Ψήφισμα της ΟΛΜΕ για τα σχολεία της Κεφαλονιάς.
ΟΛΜΕ «Τραγική η κατάσταση στην Παλική»
Κοινωνία
05/10/2014 | 19:32

Η ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ θεωρεί ότι τα προβλήματα των σεισμόπληκτων μαθητών της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Στις δυσχερείς συνθήκες που διαμορφώνει για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνηση – ΕΕ – πλουτοκρατίας, όσον αφορά τα δικαιώματα στη μόρφωση, στην υγεία, στη ζωή, έρχονται να προστεθούν οι συνέπειες από το σεισμό.

Δεκάδες είναι οι άστεγοι μαθητές που μέσα στο χειμώνα δεν θα έχουν «που την κεφαλήν κλίναι», το οδικό δίκτυο του Νομού με τις πρώτες βροχές γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο για βραχοπτώσεις και καταρρεύσεις – καθιζήσεις τμημάτων του από τα οποία διέρχονται σχολικά λεωφορεία. Οι σχολικές υποδομές έχουν υποστεί σοβαρή ζημία. Μόνο στη Β΄βάθμια στα κοντέινερς του ΓΕΛ Πάστρας και του 2ου Λυκείου Αργοστολίου, προστέθηκαν εκείνα του 2ου και 3ου Γυμνασίου Αργοστολίου, του ΓΕΛ Ληξουρίου, ένα τμήμα των σχολείων της Σάμης. Στην Παλική η κατάσταση είναι τραγική: το ΓΕΛ Ληξουρίου, δε μπορεί να λειτουργήσει όταν βρέχει ή φυσάει, το ΕΠΑΛ Ληξουρίου λειτουργεί σε χώρο που κρίθηκε προβληματικός για παιδιά μικρότερων ηλικιών και με το μηχανουργείο να παραμένει καταπλακωμένο – με εκτεθειμένο τον εξοπλισμό, ενώ το Γυμνάσιο Αγίας Θέκλης έχει «μετοικίσει» σε ένα μικρό παλιό σχολείο του ’53 στο Σχοινιά. Ολόκληρο το Ληξούρι στερείται αθλοπαιδιών σε μπάσκετ, βόλεϊ κλπ., ενώ «λαβωμένες» είναι οι αθλητικές υποδομές σε όλο το Νομό, ακόμη και το κεντρικό γήπεδο Αργοστολίου. Το ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων έχει σοβαρά προβλήματα επικινδυνότητας στο χώρο εξαιτίας του σεισμού. Η νέα πτέρυγα στην Ιθάκη έχει κλειστεί με «κόκκινη» κορδέλα, αφού μέχρι και οι μετώπες των σχολείων έχουν υποστεί ζημία. Και ο κατάλογος δεν κλείνει.
Το πιο επικίνδυνο είναι ότι η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση επιλέγουν τη γραμμή «επιστροφή στην πρότερη κατάσταση», δηλαδή μικροεπιδιορθώσεις (βαψίματα, σοβαντίσματα, μικροεπιδιορθώσεις στο εσωτερικό οδικό δίκτυο κλπ) που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της αντισεισμική θωράκισης των σχολείων και την ασφάλεια των μεταφορών. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος οι μαθητές να ξαναβρεθούν σε σχολεία – «σφαγεία». Γίνεται συστηματική προσπάθεια, με πρόσχημα τη «φιλανθρωπία» να διεισδύσουν περαιτέρω οι μονοπωλιακοί όμιλοι στα σχολεία. Το συνδικαλιστικό κίνημα δε μπορεί να μπει στη λογική του δήθεν ρεαλισμού και να μπαίνει σε διλλήματα π.χ. ασφάλεια από τη μια ή μεταφορές και μάθημα από την άλλη. Το συνδικαλιστικό κίνημα δε μπορεί να συναινέσει στη λογική ότι οι δαπάνες για τα σχολεία πρέπει να περιοριστούν, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση σε έργα υποδομής για τις μεγάλες τουριστικές και άλλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις.
Επιπλέον, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ οι σεισμόπληκτοι μαθητές έχασαν πάνω από δύο μήνες μαθήματα, η περσινή Α΄ Λυκείου έδωσε κανονικά με τράπεζα θεμάτων, χωρίς κανένα αντισταθμιστικό μέτρο, ενώ όχι μόνο δε λειτουργεί πρόσθετη – ενισχυτική διδασκαλία αλλά και παραμένουν κενά στα σχολεία.
Η ΓΣ Προέδρων των ΕΛΜΕ στηρίζει το πλαίσιο αιτημάτων για τους σεισμόπληκτους μαθητές και απαιτεί:

Το μέτρο της ποσόστωσης του 0,5% για την εισαγωγή στις σχολές ΑΕΙ – ΤΕΙ των σεισμόπληκτων της ΔΔΕ Κεφαλονιάς να ισχύσει μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Β΄ Λυκείου.
Κανένας σεισμόπληκτος μαθητής χωρίς στέγη, ρεύμα, πόσιμο νερό, σίτιση. Να δοθούν επιπλέον οικίσκοι στα σχολεία για αναγνωστήρια των σεισμόπληκτων μαθητών.
Όχι στις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις σχολείων.
Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά, να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα, με μαζικούς διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών. Μόνιμη δουλειά για όλους τους εκπαιδευτικούς, με αξιοπρεπείς μισθούς, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Να παρθούν πίσω οι απολύσεις. Μέτρα στήριξης των εκπαιδευτικών που βρίσκονται μακριά από το σπίτι τους και τις οικογένειές τους (επίδομα ενοικίου και θέρμανσης, δωρεάν μετακίνηση κ.α.).
Να λειτουργήσουν ολοκληρωμένα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία. Το μέτρο αυτό και η εφαρμογή του από την αρχή της χρονιάς έχει ιδιαίτερη σημασία για την Κεφαλονιά.
Να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΥΑ για τις μεταφορές. Εξασφάλιση ασφαλούς δωρεάν μεταφοράς για όλα τα παιδιά. Αποκατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου που αφορά τις σχολικές μεταφορές και αντιμετώπιση των κινδύνων από βραχοπτώσεις. Να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια στις σχολικές μεταφορές, με τεχνικά έργα στα επικίνδυνα σημεία.
Να πραγματοποιηθούν ουσιαστικοί έλεγχοι και όχι μόνο εποπτικοί, από αρμόδιες επιτροπές του ΟΣΚ και να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας για όλα τα σχολεία. Να ελεγχθεί και να δημοσιοποιηθεί για ποιο λόγο η πλειονότητα των σχολικών συγκροτημάτων στο Νομό δεν έχει ποτέ παραληφθεί. Ο ουσιαστικός – ενδελεχής έλεγχος όλων των σχολικών μονάδων να γίνει ΑΜΕΣΑ σε όλα τα επίπεδα (στατική επάρκεια –έξοδοι διαφυγής – πυρασφάλεια – επάρκεια σε προαύλια και χώρους συγκέντρωσης). Υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν σχολεία που έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985, δηλαδή σύμφωνα με παλιότερους αντισεισμικούς κανονισμούς. Για όσα τέτοια κτήρια δεν προκύψει η επάρκεια να αντικατασταθούν άμεσα με σύγχρονα αντισεισμικά κτηριακά συγκροτήματα. Στην πιο σεισμογενή περιοχή της χώρας η πολιτεία οφείλει ΟΛΑ τα σχολεία του νομού να είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς (2003), που πρέπει να επικαιροποιηθούν, βάσει των δεδομένων του τελευταίου σεισμού (όχι πολυώροφα, επάρκεια σε προαύλια, αντοχή σε μεγαλύτερες επιταχύνσεις κλπ).
Να συνταχθεί μητρώο ελέγχων που θα επικαιροποιείται περιοδικά.
Άμεση ανέγερση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος σύγχρονων και ασφαλών σχολικών συγκροτημάτων (κατ’ αρχήν των πέντε νέων σχολικών συγκροτημάτων που έχουν αποφασιστεί εδώ και δεκαετίες), με 100% δημόσιες επενδύσεις και χωρίς ΣΔΙΤ, με διασφάλιση του δημόσιου – δωρεάν χαρακτήρα τους. Να ολοκληρωθεί το συγκρότημα στο Φαραώ με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη λειτουργία του (πχ κλειστό γυμναστήριο).
Να επαναλειτουργήσει η μαθητική εστία στην Ιθάκη.
Να υπάρχει απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των μαθητών σε αθλητισμό – πολιτισμό, με διαμόρφωση κατάλληλων ασφαλών υποδομών σε όλη την Κεφαλονιά (π.χ. αποκατάσταση γηπέδου και αθλητικών εγκαταστάσεων Αργοστολίου, δημιουργία γηπέδων μπάσκετ – βόλεϊ και αθλοπαιδιών στο Ληξούρι, χώρων πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ).
Ολοκληρωμένη αντισεισμική θωράκιση και προστασία.
Γενναία χρηματοδότηση των σχολείων ώστε να εξασφαλίζεται η λειτουργική, κτιριακή, υλικοτεχνική υποδομή, για την κάλυψη των αναγκών της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών.
Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εμβολιασμοί για όλα τα παιδιά. Να εξασφαλιστεί δωρεάν γεύμα στο σχολείο με ευθύνη του κράτους και της τοπικής διοίκησης
15 νήπια – προνήπια ανά νηπιαγωγό και δάσκαλο Α΄ και Β΄ τάξης. 20 μαθητές ανά δάσκαλο και καθηγητή στις υπόλοιπες τάξεις. Λειτουργία των κατευθύνσεων και των τμημάτων επιλογών, δύο καθηγητές στα εργαστήρια, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μαθητών.

Από τη Γ.Σ. των Προέδρων των ΕΛΜΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer