ενισχύθηκε όμως από το φετινό ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο έχει πλέον εξασθενήσει στον Ειρηνικό.

Τα διαδοχικά ρεκόρ δείχνουν ότι «ο πλανήτης γίνεται ολοένα πιο ζεστός, και ό,τι αυτό σημαίνει για το μέλλον», δήλωσε ο κλιματολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών «Γκόνταρντ» της NASA Γκάβιν Σμιτ.

Τα αντίστοιχα στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, η οποία χρησιμοποιεί ελαφρώς διαφορετική μεθοδολογία, θα δημοσιοποιηθούν μέσα στην εβδομάδα.

Θεωρείται πλέον σχεδόν σίγουρο ότι το 2016 θα αποδειχθεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία, δήλωσε ο αυστραλός κλιματολόγος Ντέηβιντ Κάρολι του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο φετινός Ιούλιος ήταν κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τα προβιομηχανικά επίπεδα και αυτή η διαφορά μπορεί να αποδοθεί μόνο κατά 0,2 βαθμούς στο ισχυρό Ελ Νίνιο, ενώ οι υπόλοιποι 1,1 βαθμοί στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer