Ψηφίδα προς ψηφίδα συνθέτουν το κενό στο ψηφιδωτό
Ξεκινούν οι ανασκαφές στον τρίτο θάλαμο
Πολιτισμός
18/10/2014 | 09:37

Στο τελικό της στάδιο εισέρχεται η ανασκαφή στον τάφο της Αμφίπολης με τις αποχωματώσεις στον τρίτο θάλαμο, για τον οποίο η επικεφαλής Κατερίνα Περιστέρη επιμένει ότι είναι ο ταφικός.

Την ίδια στιγμή, σε μια άλλη διαδικασία, που έχει ξεκινήσει μετά την πλήρη αποκάλυψη του εντυπωσιακού ψηφιδωτού που απεικονίζει την αρπαγή της Περσεφόνης, οι αρχαιολόγοι προσπαθούν να εντοπίσουν όλες τις μεμονωμένες ψηφίδες που βρήκαν και να τις δώσουν σε ειδική ομάδα που θα συνθέσει ψηφίδα-ψηφίδα το έργο, στο μέσον του, όπου υπάρχει κενό, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινιστεί κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε.

«Οι αρχαιολόγοι και οι συντηρητές στην Αμφίπολη θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το εντυπωσιακό ψηφιδωτό που αποκαλύφθηκε στον δεύτερο θάλαμο του τύμβου Καστά», είπε χαρακτηριστικά η γγ Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κ. Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το έργο αποκατάστασης θα απαιτήσει αρκετό χρόνο, χωρίς να δώσει όμως σαφές χρονικό πλαίσιο.

Στο μεταξύ, από την Παρασκευή είναι γνωστό ότι τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας της ανασκαφής στον τύμβο Καστά κάνουν δεύτερες σκέψεις αναφορικά με τον χρόνο που σφραγίστηκε το μνημείο με την αμμώδη επίχωση και τους τοίχους σφράγισης, αλλά και την ύπαρξη θύρας στον τέταρτο διαφραγματικό τοίχο, εκτιμώντας ότι ίσως να ήταν ανοικτό για το πλήθος μερικές δεκαετίες μετά την κατασκευή του.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer