Όταν το 1953 οι καταστροφικοί σεισμοί ισοπέδωσαν την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, συνέβησαν τα εξής εκπληκτικά γεγονότα
Οι σεισμοί
Κοινωνία
17/10/2016 | 18:15

Του Γιώργου Α. Κουρή

Ιστορίες που προκαλούν ίλιγγο.

ΟΤΑΝ το 1953 οι καταστροφικοί σεισμοί ΙΣΟΠΕΔΩΣΑΝ την Κεφαλονιά και την Ζάκυνθο, συνέβησαν τα εξής εκπληκτικά γεγονότα.

Η ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ στην ουσία ΒΥΘΙΖΟΤΑΝ… και επί πολλά μερόνυχτα συνεχίζονταν πολύ μεγάλοι σεισμοί, των οποίων προηγούντο φοβεροί θόρυβοι λες και κτυπούσαν χιλιάδες κανόνια μαζί που έβγαιναν από τα έγκατα της γης και μετά άρχιζε και… «ΧΟΡΕΥΕ» ολόκληρο το νησί…

ΟΙ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΤΕΣ του ΟΤΕ, από τον πρώτο μεγάλο σεισμό που έγινε Κυριακή απόγευμα τρεις μέρες πριν τον καταστροφικό σεισμό της Τετάρτης έστελναν σε όλο τον κόσμο και την κυβέρνηση το SOS βυθιζόμαστε και απάντηση για ουσιαστική βοήθεια δεν παίρναμε από κανέναν. Είχαμε εγκαταλειφθεί στη μοίρα μας…

Ο ΣΤΡΑΤΑΡΧΗΣ Παπάγος, Πρωθυπουργός και αρχηγός του Ελληνικού Συναγερμού, που στο τέλος εξελίχθηκε σε ΕΡΕ και μετά σε ΝΔ του… Κυριάκου(!), σε απάντηση των εκκλήσεων των «τηλεγραφητών» του ΟΤΕ SOS βυθιζόμαστε, στείλτε βοήθεια, έδωσε εντολή, ο παλιάνθρωπος να μην κινηθεί ο στόλος προς τα κατεστραμμένα νησιά για λόγους… ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ! Μάλιστα, ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΗ ήταν η εντολή της τότε δεξιάς κυβέρνησης, που μας ζαλίζει το κεφάλι ότι τάχατες αφουγκράζεται τα λαϊκά προβλήματα, με αποτέλεσμα: Οι μεν τηλεγραφητές του ΟΤΕ, μολονότι η γη εσείετο από τους συνεχιζόμενους κάθε 2-3 λεπτά μεγάλους σεισμούς, να συνεχίσουν την προσπάθειά τους, μέσα από τα υπόγεια του Διοικητηρίου, του μοναδικού ίσως μεγάλου τσιμεντένιου κτιρίου, που υπήρχε στην Κεφαλονιά, που είχε φτιάξει ο Γιάννης Μεταξάς και όλοι το θεωρούσαν ανίκητο από τους σεισμούς, τα κατάφεραν και ειδοποίησαν τον Αγγλικό στόλο που έφθασε μέσα στο πρώτο 24ωρο από τον καταστροφικό σεισμό της Τετάρτης και οι Άγγλοι στρατιώτες, με πραγματική αυτοθυσία, προσέφεραν στο κατεστραμμένο νησί της Κεφαλονιάς τεράστιες υπηρεσίες. Μοίρασαν νερό και τρόφιμα και γκρέμισαν επικίνδυνους τοίχους και έβγαλαν εκατοντάδες τραυματίες από τα ερείπια.

ΣΤΗ συνέχεια την άλλη μέρα ήρθαν τα Ισραηλινά πλοία που και αυτά προσέφεραν επίσης πολύ μεγάλη υπηρεσία στους σεισμόπληκτους και το Ελληνικό Ναυτικό έφθασε στην Κεφαλονιά την ΤΡΙΤΗ μέρα από την καταστροφή! Και όταν ο τότε Αρχηγός του στόλου, ο ναύαρχος Γιάννης Τούμπας, ο ηρωικός καπετάνιος του «Αδρία» του Ελληνικού αντιτορπιλικού που στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχε χτυπηθεί από νάρκη και αποκόπηκε στα δύο, ο ηρωικός πλοίαρχος μάζεψε το πλήρωμα στο μισό πλοίο που δεν είχε βυθιστεί και κατάφερε και το οδήγησε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, όπου ολόκληρος ο συμμαχικός στόλος, είχε παραταχθεί σε δύο σειρές και πέρασε ανάμεσά του ο Γιάννης Τούμπας με το ΜΙΣΟ «Αδρία» καταχειροκροτούμενος από τους ναύτες όλων των συμμαχικών στόλων, που έριχναν κανονιοβολισμούς και σφύριζαν όλα τα πλοία, τιμώντας το μεγάλο και πρωτοφανές κατόρθωμα του Έλληνα πολεμάρχου, που εκείνη την εποχή το κατόρθωμα του Τούμπα, γέμισε με δύναμη και υπερηφάνεια όλους τους λαούς που αγωνίζονταν εναντίον του Χιτλερισμού και της μαύρης τυραννίας. Όταν ο ηρωικός ναύαρχος Τούμπας, πάτησε το πόδι του στο κατεστραμμένο νησί και είδε τα πολεμικά ξένα πλοία να έχουν φθάσει 3 μέρες πριν από τον Ελληνικό στόλο και να περιθάλπουν οι ξένοι τους σεισμόπληκτους Έλληνες πολίτες της Κεφαλονιάς, επειδή ο Παπάγος για λόγους… οικονομίας είχε απαγορεύσει να προστρέξουν τα Ελληνικά πολεμικά πλοία για βοήθεια, υπέβαλε την παραίτησή του, και έκτοτε εξελέγετο συνεχώς πρώτος βουλευτής Αθηνών με την Ένωση Κέντρου. Χρημάτισε δε, για πάρα πολλά χρόνια υπουργός, χωρίς ποτέ το όνομά του να μπλέξει στο παραμικρό σκάνδαλο – (Αιωνία σου η μνήμη ήρωα Γιάννη Τούμπα. Οι Κεφαλονίτες και οι Έλληνες σε ευγνωμονούν για το θάρρος, την ικανότητα, την εντιμότητα και τον πατριωτισμό σου).

ΕΚΕΙΝΗ την εποχή, της μεγάλης τραγωδίας της Κεφαλονιάς η οποία είχε κατερειπωθεί, είναι ζήτημα αν είχαν γλιτώσει καμία εκατοστή σπίτια με μεγάλες ζημιές και αυτά, ενώ υπήρξαν χιλιάδες νεκροί και τραυματίες, ένας άλλος ηρωικός στρατηγός, ο γνωστός Δημοκράτης Γεώργιος Ιορδανίδης, αρχηγός του μηχανικού και γνωστός αντιστασιακός, πρότεινε στον Καραμανλή να αφήσουν τουλάχιστον την πόλη του Αργοστολίου όπως την είχε καταντήσει ο σεισμός, να παραμείνει δηλαδή ένα ζωντανό μνημείο που να δείχνει σε όλο τον κόσμο και στις μετέπειτα γενιές την καταστροφική μανία του Εγκέλαδου και τη δύναμη του σεισμού και συγχρόνως να διατηρηθούν τα κουφάρια των κατεστραμμένων σπιτιών πάνω στα οποία είχαν δουλέψει δεκάδες γενιές και είχαν δουλέψει με τα χέρια τους τις πέτρες και τα μνημεία που τελικά τα έριξαν όλα στη θάλασσα και για να μπαζώσουν το λιμάνι! Πρόκειται για το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε ποτέ στην Κεφαλονιά γιατί πετάχτηκε στη θάλασσα η ιστορία ενός τόπου εκατοντάδων χρόνων, ένα ΖΩΝΤΑΝΟ ΜΟΥΣΕΙΟ, που θα έδειχνε στις επόμενες γενιές την καταστροφική μανία του εγκέλαδου, το οποίον θα αποτελούσε τουριστική ατραξιόν για όλο τον κόσμο και πηγή πλουτισμού για την Ελλάδα, αλλά θα έδινε και την ευκαιρία στους μελετητές των επόμενων γενεών να ΜΕΛΕΤΗΣΟΥΝ τα αποτελέσματα ενός από τους πλέον καταστροφικούς σεισμούς στην υφήλιο.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπουργός Δημόσιων έργων στην αρχή και Πρωθυπουργός στη συνέχεια δεν άκουσε το σοφό στρατηγό Γεώργιο Ιορδανίδη να αφήσει έτσι όπως είχε καταντήσει ο σεισμός το Αργοστόλι και να φτιαχνόταν νέα πόλη απέναντι στην Λάσση…

ΕΚΕΙΝΗ την εποχή, τον Αύγουστο του 1953 έγινε και άλλο ένα μεγάλο έγκλημα. Την ΤΡΙΤΗ μέρα του σεισμού και πριν γίνει ο ΜΕΓΑΛΟΣ σεισμός που κατέστρεψε τα πάντα είχε έρθει στην Κεφαλονιά ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ανδρέας Αποστολίδης και ενώ η γη ΕΤΡΕΜΕ και οι μεγάλοι σεισμοί συνεχίζοντο, απαγόρευσε στους ηρωικούς υπαλλήλους του ΟΤΕ να βγουν έξω στην πλατεία και να εγκαταστήσουν τους ασύρματούς τους, στην ύπαιθρο, συνεκάλεσε δε σύσκεψη μέσα στο κτίριο της νομαρχίας που έτρεμε από τους σεισμούς.

ΓΥΡΩ στη 1 το μεσημέρι ξαφνικά έγινε ο τρίτος μεγάλος σεισμός των 7,2 Ρίχτερ, που ισοπέδωσε πλήρως την Κεφαλονιά… Ο Αντιπρόεδρος της τότε κυβέρνησης και το επιτελείο της νομαρχίας, είχαν τελειώσει τη σύσκεψη και είχαν βγει 2-3 λεπτά πριν από το μεγάλο σεισμό, έξω στην πλατεία.

ΤΟ κτίριο κατέρρευσε και όλοι οι ηρωικοί υπάλληλοι του ΟΤΕ σκοτώθηκαν! Δεν έμεινε ούτε ένας ζωντανός.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ σεισμοί και οι φοβερές βοές που έβγαιναν από τα έγκατα της γης συνεχίστηκαν επί ένα ολόκληρο χρόνο…

ΣΕ αυτό το διάστημα οι Κεφαλονίτες έζησαν τραγικές στιγμές, εγκαταλελειμμένοι από το κράτος και επί 4-5 χρόνια ζούσαν μέσα σε σκηνές και παραπήγματα και κυκλοφορούσαν σε δρόμους με ένα μέτρο λάσπη.

Ο ΛΑΟΣ της Κεφαλονιάς, αγωνίστηκε και πάλεψε με όλα τα στοιχεία της φύσης και της πολιτικής και τελικά, έφτιαξε την Κεφαλονιά με πολύ δουλειά, με πολλές θυσίες και με πίστη, καλλίτερη από την παλιά… Πρόκειται βέβαια για υπερβολή, γιατί για την καινούργια Κεφαλονιά δούλεψαν 2-3 γενιές, με πολλά εργαλεία και πολλά σύγχρονα μέσα, ενώ για την παλιά, είχαν δουλέψει μόνο με τα χέρια και με τα νύχια 30-40 ίσως και εκατό γενιές και είχαν κάνει θαύματα, τα οποία ο Εγκέλαδος κατέστρεψε ό,τι είχαν φτιάξει οι πρόγονοί μας, μέσα σε 10-20 δευτερόλεπτα!

ΤΩΡΑ… αρματωμένοι με γερά σπίτια, περιμένουμε τον επόμενο σεισμό, σίγουροι ότι όσο μεγάλος και να είναι τούτη τη φορά θα τον ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ. Δεν θα μπορέσει να ρίξει ούτε ένα σπίτι στην Κεφαλονιά.

Πηγή: kontranews.gr

 

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer