Το μεγάλο ταξίδι της για τη Βραζιλία ξεκινά σε λίγες ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα με πρώτος σταθμό, μετά την απομάκρυνσή της από την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία, τη Ζάκυνθο!
Ολυμπιακή Φλόγα – Πρώτος σταθμός η Ζάκυνθος
Αθλητισμός
08/04/2016 | 07:34

Το μεγάλο ταξίδι της για τη Βραζιλία ξεκινά σε λίγες ημέρες η Ολυμπιακή Φλόγα με πρώτος σταθμό, μετά την απομάκρυνσή της από την Αρχαία Ολυμπία και την Ηλεία, τη Ζάκυνθο! Η Αφή της Φλόγας στο νησί μας θα γίνει το απόγευμα της 21ης Απριλίου, σε μια τελετή υποδοχής που θα καλυφθεί από την ΕΡΤ και θα μεταδοθεί απευθείας σε εκατοντάδες εκατομμύρια τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας τη Ζάκυνθο στο επίκεντρο του παγκόσμιου αθλητικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Τη Φλόγα θα υποδεχθούν στο λιμάνι και θα μεταφέρουν στο Βωμό που θα στηθεί στην πλατεία Σολωμού, 6 διακεκριμένοι αθλητές της Ζακύνθου, με επικεφαλής τη Μαραθωνοδρόμο, Μάγδα Γαζέα. Η τελετή, στην οποία συμμετέχουν περισσότερα από 40 μέλη της Ελληνικής και Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Σολωμού, οι εργασίες της οποίας εκτελούνται με ρυθμούς-ρεκόρ, ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να είναι έτοιμο για την υποδοχή. Στην πραγματικότητα, είναι η ίδια η τελετή της Αφής που λειτούργησε ως καταλύτης ώστε να επιταχυνθούν σε μεγάλο βαθμό οι εργασίες ανάπλασης.

Το χρονικό μιας μεγάλης τιμής

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ολυμπιακή Φλόγα επισκέπτεται τον τόπο μας: Η Ζάκυνθος, είχε την τιμή να την υποδεχθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 όσο και στους Παραολυμπιακούς του 2011. Κάθε φορά όμως η συγκίνηση παραμένει αμείωτη, σαν να πρόκειται για πρώτη φορά. Κι όχι άδικα! Φέτος, ένα παιχνίδι της τύχης φέρνει ξανά τη Φλόγα στο νησί μας. Μετά από επίμονες προσπάθειες και μια σειρά συναντήσεων με μέλη της Επιτροπής, ο συνάδελφος αθλητικός δημοσιογράφος, Γιώργος Αναγνωστόπουλος, κατάφερε να βάλει τη Ζάκυνθο στο χάρτη με τους σταθμούς της Φλόγας, στο μεγάλο της ταξίδι προς τη Βραζιλία και το Ρίο ντε Τζανέιρο.

Παρέμβαση Μητροπολίτη Δωδώνης

Tο πρώτο έγγραφο που εστάλη στην ΕΟΕ και που έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία του εγχειρήματος, προήλθε από το Μητροπολίτη Δωδώνης, Χρυσόστομο. Οι δικές του επαφές με τον πρόεδρο της ΕΟΕ, κ. Καπράλο και τον πρόεδρο της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της Επιτροπής, κ. Καρρά, έπαιξαν καθοριστικότατο ρόλο. Στη συνέχεια έγιναν συνεχείς επαφές με τα μέλη της Επιτροπής και βέβαια ενεπλάκη ενεργά και η Δημοτική Αρχή, όπως άλλωστε προβλέπει η σχετική διαδικασία. Ο Δήμος όρισε ως υπεύθυνο της όλης διαδικασίας και της τοπικής Επιτροπής Ζακύνθου για την υποδοχή της Φλόγας, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Νίκο Τσίπηρα. Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια, από την πρώτη στιγμή ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Αρκαδίων, Θοδωρής Κολπονδίνος, ο οποίος είχε την εμπειρία από τη διοργάνωση των Special Olympics το 2011.

Ο ρόλος Κοντονή

Καλές προθέσεις και προσπάθειες όλων, αν δεν υπήρχε, όμως, ο Σταύρος Κοντονής ίσως να μην ερχόταν ποτέ η Ολυμπιακή Φλόγα στο νησί μας. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να επισκεφτεί και διανυκτερεύσει σε ένα τόπο, ειδικά όταν έχουν απορριφθεί πολλά αιτήματα στη χώρα. Για αυτό αν δεν έβαζε την υπογραφή του ο Υφυπουργός Αθλητισμού και Βουλευτής Ζακύνθου, όχι Φλόγα, ούτε τη σπίθα της δεν θα βλέπαμε. Ωστόσο θα αποτελούσε παράλειψη το γεγονός να μην επισημανθεί πως και στο θέμα της Πλατείας πάλι ο κ. Κοντονής δρομολόγησε την εξέλιξή του, αφου αν δεν χτυπούσε τις πόρτες των συναδέλφων του δεν επρόκειτο όχι χρηματοδότηση, ούτε μισή λαμαρίνα να φύγει. Συνεπώς ενόψει Πάσχα και Καλοκαιριού θα είχαμε την ασχημη εικόνα της πόλης μας.

Το πρόγραμμα

Μετά από σχετική επικοινωνία, ειδική Επιτροπή της ΕΟΕ επισκέφτηκε τη Ζάκυνθο και αποφάσισε ότι η ιδανική διαδρομή που θα ακολουθήσει η Ολυμπιακή Φλόγα στο νησί μας είναι η Στράντα Μαρίνα (από το Μώλο του Αγίου Διονυσίου μέχρι την πλατεία Σολωμού).
Ετσι, η Φλόγα θα φτάσει στο νησί μας το απόγευμα της Πέμπτης 21 Απριλίου, περίπου στις 18:30, με προγραμματισμένο δρομολόγιο της Ionian Group, από την Κυλλήνη. Η Φλόγα θα καταφτάσει με όχημα της ΕΟΕ και τη Δάδα θα ανάψει ο πρώτος αθλητής, στο χώρο της αποβίβασης. Στη συνέχεια άλλοι 5 διακεκριμένοι αθλητές, θα τη μεταφέρουν από το λιμάνι μέχρι το Βωμό που θα έχει τοποθετηθεί στην πλατεία Σολωμού, μπροστά από το άγαλμα του Ποιητή. Η Λαμπαδηδρομία θα γίνει με την εξής σειρά:

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
•Δανιήλ Λούντζης, (Χάλκινο Μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζου-Ζίτσου Νέων Κ-21 – Αθλητής Συλλόγου «Απολλωφάνους Φιλόξενος»)
•Αριστοτέλης Μαρίνος (Παραολυμπιονίκης)
•Παναγιώτης Αγαλιανός (Συμμετοχή στον Τελικό της Παγκόσμιας Γυμνασιάδας στη Βραζιλία & Μέλος της Εθνικής Ομάδας Σφαιροβολίας – Αθλητής ΑΓΕΖ)
•Ανδρέας Θανάσης (6ος Ολυμπιονίκης Παίδων στη Δισκοβολία – Αθλητής ΑΓΕΖ)
•Μάγδα Γαζέα – (3η Βαλκανιονίκης, Συμμετοχή στο 2ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2007 και 2009 και Συμμετοχή στους Μεσογειακούς Αγώνες 2005, 2009 και 2013) – Η Μάγδα Γαζέα, ως τελευταία Λαμπαδηδρόμος της διαδρομής, θα ανάψει το Βωμό στην πλατεία

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
Νωρίς το πρωί ο επί σειρά ετών λαμπαδηδρόμος Κωνσταντίνος Παρισόπουλος θα μεταφέρει τη Φλόγα από την πλατεία Σολωμού στο λιμάνι όπου με έκτακτο δρομολόγιο της Ionian Group, θα αναχωρήσει για τους υπόλοιπους προορισμούς της σε ελληνικό έδαφος.

plateia_solomou

Η τελετή της Αφής

Στην τελετή θα απευθύνουν επίσημο αλλά σύντομο χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, ο υφυπουργός Αθλητισμού και βουλευτής Ζακύνθου, Σταύρος Κοντονής, ο Αντιπεριφερειάρχης, Λ. Νιοτόπουλος, ο Δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς. Χαιρετισμό θα απευθύνουν επίσης ένας εκπρόσωπος της ΔΟΕ, καθώς και ένας εκπρόσωπος του Ρίο ντε Τζανέιρο που φιλοξενεί τους Αγώνες -κατά πάσα πιθανότητα ο δήμαρχος της πόλης. Θα ακολουθήσει μια σύντομη καλλιτεχνική εκδήλωση με παραδοσιακούς ζακυνθινούς χορούς από χορευτικά Τμήματα Πολιτιστικών Συλλόγων καθώς και τραγούδια του νησιού από τους «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος». Τελετάρχης της Αφής θα είναι ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Το βράδυ ο Δήμος θα παραθέσει επίσημο γεύμα στους καλεσμένους, ενώ η Φλόγα θα παραμείνει στο Βωμό της πλατείας και θα φυλάσσεται όλο το βράδυ από Αστυνομικούς και Λιμενικούς.

Τα μάτια του κόσμου στραμμένα στη Ζάκυνθο

Η πρώτη ημέρα της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, παραδοσιακά καλύπτεται τηλεοπτικά από το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ, το οποίο έχει και τα δικαιώματα της αποκλειστικής απευθείας μετάδοσης της τελετής σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι εκατοντάδες εκατομμύρια μάτια θα είναι στραμμένα στη Ζάκυνθο, προβάλλοντάς την σε κάθε γωνιά του κόσμου. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί μία από τις πιο δυνατές διαφημίσεις του τόπου μας.

Καταλύτης για την πλατεία

Η Ζάκυνθος υποδέχεται την Ολυμπιακή Φλόγα αλλά παράλληλα θα πρέπει να την ευχαριστεί, όχι μόνο για την ανεπανάληπτη προβολή και διαφήμιση αλλά και για έναν ακόμη λόγο: για το ότι, για χάρη της, οι εργασίες στην πλατεία Σολωμού προχωρούν με ρυθμούς-ρεκόρ, προκειμένου το μεγαλύτερο μέρος της να είναι έτοιμο και λειτουργικό, ώστε να υποδεχτεί τη Φλόγα και τους επισήμους, με αξιοπρεπή εμφάνιση. Κάθε πρόβλημα, κάθε χρηματοδοτική καθυστέρηση και κάθε άλλο γραφειοκρατικό εμπόδιο, ξεπεράστηκε σε χρόνο μηδέν. Η Φλόγα ήταν η κύρια αιτία για την έγκαιρη ολοκλήρωση της πλατείας, το βασικό κίνητρο για επιτάχυνση των διαδικασιών και πραγματικός καταλύτης για την ολοκλήρωσή της. Η υπόθεση της επιτυχούς τέλεσης αποτέλεσε ένα προσωπικό στοίχημα του δημάρχου, Π. Κολοκοτσά και έπραξε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να επιτευχθεί. Χωρίς την καθοριστική συμβολή του Υφυπουργού Αθλητισμού και Βουλευτή Ζακύνθου Σταυρου Κοντονή ο οποίος ξεμπλόκαρε το έργο και τη χρηματοδότησή του δεν θα είχε γίνει τίποτα.
Από εκεί και πέρα, έχει αφαιρεθεί μεγάλο μέρος από τις λαμαρίνες που περικλείουν την πλατεία και τα εργοτάξια, ενώ αναμένεται να αφαιρεθούν όλες μέσα σε λίγες ημέρες. Στο κέντρο της πλατείας έχουν ήδη τοποθετηθεί, σε δύο παράλληλες σειρές, οι σκελετοί από τα σκίαστρα που προβλέπει το σχέδιο, ενώ τοποθετούνται σε περίπου δύο ημέρες τα ξύλινα δάπεδα και οι οροφές τους. Την ίδια στιγμή, τοποθετούνται τα επίστυλα φωτιστικά -τα επιδαπέδια έχουν ήδη τοποθετηθεί και λειτουργούν εδώ και αρκετές ημέρες. Οι τελικές πινελιές στα έργα αυτά μπαίνουν ήδη και ολοκληρώνονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Ετσι, η πλατεία από το ύψος της δυτικής εισόδου (πλατεία Δημοκρατίας και ΟΤΕ), μέχρι την ανατολική (κύρια είσοδος από τον παραλιακό δρόμο), θα είναι έτοιμη. Το μόνο τμήμα της που θα ολοκληρωθεί μετά το Πάσχα, είναι η πλευρά που βρίσκεται απέναντι από το κτίριο του Δημαρχείου, εργασίες που προβλέπουν επέκταση κατά 6 μέτρα. Ωστόσο, επειδή «έχουσιν γνώσιν οι φύλακες», σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο η πλατεία Σολωμού δεν θα ήταν σε θέση να υποδεχτεί τη Φλόγα, είχε υπολογιστεί η Τελετή Αφής να πραγματοποιηθεί στην πλατεία της Στήλης των Πεσόντων.

Πηγή: imerazante.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer