Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει τη θλίψη του για τα οξύτατα προβλήματα στη λειτουργία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.
Να αντιμετωπιστούν ΤΩΡΑ τα οξύτατα προβλήματα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης
Κοινωνία
28/01/2017 | 08:50

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ εκφράζει τη θλίψη του για τα οξύτατα προβλήματα στη λειτουργία της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης, για τα οποία ενημερωθήκαμε από το διαδίκτυο. Η ΕΛΜΕ-ΚΙ και το κίνημα στο Νομό έχουν δώσει μεγάλες μάχες στο παρελθόν για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης που έχει μεγάλη συνδρομή στην ιστορία και στον πολιτισμό αλλά και βοηθά, ειδικά, τα σχολεία του Νομού. Έχει εκφράσει αιτήματα τόσο προς την κυβέρνηση όσο και προς το Κοργιαλένειο Ίδρυμα, που είναι και κληροδότημα, τα οποία παραμένουν επίκαιρα. Παραμένουν, επίσης, από τη διοίκηση του Κοργιαλενείου, αναπάντητα ερωτήματα που έχουν δημοσιοποιηθεί σχετικά με τη διαχείριση της όποιας επιχορήγησης έχει δοθεί μέχρι σήμερα.

Η σημερινή συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό των προηγούμενων προς την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Μουσείο. Έτσι απουσιάζει η αναγκαία τακτική χρηματοδότηση, την οποία το κράτος υποχρεούται να καταβάλλει (μέσω των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού). Το ίδρυμα, χωρίς κρατικούς πόρους, αντιμετωπίζει αδιέξοδα. Χρεοκοπεί η απάτη και η αυταπάτη ότι η εντονότερη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και αναζήτηση χορηγιών μπορούσε να δώσει θετική λύση. Είναι κατάντια το γεγονός ότι διακόπτεται η σύμβαση για τη μοναδική βιβλιοθηκονόμο, που ήταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Μάλιστα και η τρίωρη, μόλις, πρωινή λειτουργία της Βιβλιοθήκης που ακυρώνει τη δυνατότητα των μαθητών να αξιοποιήσουν το υλικό της υπάρχει χάρη στην εθελοντική εργασία της απολυμένης βιβλιοθηκονόμου. Ντροπή!!! Έτσι «ανοίγει» ξανά πιο έντονα το θέμα της αδυναμίας συντήρησης του σπάνιου υλικού της και της απαξίωσής της ως πνευματικού – πολιτιστικού θεσμού της Κεφαλονιάς.

Οι εξελίξεις είναι δραματικές. Στο δεδομένο της ημι-λειτουργίας μπορεί πιο εύκολα να πατήσει η πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ που μετατρέπει την πρόσβαση στα αγαθά της γνώσης και του πολιτισμού σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Η αυτόνομη –ανταγωνιστική – αποκεντρωμένη λειτουργία των πολιτιστικών ιδρυμάτων, η πρόταξη του εθελοντισμού για τη λειτουργία τους, οι συμπράξεις με ΜΚΟ κ.ά. εταιρικά σχήματα, υπονομεύουν τη δυνατότητα πρόσβασης του λαού και της νεολαίας και ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του μαζικού κινήματος και άλλων φορέων για μετατροπή του Κοργιαλένειου σε ενιαίο δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί με την πλήρη ευθύνη του κράτους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ απαιτεί:

  1. Να επανέλθει το ωράριο λειτουργίας, ώστε να γίνει δυνατή η χρήση της Βιβλιοθήκης από το λαό και τη νεολαία του Νομού.
  2. Να προσληφθεί άμεσα με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση το αναγκαίο προσωπικό στη Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο.
  3. Να διασφαλίζεται στο 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων και τα λειτουργικά έξοδα.
  4. Να πραγματοποιηθεί το άμεσο πέρασμα του Ιδρύματος στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη μετατροπή του σε ενιαίο δημόσιο φορέα.

Αργοστόλι 27/01/2016

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer