Είναι ο τίτλος της δεύτερης ταινίας του Αλέξανδρου Ποταμιἀνου με θέματα πολιτισμού του επτανησιακού χώρου.
“Μεταξύ Βυζαντίου και Βενετίας: Επτανησιακή Σχολή”
Κινηματογράφος
24/08/2016 | 09:02

Είναι ο τίτλος της δεύτερης ταινίας του Αλέξανδρου Ποταμιἀνου με θέματα πολιτισμού του επτανησιακού χώρου.

 

Η πρώτη ταινία  “ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ: ΓΕΦΥΡΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΕΙΣΜΑ” έδινε έμφαση στη μουσική παράδοση,  ενώ η δεύτερη, που παρουσιάζεται το Σάββατο 27 Αυγούστου στις 20:30 στο Θέατρο Κέφαλος του Αργοστολίου (με ελεύθερη είσοδο), αφιερώνει ιδιαίτερη προσοχή στην εικαστική δημιουργία.

 

Η ταινία αναζητά τις ρίζες της Επτανησιακής Σχολής στην ανάπτυξη της κρητικής παράδοσης μετά την πτώση του Βυζαντίου στους σταυροφόρους το 1204 και τις επιρροές που δέχτηκαν τα Ιόνια νησιά από την “Γαληνοτἀτη Δημοκρατία” της Βενετίας, η οποία διαδέχθηκε την βυζαντινή κυριαρχία.

 

Σε μια διαδρομή από την Κρήτη μέχρι την Βενετία, με ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιόνια νησιά , αναδεικνύονται οι ιδιομορφίες της υβριδικής τεχνικής των Θεοδώρου Πουλάκη, Γεωργίου Κλὀντζα, Εμμανουήλ Τζἀνε, Ηλία Μὀσχου, κλπ., οι διαφορές μεταξύ “μανιἐρας greca” και “μανιἐρας latina“, και τεκμηριώνεται η επίδραση της φλαμανδικής χαλκογραφίας στην Επτανησιακή ζωγραφική.

 

Τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά των Επτανήσων και η επιμονή στην ταυτότητά τους, προβάλλονται στο φόντο της Βυζαντινής κληρονομιάς, της Βενετσιάνικης επιρροής και των συγκρούσεων της “Πέραν των Άλπεων” θρησκευτικής Μεταρρύθμισης.

 

Διάρκεια 1:15’.

Ποιός είναι ο Αλέξανδρος Ποταμιάνος

 

Ο Αλέξανδρος Ποταμιάνος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1986 από πατέρα Κεφαλλονίτη και μητέρα Βελγίδα. Μεγάλωσε στις Βρυξέλλες. Σπούδασε Νομική στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο (ULB) απόπου απέκτησε Master το 2009.

 

  Την ίδια χρονιά μετακόμισε στη Ρώμη για να σπουδάσει σκηνοθεσία στην περίφημη«Cinecittà»όπου και γύρισε τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους.

 

  Ακολούθως επέστρεψε στο Βέλγιο και συνέχισε τις σπουδές του στην Εθνική Σχολή Κινηματογράφου, στο τμήμα σενάριο και θεατρολογία απόπου αποφοίτησε το 2012. Παράλληλα, συνέχισε της θεωρητικές του σπουδές στο τμήμα φιλοσοφικής του Ελεύθερου Πανεπιστήμιου των Βρυξελλών όπου απέκτησε Master με διπλωματική εργασία που διερευνά την απεικόνιση του μεταναστευτικού σε ταινίες Ελλήνων σκηνοθετών.

 

  Από το 2010 συνεργάζεται με κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές τόσο στην Ιταλία όσο στο Βέλγιο και την Ελλάδα. Πέρα από τις μικρού μήκους ταινίες, έχει γυρίσει δύο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους και γράφει σενάρια. Από το 2010 προβάλλεται από το κανάλι της Βουλής σποτ που είχε υποβάλλει στον διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα την ευαισθητοποίηση για την φτώχεια στην Ευρώπη.

 

  Το 2014 συνεργάστηκε στην Βέλγο−Βραζιλιάνο−Αργεντίνικη παραγωγή«LA TIERRA ROJA» με την οποία ταξίδεψε στην Αργεντινή ως σκηνοθέτης του Making of, φωτογράφος και ηθοποιός.

 

eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer