Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα η βουλευτής του Νομού μας
Ομιλία Θεοπεφτάτου στη Βουλή για αίτημα εξεταστικής από τη Ν.Δ.
theopeftatoy
Πολιτική
26/07/2016 | 13:48

Στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα 26-7-2016  η Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης Αφροδίτη Θεοπεφτάτου. Συζητήθηκε η πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του 3ου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ

ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε πάνω στην πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης πέρσι, το 2015.

Ο Ιανουάριος  του 2015 βρήκε τη χώρα μπροστά σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό κλοιό. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου δεν είχε ολοκληρώσει την πέμπτη αξιολόγηση του δευτέρου μνημονίου, το μνημόνιο είχε λήξει στις 31/12/2014, υπήρχε μια δίμηνη παράταση ως τις 28 Φεβρουαρίου με την 5η αξιολόγηση ανολοκλήρωτη από το καλοκαίρι του 2014. Στόχος προφανής, η χώρα να μπει σε δημοσιονομική ασφυξία και η νέα κυβέρνηση να μην μπορέσει να προχωρήσει, να υποταχθεί σε όσα είχαν συμφωνηθεί από την προηγουμένη κυβέρνηση ή να καταρρεύσει πολιτικά. Ένα παιχνίδι εκβιασμού με γραμμή «κάντε αυτά που δεν έκανε ο Σαμαράς και μετά συζητάμε για τα υπόλοιπα».

Τι περιελάβανε η 5η αξιολόγηση; Πρωτογενή πλεονάσματα

2015 +3,0%

2016 +4,2%

2017 +4,5%

2018 +4,5%

Τι ισχύει σήμερα μετά την «καταστροφική» διαπραγμάτευση της δικής μας κυβέρνησης, όπως λέει η ΝΔ ;

2015 -0,25%

2016 +0,5%

2017 +1,5%

2018 +3,5%

20 δις λιγότερα, κατά  20 δις χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όλοι αναγνωρίζουν την σημασία των χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων ακόμα και αυτών που όταν υπέγραφαν τα 4,5% αναγνωρίζουν ότι λογικά πρωτογενή πλεονάσματα είναι περίπου στο 2%.

Εδώ δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να πεις ότι η ελληνική οικονομία δεν μπορούσε να αντέξει τέτοια πρωτογενή πλεονάσματα. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών της τότε κυβέρνησης Γκίκας Χαρδούβελης ομολόγησε σε συνέντευξη του ότι αυτά τα πλεονάσματα δεν έβγαιναν, δεν ήταν ρεαλιστικά.

Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε μέχρι το καλοκαίρι του 2015 όπου εκεί βρέθηκε αντιμέτωπη με την πρόταση των εταίρων, την  «πρόταση Γιουνκέρ» που τέθηκε σε δημοψήφισμα στον ελληνικό λαό. Τι περιελάβανε η πρόταση Γιουνκέρ για όσους ξέχασαν, δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα που και σήμερα αντιμετωπίζουμε, αλλά με μια θεμελιώδη διαφορά, χρηματοδότηση της χώρας για 4 μήνες. Μέχρι τον Νοέμβρη του 2015 κι απ εκεί και πέρα; Κανείς δεν ξέρει αλλά το πιο πιθαν0ο ήταν μια νέα μνημονιακή συμφωνία καθώς το διάστημα των 4 μηνών ήταν πολύ μικρό.

Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε τη συμφωνία που καλύπτει τη χώρα μέχρι το 2018 – άλλο Νοέμβρης του 2015 άλλο Αύγουστος του 2018 – μια συμφωνία με τις αδυναμίες της αλλά και τα σημαντικά της πλεονεκτήματα, αν συγκριθεί είτε με την 5η αξιολόγηση είτε με την «πρόταση Γιουνκέρ». Και να μην ξεχνάμε κάτι: Στη διαπραγμάτευση του 2015 απαιτούσαν από την Ελλάδα παρά την πολιτική αλλαγή τη συνέχιση της πολιτικής. Κάθε σημείο που βελτιώθηκε στη διαπραγμάτευση κερδίθηκε με μεγάλη δυσκολία, οι εταίροι θεωρούσαν την 5η αξιολόγηση «κεκτημένο έδαφος», βάση συζήτησης.

Ας έρθουμε όμως στον πυρήνα του ερωτήματος της ΝΔ, ας μην αποφύγουμε τη συζήτηση στα κρίσιμα. Στη χώρα επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί περιορισμοί την επόμενη μέρα την ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος σε μια πρωτοφανή προσπάθεια κατατρομοκράτησης του εκλογικού σώματος και με προφανή στόχο την ποδηγέτηση του αποτελέσματος. Μπορούμε να θυμηθούμε δηλώσεις κορυφαίων στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτής της εποχής για κίνδυνο των καταθέσεων, συνεπικουρούμενοι από δημοσιεύματα εγχώριων και ευρωπαϊκών οικονομικών ελίτ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος και ενώ είχε εξαγγείλει ένα δημοψήφισμα, ζήτησε την παράταση του υφιστάμενου μέχρι τότε προγράμματος για 15 μέρες προκειμένου η χώρα να μην κάνει δημοψήφισμα σε συνθήκες στραγγαλισμού. Το αίτημα απορρίφθηκε. Μου θυμίζετε μια δήλωση του τότε αρχηγού της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του ΠΟΤΑΜΙΟΥ που να παίρνουν θέση πάνω στο ζήτημα; Καλώς οι δανειστές απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος ή κακώς;

Συνεχίστηκαν λοιπόν τα σενάρια φόβου και σε πείσμα των «αξιόπιστων» δημοσκοπήσεων (η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη για το ΟΧΙ ήταν 51-49%) το αποτέλεσμα ήταν 62%  ΟΧΙ. Αυτό έδωσε την απάντηση που άρμοζε σε όλο το παλιό πολιτικό κατεστημένο και αποτέλεσε το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στη συνέχεια των προσπαθειών της κυβέρνησης.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες και πάλι με «αξιόπιστα» δεδομένα δημοσκοπήσεων ακολουθήσαν οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όπου  ο λαός έδωσε πάλι δυναμική πρωτιάς στο ΣΥΡΙΖΑ και μας εμπιστεύθηκε. Και αυτή είναι η πιο καθαρή και δημοκρατική απάντηση που πήρατε στο αίτημα για εξεταστική επιτροπή, σας το είπε ο λαός από τις 20/09/2015.

Ακόμα όμως και οι οικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι αυτά που λέτε είναι ατεκμηρίωτες υπερβολές.

Η ελληνική οικονομία είχε σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 2014 και σχεδόν μηδενική ύφεση το 2015,  -0,2% για την ακρίβεια. Όταν, μόλις 3 μήνες πριν, οι εκτιμήσεις μιλούσαν για ύφεση 7%.  Και πώς ήρθε αυτό το -0,2% για το 2015; Έχοντας θετικό πρόσημο στα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα του έτους.

Και κάτι που δεν προέκυψε το 2015, αλλά το 2016 και νομίζω αξίζει να το ξαναπούμε : Το 2014 στον προϋπολογισμό του 2015 ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αναζητούσαν πιστοποιητικά βιωσιμότητας για το χρέος, σήμερα κι ενώ υπάρχει ένα ανώτερο πλαφόν στο 15% του ΑΕΠ για την αποπληρωμή χρέους που δεν υπήρχε τότε, όλο και περισσότεροι μιλούν για την περεταίρω διαδικασία της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, Γι’ αυτά οι μέντορες του success story δεν θα κάνουν μια αυτοκριτική; Το ζήτημα του χρέους συζητήθηκε για πρώτη φορά από τη δική μας κυβέρνηση.

Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί στα μακροοικονομικά της μεγέθη, η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται, προφανώς παραμένει υψηλή και δεν πανηγυρίζουμε, αλλά αποκλιμακώνεται,

Το 2015, η Ελλάδα έσπασε ρεκόρ στην απορροφητικότητα ευρωπαϊ-κών κονδυλίων, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στην ευρωζώνη, με 97,1%,

2 εκατ. ανασφάλιστοι έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη,

Αντιμετωπίζεται η ανθρωπιστική κρίση,

Αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για την Υγεία κατά 300 εκατ. Και μετά από 6 χρόνια γίνονται προσλήψεις στις δομές Υγείας,

Για πρώτη φορά έχουμε αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδια-φυγής και στην έρευνα των καταθέσεων του εξωτερικού, τις γνωστές λίστες, που είχαν ξεχαστεί σε κάτι συρτάρια.

Ανέφερα τα παραπάνω γιατί αποτελούν μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει εκτός των άλλων, πολιτικές που δεν επελέγησαν τελικά, που δεν εφαρμόστηκαν και που δεν παρήγαγαν αποτελέσματα και αναφέρομαι στα δημοσιεύματα που από καιρό ανακινούνται και έχουν στόχο να δημιουργούν εντυπώσεις. Από την αρχή η διαπραγμάτευσή μας ήταν εντός ΕΥΡΩ, εντός ΕΕ. Υπήρξαν σχέδια εξόδου (PLAN B) : Τα σχέδια Σόιμπλε και των ευρωδιαλυτικών κύκλων. Άλλωστε η ΕΕ σήμερα συρρικνώνεται από τις ανεύθυνες επιλογές της Βρετανικής Δεξιάς που ένα κομμάτι της υπό τον κ. Τζόνσον συνέπραξε με την λαϊκίστικη ακροδεξιά του κ. Φαράτζ.

Όμως εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer